TJEDAN ODLUKE

Predsjedništvo DP-a zasjeda već satima, otpao jedan zastupnik: ‘Sada smo na 12 potpisa‘

Događaje i sve reakcije nakon što je objavljeno da je sastavljena Vlada pratimo iz minute u minutu

Andrej Plenković i Ivan Penava

 Miroslav Slafhauzer/Cropix

Ključni događaji:

- HDZ i DP dogovorili se oko sastavljanja vlade

- DP dobiva tri ministarstva i mjesto potpredsjednika Sabora

- Plenković: ‘Osnivamo novo ministarstvo‘

Penava: ‘Plenković pristao da država više ne financira Novosti‘

- Anušić tvrdi da zastupnik DP-a Jurčević neće podržati Vladu

- Marijana Puljak ‘bocnula‘ Penavu, na Facebooku joj odgovorio Oleg Butković


NOVO 23:00 U emisiji Otvoreno HTV-a gostovali su Damir Habijan, HDZ; Josip Dabro, Domovinski pokret; Dario Hrebak, predsjednik HSLS-a i Vladimir Bilek, izabrani zastupnik češke i slovačke nacionalne manjine.

- Predsjedništvo Domovinskog pokreta još uvijek traje i još će malo trajati, malo dulje od regularnog, rekao je Josip Dabro, inače glavni tajnik DP-a i član njihovog pregovaračkog tima, o sastanku na kojem čelništvo Domovinskog pokreta treba potvrditi dogovor postignut s HDZ-om.

Mi smo danas odradili telefonsku sjednicu, donijeli odluku o prikupljanju potpisa, da Domovinski pokret ide u prikupljanje potpisa za parlamentarnu većinu. Danas smo vis-a-vis svih naših članova Predsjedništva i novoizabranih zastupnika htjeli iskomunicirati, i na kraju krajeva, izbrusiti ključne točke programa Domovinskog pokreta, a isto tako, pomalo usaglašavati s dijelovima programa HDZ-a, tako da to bude korektno i s jedne i s druge strane i da vidimo što dalje i kako će izgledati budući koalicijski sporazum, kazao je Dabro.

Dodao je da DP ide s 12 potpisa, ali je negativno odgovorio na pitanje voditelja je li problem gospodin Jurčević.

- Nije nitko problem, mi smo demokratska stranka. Baš zato DP večeras malo dulje zasjeda, da vidimo što naši članovi predsjedništva i novoizabrani zastupnici žele da bude u koalicijskom sporazumu. Tako, da dok sam ja bio tamo, prije 15 minuta, sve je bilo uredu. Na 12, rekao je Dabro.

Damir Habijan kazao je da će HDZ sutrta na stranačkim tijelima proći sve ovo o čemu je danas bilo riječi i siguran je da će sve biti uredu.

- Mislim da treći put za redom prije svega pobijediti na izborima i treći put zaredom činiti vladajuću većinu u budućoj Vladi, mislim da možemo tekako biti zadovoljni, rekao je Habijan upitan jesu li u HDZ-u zadovoljni.

HDZ-ovih 61, 12 iz Domovinskog pokreta, čini 73, a koliko će potpisa dati zastupnici nacionalnih manjina, upitao je Vladimira Bileka Damir Smrtić, no on je odgovorio samo kako je sigurno da će Andrej Plenković imati dovoljno potpisa da može otići po mandat za sastavljanje nove Vlade.

- Evo, mi se u Klubu nacionalnih manjina koordiniramo svakodnevno, imamo mogućnost i telefonske sjednice, a kao što smo rekli u izjavama nakon sastanka s gospodinom Plenkovićem, gdje smo stvarno nakon osam godina suradnje dobili i određene garancije oko daljnjeg programa, oko onog što će se i kako razgovarati s Domovinskim pokretom. Mi vidimo da to ide u određenom dobrom smjeru. Pa vam mogu reći da, bez obzira na ovih 12 iz Domovinskog pokreta, da će sa zastupnicima Kluba nacionalnih manjina gospodin Plenković imati dovoljan broj potpisa da može otići po mandat kao mandatar nove hrvatske Vlade. Evo, vidjet ćemo sve uskoro, kazao je Bilek.

Predsjedništvo HSLS-a potvrdilo je dogovor o formiranju parlamentarne većine. Dario Hrebak rekao je kako nije bilo jednostavno i lako sve sve dogovoriti, pogotovo zbog toga što su imali suradnju odličnu s HDZ-om posljednje četiri godine - Liberali, manjine i HDZ kao najveća stranka.

- Sad smo dobili i novog koalicijskog partnera koji je, realno gledajući, dobio dosta veliki broj glasova potpore hrvatskih građana. Kad si liberal i dobiješ Domovinski pokret, naravno da će to biti teško funkcioniranje, rekao je.

Ipak, zadovoljan je načinom na koji su pregovori završili.

- Nama je bilo izuzetno važno da se ide u smjeru kao što nam je Andrej Plenković i rekao u ponedjeljak. Da ćemo probati svi na neki način popustiti do određene mjere. Domovinski pokret ide u ovom smjeru koji mislim da je dobar. Uzeli su resore kojima mogu pokazati svoje politike koje se neće kositi ni na koji način s liberalnim politikama. Primjerice, neke stvari koje planiraju napraviti u gospodarstvu koje su podudarne s nama, kazao je predsjednik HSLS-a.

Dodao je kako već može reći da postoje neke točke kompatibilnosti.

- Idemo tražiti one točke zajedničke programa koje su nam važne. DP insistira na samodostatnosti u proizvodnji hrane, nemam ništa protiv, rekao je i nastavio pomirljivim tonom, bez obzira na ono što se govorilo, pa i o ideološkim razlikama.

- Pustimo sad ono što je bilo. I ja sam izjavljivao svašta. Volja birača se treba poštivati. Stavili su nam neki okvir. Nama je važno da nema i vidimo i uvjeravamo da nema previše onog što su mnogi naši protivnici najavljivali, pa je jedan dio medija, da će biti jako puno ideoloških stvari. Zaboravimo taj dio, do određene razine. Međutim, najključnije i najbitnije je da ovaj zamah koji vidimo da postoji, rast BDP-a, padaju kamate, očekujemo dobru turističku sezonu.

- Pred nama je dobra turistička sezona, svi preduvjeti da hrvatskim građanima bude bolje. Tako da, bit će razlika. Međutim, moje mišljenje, ako ćemo komunicirati, ako ćemo raditi kao što smo radili do sada, svaki utorak politički sastanak, te razlike će biti sve manje i manje, ali ne možemo se ponašati i ne možemo gledati kao da one ne postoje. One će uvijek tu biti. Sad je na nama jesmo li dovoljno razboriti, jesmo li dovoljno odlučni da to sve stavimo na stranu i da nastavimo dalje smjerom kojim je Hrvatska išla ove četiri godine, poručio je Hrebak.


22:10 - U razgovoru za središnji Dnevnik HRT-a, član pregovaračkog tima HDZ-a Marko Milić je kazao kako mu je zadovoljstvo da je danas, nakon tri tjedna konzultacija, reći da Hrvatska ima novu parlamentarnu većinu.

- Što se tiče resora koje ste naveli, politički dogovor koji smo postigli, podrazumijeva da se resor gospodarstva, koji će se zbog objektivnih okolnosti i izazova - na neki način raspodijeliti zbog obima posla. Dio će pripasti DP-u, a dio većinskom partneru - HDZ-u, kazao je.

Govoreći o demografiji kazao je da "za budućnost Hrvatske je bilo najmanje spornih točaka u tijeku pregovora".

- To je naš zajednički prioritet i tema koja je najvažnija za budućnost i opstanak hrvatskog naroda. Naravno da je zajednički stav da bismo djelovali međuresorno i da će taj resor biti podignut na razinu ministarstva, istaknuo je.

Osvrnuo se i na to da je DP bio zainteresiran za kulturu i MUP te dodao da se tu čita "puno špekulacija u medijskom prostoru koje nisu tema u pregovorima".

- Ono čemu smo težili u podjeli resora je bilo usmjereno prema tome da očuvamo sklad, odnos i povjerenje među budućim partnerima u Vladi. Najvažnije od svega je da je ovaj dogovor koji smo postigli - dobar za Hrvatsku, naglasio je.

- Kad ste spominjali ove resore, naravno da je sve tema pregovora, a mi smo danas u fazi da smo razgovarali o ministarskim mjestima, nastavio je.

Komentirajući poziciju manjina, naglasio je kako im se želi zahvaliti na tome da su podržali Vladu Andreja Plenkovića.

- Bez njih ne bi bilo strateških postignuća, snažnog kriznog upravljanja i brojnih iskoraka koje smo ostvarili, dodao je.


21:35 - ‘Sve sam do u detalje, ne samo opisao nego i ‘nacrtao‘ na vrijeme‘, ponovio je Mostov Nikola Grmoja na društvenoj mreži X u srijedu navečer.

‘Potražite moje istupe o Pavi Vujnovcu, Mariju Radiću, špijunu Jurčeviću, Davoru Franiću i ostatku vesele družine. Ideologija je tu samo krinka za prljave gospodarske interese i mutni kapital. Čestitke Vujnovcu! Ako je bilo dvojbe, sad je više nema, postao je stvarni gospodar Hrvatske‘, napisao je Grmoja.


20:20 - O detaljima oko dogovora HDZ-a sa Domovinskim pokretom u Dnevniku Nove TV govorio je jedan od članova HDZ-ova pregovaračkog tima i aktualni ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Na pitanje hoće li ostati potpredsjednik i ministar u novoj Vladi, Medved je rekao kako je to pitanje za mandatara.

"To je pitanje za sadašnjeg i budućeg predsjednika Vlade. Danas smo nakon intenzivnih, konstruktivnih razgovora s Domovinskim pokretom usuglasili parametre, parlamentarnu većinu i novu Vladu, odnosno dogovorili da će DP s HDZ-om sastaviti novu Vladu", rekao je Medved te ponovio da je pitanje o ministrima uvijek odgovornost mandatara te da o tome hoće li on ostati ministar treba pitati premijera.

Tomo Medved rekao je i kako se nakon formiranja Vlade donosi dokument, odnosno Program Vlade koji je obvezujuć za sve resore. Potvrdio je da će Domovinski pokret dobiti tri resora, a da je kod imenivanja ministara opet najveća odgovornost na predsjedniku Vlade.

"Što se tiče raspodjele državnih tajnika po resorima, neovisno o tome tko je iz koje kvote, odnosno iz koje političke stranke na čelu ministarstva, državni tajnici raspoređuju se iz drugih stranaka, jer to je odgovor na ona pitanja iz Vladinog programa", rekao je Medved.

O mogućem povratku bivšeg Mostovca u Vladu, Slavena Dobronića, Medved kaže kako se još uvijek ne komunicira o imenima koja će Domovinski pokret predložiti za ministre.

"Uopće ne želimo komunicirati ni jedno ime", odgovorio je na pitanje je li HDZ-u Dobronić prihvatljiv.

Komentirao je i zahtjev DP-a da se prestane državnim novcem financirati izdavanje tjednika Novosti Srpskog narodnog vijeća.

"Što se tiče tog lista, već duže vrijeme svjedočimo da oni odstupaju od nekih kriterija i standarda koji se odnose na isključivo zastupanje manjine. Pitanje o financiranju Novosti je jedno od pitanja o kojemu ćemo razgovarati u narednom periodu, i da budemo jasni, one se ne financiraju iz Vlade, ni odlukama Vlade", istaknuo je Medved.

Rekao je kako se nada da će do kraja tjedna imati potpise za traženje mandata za slaganje nove Vlade te da će biti predani predsjedniku države onako kako to nalaže Ustav i zakon.


20:16 - Gost RTL-a Danas bio je potpredsjednik Vlade Ivan Anušić. Govorio je o dogovoru između HDZ-a i Domovinskog pokreta, ali i o tome ostaje li on dio Vlade Republike Hrvatske.

Na pitanje hoće li ostati u Vladi, kaže:

‘To će odlučiti premijer. Slaže se nova Vlada, novi je mandat, poznate su okolnosti u kojima sam ja došao. Te okolnosti više nisu takve i vidjet ćemo. Ne treba govoriti da ili ne, kazao je na samom početku.‘

Što se tiče ostalih HDZ-ovih ministara, za sve će biti mjesta

‘Za sve će biti mjesta, kao što je rekao premijer. Nema nikakve dileme, nitko neće ostati bez funkcije u smislu da radi, kreira i nastavlja projekte koje je započeo. Tako i ministrica Vučković. Vjerojatno će se naći pozicija u kojoj će moći nastaviti politički djelovati. Naravno, i kroz resor koji je dosad vodila, ako se ministar poljoprivrede bude mijenjao‘, rekao je.

Partnerima idu tri ministarstva što je, kaže Anušić, matematička računica.

‘To je matematička računica koja je jasno stavljena na stol. Ne bih se nikad vezao striktno na broj ministarstava. Više bih gledao ono što ta ministarstva mogu napraviti. Odlična su platforma za njihovu profilaciju, posebno govorimo o demografiji i poljoprivredi‘, jasan je.

Ipak, nisu im dali MUP i Kulturu.

‘MUP i Kultura, ne. Pregovaralo se o tome, ali ostaju u sastavu HDZ-a.‘

Više pročitajte OVDJE.


19:20 - Prema informacijama koje je dobio Index od povjerljivog izvora iz Domovinskog pokreta, nisu svi saborski zastupnici večeras na sastanku Predsjedništva DP-a gdje tim za pregovore obrazlaže konture dogovora s HDZ-om.

Koji je razlog tomu, još nije poznato.


19:00 - Aktualni zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Valter Flego gostovao je u programu N1 televizije i govorio o formiranju parlamentarne većine i dogovoru između Domovinskog pokreta i HDZ-a.

“Ono što se danas događa najbrojnijoj nacionalnoj zajednici, sutra se može dogoditi nekoj drugoj ili trećoj po brojnosti. Trenutak je da nacionalne zajednice počnu razmišljati na zajednički način. I sam HDZ koji koalira s DP-om ruši vjerodostojnost koju je gradio osam godina. Mislim da bi bilo dobro da se nacionalne zajednice drže zajedno i da tako osnaže svoju poziciju. Ovo što se događa ne ulijeva mi vjeru ili nadu da će dugoročno trajati”, kazao je.

Također je komentirao: “Prošli su put crni labudovi letjeli iznad Hrvatske, meni je čudno da se premijer koji okuplja većinu nalazi na listi za EU parlament, morat će se u ovih 30 dana potruditi objasniti ljudima što radi na toj listi. Vjerujemo da će ova turbo desna Vlada biti kažnjena na EU izborima, a da mi predstavljamo najjaču centrističku opciju i da ćemo biti pozitivno iznenađenje ovih izbora”, zaključio je Valter Flego.


18:00 Na Facebooku se oglasio i Mostov premijerski kandidat Nikola Grmoja i vrlo jednostavno poručio: ‘Sve sam vam nacrtao na vrijeme...‘


17:40 - Ivana Kekin iz Možemo rekla je da je ovo osobni poraz Plenkovića koji sada ulazi u koaliciju s onima s kojima je nabacivao blato, ali poraz koji će platiti svi građani Hrvatske, piše N1.


17:25 - HDZ i Domovinski pokret dogovorili su detalje oko sastavljanje nove vlade, poznato je i koja će ministarstva dobiti DP, a u njihovo ime javnosti se obratio predsjednik stranke Ivan Penava.

- Postigli smo dogovor o parlamentarnoj većini i sastavljanju buduće Vlade. Sporazum je baziran na temelju DP-a, HDZ-a, dijela manjina i partnera. Što se tiče resora što nam je drugi korak nakon sastavljanja većine, govorimo o tri ključna resora o kojima smo raspravljali i uoči izbora, rekao je Penava.

- Dogovorili smo ministartvo demografije i useljeništva, ministarstvo poljoprivrede. Sigurni smo da ćemo uspjeti tu problematiku dovesti na zadovoljavajuću razinu kroz jasne brojke povećanaj proizvodnje. Treći resor koji smo uspjeli dogovoriti je ministarstvo gospodarstva.

Dodao je i da je Plenković pristao da država više ne financira Novosti.

Više pročitajte OVDJE.


17:02 - ‘Marijana Puljak je po običaju ‘najpametnija‘ pa se sad sjetila postavljati pitanja. Zakasnila je otprilike mjesec dana‘, napisao je Oleg Butković na Facebooku, nakon što je prozvana Marijana Puljak, također na Facebooku, pitala DP-ovog Ivana Penavu ‘je li Vukovar pao ili je oslobođen?‘

Više pročitajte OVDJE.


17:00 - Nakon što su Hrvatska demokratska zajednica i Domovinski pokret postigli sporazum o formiranju Vlade, medijima se iz Jastrebarskog obratio tehnički premijer Andrej Plenković.

- Dogovor je postignut, DP-u idu tri resora. Osnivamo novo ministarstvo - Ministarstvo demografije. To je ključno pitanje i zato smo prvi na razini EU koji uvode takvo ministarstvo, rekao je Plenković.

- Drugi resor je Ministarstvo poljoprivrede, budući da je DP uglavnom jak u Slavoniji. I treći je da se Ministarstvo gospodarstva podijeli na pola. O imenima nismo govorili, a onaj član vlade koji bude ministar demografije, bit će i potpredsjednik vlade. Ova će vlada imati više ministarstava nego prošla, koja je sa mnom i gospođom Šimpragom imala 18 članova, kazao je Plenković.

Više pročitajte OVDJE.


16:40 - Čelnik Hrvatskih suverenista, Marijan Pavliček, izjavio je kako ljudi iz DP-a zaslužuju Oskara za glumu zadnjih četiri godine, optužujući ih da su izdali svoje birače.

‘Vrhunski glumci tragikomedije zvana hrvatska politika! Još do prije mjesec dana čelni ljudi DP-a su uvjeravali hrvatsku javnost da su HDZ i SDP dva krila iste partije, dizali su kaznene prijave protiv Andreja Plenkovića, prozivali HDZ -ovu vladu veleizdajničkim, tražili ostavku ministra Medveda….. Vrhunska, vrhunska predstava za narod! Gotovo da svi akteri zaslužuju Oscara za vrhunsku glumu!

A danas… Nova Vlada HDZ-DP uz potporu pet manjinaca! I naravno ministarstvo energetike! A sto drugo?! Veselim se saborskim raspravama sa onima, koji su do jučer pljuvali po Plenkoviću! Pošto’ obraz gospodo?!

I sad par pitanja radi prijatelja! Hoćete li…..Smijeniti Turidića? Deratificirati Istambulsku? Riješiti pitanje granica? Ilegalnih migranata? Ograničiti kvote za strane radnike? Naplatiti ratnu odštetu od Republike Srbije? Itd… Itd…‘, napisao je Pavliček na Facebooku.


16:30 - Marijana Puljak iz stranke Centar obratila se putem Facebooka predsjedniku DP-a Ivanu Penavi.

‘Je li Vukovar pao ili je oslobođen, gospodine Penava‘, pitala je Puljak.

‘Imamo Vladu koja je nastala na prevari birača i prije nego se formirala. Možemo očekivati da se u Hrvatskoj ništa neće promijeniti, osim što će se novac dijeliti i s nekim DP-ovcima. Jedno pitanje za Penavu: je li sad Vukovar pao ili je oslobođen? Je li vam Vukovar poslužio samo za dobivanje glasova koje ćete sada koristiti u imovinskim, a ne domovinskim interesima?‘, napisala je Puljak na Facebooku.


15:08 - Bivša premijerka Jadranka Kosor također je šturo komentirala dogovor o Vladi između HDZ-a i DP-a.

- Kakvo potonuće, poručila je na X-u.


14:55 Na dogovor HDZ-a i DP-a reagirala je i SDP-ovka Mirela Ahmetović.

- Nije problem ni SDSS, ni "veleizdajnik Plenković" ni kultura. U pitanju je cijelo vrijeme bila energetika koju je DP dobio u miraz. Raduje se bivši ekskluzivni partner Gazproma, a i Plenković što je u Vladu primio "proruse". Hrvatska pomirba 2.0. Sad će plin odmah pojeftiniti, poručila je na X-u.


14:42 Dario Hrebak (HSLS) komentirao je za Index sastavljanje nove vlade. Potvrdio je da je dogovor između HDZ-a i DP-a postignut te da će večeras i HSLS podržati novu vladajuću većinu.

"Dobili smo potvrdu da je dogovor HDZ-a i DP-a postignut. Večeras će i Predsjedništvo HSLS-a donijeti svoje odluke. Mi ćemo podržati novu vladajuću većinu jer smo dobili potvrdu da su i smjer nove vlade i konture i resori prihvatljivi i nama liberalima kao što nam je premijer Plenković obećao.

Građani su izabrali, volja birača je jasna. Nije bilo lako postići dogovor jer su svi dionici morali pristati na određeni kompromis i gledati stvari koje nas spajaju, a ne dijele.

Trebat će puno komunikacije, razumijevanja i razboritosti da se ovakva većina održi, ali mi liberali iz HSLS-a spremni smo dati podršku i pokušati jer Hrvatskoj sad treba stabilnost, a ne novi izbori"


14:32 SDP je vrlo kratkom porukom uz efektnu fotomontažu komentirao dogovor HDZ-a i DP-a.

- Bilo je na -50%, nije mogao odoljeti!, poručio je SDP na X-u

Na fotografiji premijer drži vrećice uz natpis ‘Ljudi, okupio sam većinu‘. Na crnoj vrećici piše Domovinski pokret, a na drugoj, sivoj zastupnici nacionalnih manjina. Na vrhu fotografije ispisana je poruka: ‘Međunarodni dan političke trgovine‘.


14:05 Domovinski pokret imat će tri resora u Vladi, dogovoreno je na današnjim pregovorima s HDZ-om o formiranju nove većine, doznaje Jutarnji list. Više čitajte OVDJE.


14:04 Izabrani saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi gostovao je u N1 Studiju uživo gdje je naglasio kako Klub nacionalnih manjina uvijek o svemu zajedno odlučuje i da će tako nastaviti i dalje.


14:02 Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta na X-u je komentirao SDSS i Milorada Pupovca.

- Digla se velika moralna panika oko SDSS-a i Pupovca. Kao zemlja moramo se emancipirati od nekih kompleksa. Hrvatska je sve zrelija demokracija, funkcioniramo unutar EU već više od 10 godina i prošlo je vrijeme da se nekima dokazujemo, pogotovo po pitanju nacionalnih manjina. Mislim da se oni dobro osjećaju u Hrvatskoj i da imaju veća prava nego u nekim drugim zemljama. Vrijeme je da se prestanemo ispričavati, poručio je.


13:45 “S obzirom na izjave od prije nekoliko dana i da je ključni uvjet DP-a bila segregacija pripadnika jedne nacionalne manjine HDZ bio ispoštovati, uopće me ne iznenađuje da su se oko drugih stvari mogli dogovoriti. Naravno da ne znamo sve detalje, ali sudeći po zahtjevima DP-a koji su bili izrečeni, mene je malo strah što će biti s hranom, strujom i gorivom za hrvatske građane. Detaljnije ćemo moći govoriti kada budu konkretno poznato o kojim se točno resorima radi te osobama koje će dužnosti obnašati”, rekao je za Index šef SDP-a Peđa Grbin.


13:34 Dogovor između HDZ-a i DP-a kratko je za Index prokomentirala Dalija Orešković.

"HDZ 1941.", poručila je.


13:31 "Vidimo da se najavljivano i ostvarilo. Vidimo da se većina sklopila, a i oni koji u toj većini neće biti i to predstavlja poraz Andreja Plenkovića koji je većinu sklapao s onima s kojima se mjesecima prije toga javno vrijeđao na najgrublje moguće načine. Jedni druge su nazivali kriminalcima i teroristima", rekla je za Index Ivana Kekin.

"Mi ćemo iz oporbe morati burno motriti u kojem će smjeru krenuti Hrvatska. S obzirom na najave koje su dolazile iz Domovinskog pokreta i s obzirom na njihove prioritete koji uključuju primjerice deratifikaciju Istanbulske konvencije u zemlji u kojoj su u mjesec dana ubijene četiri žene, grozimo se od skretanja u desno.

Izrazito nas zabrinjava, s obzirom na spekulacije koja ih ministarstva zanimaju, i ako je istina da su među njima poljoprivreda i energetike, u kojem će to smjeru ići. Bojimo se da će cijenu ove Plenkovićeve vlade itekako platiti građani ne samo u ideološkom kretanju ove zemlje nego i u povećanju računa”, rekla je Indexu Ivana Kekin.


13:11 Zastupnik mađarske nacionalne manjine Robert Jankovics u N1 Studiju uživo govorio je o sastavljanju nove parlamentarne većine. On je poručio da manjinci podržavaju Andreja Plenkovića za premijera, ali nije htio otkriti potpise kojih točno manjinaca će dobiti.

“Imat ćemo i mi svoj the cunning plan i mi ćemo ga se držati, mislim da će to izgledati dosta dobro, a odluke će se vjerojatno donositi ad hoc”, poručio je Jankovics.

“Da podupiremo Plenkovića za premijera nije neko iznenađenje, a program Vlade je nešto što nam je jako zanimljivo i važno”, dodao je.

“Ako se HDZ i DP dogovore, vidjet ćemo koliko je to potpisa, tek nakon toga će doći Klub zastupnika manjina sa svojim potpisima za mandatara. Sve moje kolege podupiru Andreja Plenkovića za premijera, a tko će dati potpis, to je dio našeg velikog plana”, poručio je Jankovics.


13:09 - Na sastanku pregovaračkih timova Hrvatske demokratske zajednice i Domovinskog pokreta postignuto je suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade.

Prijedlog postignutog dogovora, uz raspodjelu resora buduće Vlade, iznijet će se na stranačkim tijelima tijekom današnjeg dana i potom ćemo o svim detaljima izvijestiti javnost, izjavio je glasnogovornik Vlade Marko Milić.

‘Nakon potvrde na stranačkim tijelima pristupit će se prikupljanju potpisa kako bi mandat za sastavljanje buduće Vlade HDZ-a, Domovinskog pokreta i partnera dobio predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.‘


11:43 - Politički analitičar Žarko Puhovski je u programu N1 televizije komentirao današnje izjave Milorada Pupovca i nastavak pregovora HDZ-a i DP-a o sastavljanju Vlade.

- DP bi htio biti AfD kada odraste, ali za razliku od njih oni nemaju nikakav intelektualni politički potencijal da preuzmu vlast. Oni imaju veće oči nego želudac, oni neće biti u stanju kapacitirati ono što im se nudi jer nemaju ljude, rekao je Puhovski.

Više pročitajte OVDJE.


11:40 - Potpredsjednik Vlade, HDZ-ov Branko Bačić, komentirao je pregovore s Domovinskim pokretom.

- Iz izjava predstavnika Domovinskog pokreta naznačena je jasna poruka kako smo približili naša stajališta i kako je pred nama proces dogovaranja oko uspostave vladajuće većine, odnosno imenovanja buduće vlade. Danas će se sastanci nastaviti, ići ćemo u konkretna rješenja definiranja arhitekture, odnosno ustrojstva buduće vlade, gdje će se utvrditi i broj ministarstava i pripadnost pojedinog ministarstva u smislu prve osobe. Ja sam uvjeren da ćemo do kraja tjedna taj proces u potpunosti završiti, nakon čega će vjerojatno slijediti konstituirajuća sjednica Hrvatskog sabora, a na toj sjednici, nadamo se, ćemo pristupiti i imenovanju buduće vlade Republike Hrvatske na čelu sa predsjednikom Andrejem Plenkovićem, rekao je Bačić, prenosi HRT.


11:39 - Mislav Kolakušić se oglasio na Facebooku i komentirao pregovore HDZ-a i Domovinskog pokreta.

Njegovu objavu prenosimo u cjelosti:

- Sa ili bez SDSS-a, HDZ je i dalje to što jest. Sudskom presudom presuđena zločinačka organizacija.

S ili bez Pupovca, Plenković je i dalje to što jest, globalistička lutka koja pleše onako kako svira bilo koji bezimeni birokrat iz Bruxellesa.

Čovjek koji je zaslužen za odlazak barem 300.000 ljudi, mladih, sposobnih i obrazovanih. Čovjek koji je odgovoran za pretvaranje hrvatskog tržišta rada u tržite robovske radne snage iz trećih zemalja. Čovjek zbog kojih vlasnici iseljavalju obitelji iz stanova u najmu kako bi u njih uselili krevete na kat i desetke radnika koji kao robove dovode bivši i sadašnji HDZ-ovci kroz svoje agencije i koje zapošljavaju bivši i sadašnji HDZ-ovci u svojim umreženim tvrtkama koje dobivaju milijarde eura naših novaca kroz tzv. Europske fondove.

Sa ili bez SDSS-a, šurovanje s HDZ-om je izdaja građana, napisao je Kolakušić.


10:46 - Počeo je današnji sastanak i pregovori HDZ-a i Domovinskog pokreta o sastavu Vlade.

U pregovaračkom timu HDZ-a su predsjednik stranke Andrej Plenković, zamjenik predsjednika HDZ-a Tomo Medved, potpredsjednik HDZ-a Ivan Anušić, glavni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić i predstojnik Ureda predsjednika HDZ-a Marko Milić, javlja N1 i dodaje da su u pregovaračkom timu Domovinskog pokreta Ivan Penava, zamjenik predsjednika DP-a Mario Radić, glavni tajnik stranke Josip Dabro i politički tajnik Damir Barna.


10:44 - Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš rekla je za HRT da je Domovinski pokret već i prije izborne noći čvrsto odlučio da će ići u koaliciju s HDZ-om, kao i to da je HDZ već odavno odlučio da će im DP biti koalicijski partner. Osvrnula se i na situaciju s manjinskim zastupnicima.

- I sad je nekako gospodin Plenković ostavio, odnosno žrtvovao SDSS. Oni su se očito odlučili podnijeti tu žrtvu, oni dobro znaju iz kojih razloga, rekla je Mrak Taritaš.


10:38 - Zlatko Hasanbegović se za Index osvrnuo na današnje gostovanje Milorada Pupovca na N1 televiziji, koji je rekao da je protiv radikalizma, ekstremizma, zatucanosti i zaostalosti te da tome ne smije biti mjesta u Vladi.

- Potpuno sam suglasan s gospodinom Pupovcem. I moje je mišljenje da radikalizmu, ekstremnosti, zatucanosti i zaostalosti ne bi trebalo biti mjesta u bilo kojoj vladi, rekao je Hasanbegović za Index.

Više pročitajte OVDJE.


10:12 - Predsjednik HSLS-a Dario Hrebak je jutros u HTV-ovoj emisiji Studio 4 rekao da imamo novu parlamentarnu većinu, a kroz nekoliko dana će se vidjeti imamo li i novu vladajuću većinu.

- -Vidjeli ste najave iz Domovinskog pokreta da oni žele da se u paketu riješi cijelo pitanje i parlamentarne i vladajuće većine. Naime, u politici u ovoj proceduri mi moramo prvo izabrati predsjednika Sabora, dakle, konstituirati parlament, a onda toga treba konstituirati, odnosno posložiti i izglasati novu hrvatsku vladu s, ja sam uvjeren, novim premijerom Andrejom Plenkovićem, rekao je Hrebak za HRT.

Dodao je i da će HSLS Plenkoviću dao svoj mandat za sastavljanje Vlade, a sada je sve u njegovim rukama.

- Tako da, sad je sve u rukama Andreja Plenkovića i DP-a, mogu li se oni dogovoriti oko politika Vlade, a mogu li se dogovoriti i oko konkretnih resora, zaključio je Hrebak.


09:58 - Bivša premijerka Jadranka Kosor se na Twitteru oglasila o gostovanju Milorada Pupovca na N1 televiziji.

- Veli Čuvar suhog zlata da će oni biti izvan vlade po “vlastitoj odluci”. I da AP nije imao drugog izbora. I da on podupire AP ali ne i DP u vladi. I da će se AP “znati nositi sa izazovima”. I da je za sve kriv ZM. To može samo ljubav, napisala je Kosor.


09:51 - Zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić je za 24 sata rekao da je jedan od uvjeta Domovinskog pokreta za sastavljanje Vlade i dizanje plaća dužnosnicima: premijere, ministrima, državnim tajnicima. Njemu, kaže, novac ne treba, ali svima ostalima bi plaće morale porasti.

Više pročitajte OVDJE.


08:36 - Nakon što je jučer objavljeno da SDSS neće dati potpise Andreju Plenkoviću kao novom mandataru Vlade, Milorad Pupovac gostuje na N1 televiziji.

Odgovorio je što je dogovoreno jučer na sastanku manjina te na sastanku s Plenkovićem.

- Dogovoreno je da djelujemo usklađeno i držimo se zajedno jer je to bitka na dugu stazu. Ne za jednu priliku nego za dosta bitaka i dosta prilika.

- Druga odluka je kad kažem da djelujemo usuglašeno, a to sve što odlučujemo, odlučujemo tako da se usuglašavamo. Naš stav je da podržavamo Plenkovića kao mandatara, ali među nama ima razlike oko toga kome možemo dati podršku kad je posrijedi sastav Vlade. Ima razlika kad je posrijedi potpis za sastavljanje vlade. Klub će odlučiti koliko i koji će to zastupnici biti koji će potpisati Plenkoviću potreban broj potpisa za to da bude mandatar i da može otići kod predsjednika RH. Nakon toga ide sljedeći korak. Gledamo program i sastav Vlade, kaže Pupovac i dodao da su protekle 4 godine išli više-manje jedinstveno, a ovog puta će uloge biti drugačije rapsoređene.

- Jedni će čuvati vodu, a drugi će čuvati vatru. Oni koji će biti unutra, bit će voda, a oni koji će biti vani, bit će vatra, dodaje Pupovac.

- Koliko god se činilo da su oni spriječili da SDSS bude dio vladajuće većine, nisu, oni su samo teško kontaminirali politički prostor ove zemlje. SDSS je donio odluku da neće ići s DP-om i da neće biti dio te većine. Nisu oni spriječili SDSS jer je SDSS od početka imao takav stav, pojasnio je Pupovac i dodao da nije siguran da su Plenković, ili Hrvatska, imali drugog izbora.

- Tko je sve sudjelovao u stvaranju toga da stranka poput ove nastupa kao da je sve normalno, kao da je sva njezina retorika normalizirana, kao da su svi stavovi i aktivnosti prema SDSS-u i prema Srbima normalni? Sigurno nije samo Plenković. Naprotiv, kaže Pupovac.

- Postoji čovjek koji je oprao tu stranku i skoro porušio sve što se porušiti da i sada bi trebalo ispostaviti račun ili meni ili Plenkoviću, a ne zapitati se koje su posljedice toga. Nemojmo biti kratke pameti i misliti od danas do sutra. Situacija je ozbiljna i nitko ovo ne radi iz zadovoljstva, nego iz nužde.

- Kada je Zoran Milanović postao DP-ovac? To pitanje niste postavili. Kada su DP ušli sa 14 mandata u Sabor? To se pitanje postavlja meni. Mi ćemo biti vani po vlastitoj odluci ali ćemo raditi isti posao, čuvat ćemo zemlju od daljnje ekstremizacije. Bit ćemo vatra, kaže Pupovac i dodaje:

- Aždaja ekstremizma i nacionalizma dolazi na vrata.

- Sad smo u situaciji da moramo čuvati minimum uz ustupke koji su teški, riskantni...

Odgovorio je na pitanje žali li zbog ijedne političke odluke koju je donio u posljednjih osam godina.

- Volio bih da neke odluke nisam donio, da sam imao više snage i više partnera za to, ali politički život u RH se do te mjere pojednostavio i sveo na ili-ili, rekao je Pupovac no nije htio precizirati zbog koje odluke konkretno žali.

Na pitanje je li moguće da u nekom trenutku dođe do preslagivanja Vlade, Pupovac kaže:

- To ne znam, ali sigurno je da ono s čim se krenulo neće smjeti ostati: politika segregacija, poticanja na rasnu i vjersku mržnju, poništavanja Ustava, ustavnih vrijednosti... Radikalizmu, ekstremnosti, zatucanosti, zaostalosti ne smije biti mjesto u Vladi, isključivosti bilo koje vrste, kaže Pupovac.

- Bit će to šahovska igra, ponekad igra mačke i miša i to trebaju znati svi, i oni koji su unutra i koji su vani.

Upitan zašto se raspravlja o tome da SDSS ne bude dio vladajuće većine, Pupovac je kritizirao predsjednika Milanovića.

- Krenuo je normalno, a završio abnormalno. Pitajte njega. Pitajte sve one koji tada nisu stavili prst na čelo, a nisam siguran ni da su ga stavili sada. Znamo tko je bio master of the game i tko su sve bili tekliči u toj igri.

Komentirao je i tko je kriv da smo izgubili taj centrističko-liberalni dio spektra.

- Prije svega zbog njihovih unutarnjih odnosa, svađa i nesposobnosti da upravljaju unutarnjim razlikama i interesima. Drugi razlog je što je općenito liberalna ili centristička komponentna, koju je djelomično preuzeo HDZ, oslabila je, naročito u okolnostima kad se politika svela na ‘ili mi-ili oni’, kaže Pupovac.

Rekao je i što misli o ideji Vesne Pusić, mogućnosti da HDZ zajedno s SDP-om ili nekom drugom strankom ljevice sastavi većinu.

- Dugo sam i sam bio toga mišljenja. Iako formalno nije bilo takve velike koalicije, neformalno kroz dijalog u Saboru, kompromise većine i manjine, dolazilo se do neke vrste rješenja koje su čuvale zemlju od potpune konfrontacije i zaoštravanja. Kad su se pojavile neke stranke poput Mosta koje su razbile tu vrstu politike, onda nažalost su te lijeve stranke počele preuzimati retoriku Mosta i njihovu agendu i izgubile su vlastiti identitet. I neke nove stranke su skoro došle do te granice. I SDP će po mom mišljenju se morati odmaknuti od takve politike jer ta vrsta politike je pogubna za RH, ne donosi nikome ništa, pa čak ni samome Mostu.

Zašto je glasao za Lex AP ili za izbor Ivana Turudića?

- Imate pravo dizati glas na sve što bi moglo dovesti do restrikcije medijskih sloboda. No reakcija na to što je Lex AP postala je dio predizborne kampanje. To nije toliki bauk. Mogao je biti, ali se putem popravio. Napravilo se mnogo putem.

Komentirao je i izjavu da su neki mediji osovina zla.

- To su politički sukobi između političkog novinarstva i političkih ljudi, rekao je Pupovac.

Na pitanje zašto je glasao za imenovanje Ivana Turudića, kaže:

- Glasali smo u okolnostima koje su za nas bile tijesne i skučene, koje nisu bile pitanje usklađenosti onoga što smo mi u tom trenu zastupali i onoga kako smo glasali.

Komentirao je i izjavu Marija Radića koji je rekao da SDSS i manjine nisu isto.

- G. Radić govori protivno Ustavu, širi nacionalnu i vjersku mržnju iz neukosti i neznanja. Vidi se da čovjek ne zna i ne razumije nego mu je netko rekao da govori protiv SDSS-a, a pritom se trudi da kaže da ne govori protiv srpskog naroda u Hrvatskoj, a govori. A taj narod bira SDSS. Znamo kako oni imaju Srbe na listama... I Pavelić je imao svoje Srbe, i u vojsci i u Saboru, ali Srbima nije bilo bolje od takvih Pavelićevih Srba, kaže Pupovac.

- Jedna je stvar sudjelovanje ili ne SDSS-a u vladajućoj većini. To se može gledati kao politička odluka. Druga je stvar poticanje na vjersku i nacionalnu mržnju, poticanje segregacije... To je ono što rade ljudi iz DP-a, dodaje Pupovac.

Osvrnuo se i na financiranje Novosti i SNV.

- Jedna je stvar sudjelovanja ili ne SDSS-a u parlamentarnoj većini. Druga je stvar poticanje vjerske mržnje i segregacije. To rade iz DP-a. Ograničavanje slobode medija jer u Novostima pišu nagrađivani istraživački novinari, što se nekom u svijetu posla kojem pripada i Radić, ne sviđa to istraživačko novinarstvo, to je jedan problem, ali tu vrstu gušenja slobode medija ne radim ni ja kao vlasnik, osnivač niti država, a kamoli neka stranka. To bi bio totalitarizam, u najgorem mogućem smislu, zaključio je Pupovac.


07:15 - Nedavno je u istupu za N1 televiziju Vesna Pusić, nekadašnja ministrica vanjskih poslova u vladi Zorana Milanovića, u ozračju pregovora HDZ-a i Domovinskog pokreta ponovno oživjela staru ideju o tzv. velikoj koaliciji HDZ-a i SDP-a.

"Nalazimo se u velikoj opasnosti da stranka s malim rezultatom povuče Hrvatsku prema ekstremnoj desnici i tome se treba suprotstaviti. Ovo bi bio trenutak za potez predsjednika Republike da kaže da je Hrvatskoj potrebna Vlada nacionalnog spasa u kojoj će se dogovoriti četiri ili pet stvari koje će se napraviti i nakon toga treba ponovno ići na izbore. To bi bila Vlada SDP-a i HDZ-a koja ne bi mogla biti dugoročna, ali bi mogla spasiti Hrvatsku od ekstremne situacije i ruskog utjecaja otvorene desnice", rekla je Pusić.

Prije nje, kako podsjeća N1 svojoj analizi, nekoliko dana uoči parlamentarnih izbora, veliku koaliciju kao branu desnici preporučio je i bivši šef IDS-a Ivan Jakovčić, a nedugo nakon izbora i bivša SDP-ovka Željka Antunović na N1 je ustvrdila da bi velika koalicija HDZ-a i SDP-a "bila najmanja šteta", ali i da nema iluzija o takvoj koaliciji. "Kod nas to nije realno zbog animoziteta i neutemeljenih taština pojedinaca s obje strane", kazala je Antunović.

‘SDP više nije nacionalna stranka u punom smislu‘

Prvi je ideju o velikoj koaliciji pred parlamentarne izbore 2007. spomenuo tadašnji predsjednik Stjepan Mesić. I onda se, kao i sada, očekivao tijesan izborni rezultat, mukotrpni pregovori, a moguće i novi izbori.

Danas je HDZ na korak do koalicije s Domovinskim pokretom i čini se da nikome, barem javno, kako se navodi u analizi, ta ideja nije prihvatljiva, najvećim dijelom zbog animoziteta šefa HDZ-a Andreja Plenkovića i sive eminencije SDP-a Zorana Milanovića.

Politički analitičar Davor Gjenero ideju velike koalicije je, kako kaže za N1, u ranijim izbornim ciklusima smatrao dobrim rješenjem, ali trenutačno ne vidi drugog partnera za tako nešto - smatra, naime, da SDP ne može biti jedan od njih.

"Ideji velike koalicije bio sam sklon dok je takva koalicija bila moguća, odnosno dok smo imali dvije velike nacionalne stranke. Nakon ovih izbora velika koalicija više nije bila moguća jer je već prije početka izbora SDP izgubio status nacionalne stranke u pravom smislu riječi. Oni više ne pokrivaju sve dijelove Hrvatske. Izbori su pokazali da su njihove liste odnijele relativnu pobjedu samo u dvije izborne jedinice. Dakle, oni nisu ravnopravan partner HDZ-u", navodi Gjenero.

"Povrh toga, nakon što je aklamacijom prihvatio kandidaturu populističkog proruskog predsjednika Republike za svoga kandidata, SDP se odrekao statusa političke stranke zasnovane na umjerenim lijevim političkim vrijednostima i pretvorila se u autoritarni pokret", dodao je.

‘Možemo! je ovakvom HDZ-u nezanemariva opcija‘

Po te dvije osnove, kaže Gjenero, SDP više ne može funkcionirati u okviru velike koalicije. Mogućnost velike koalicije u kojoj bi uz HDZ bio i SDP, Gjenero smatra izgubljenom, iako smatra da bi taj model u sadašnjim okolnostima bio izrazito dobar. Naime, velike koalicije u pravilu jačaju politički centar, povećavaju spremnost na konsenzus, a politiku čine prostorom dogovora i kompromisa. na pitanje znači li to da je politički prostor sada izložen jačem utjecaju radikalnije desnice, Gjenero odgovara da je u tom smislu veliko pitanje što će se događati i s HDZ-om.

"Vidjet ćemo hoće li tu stranku i dalje voditi Plenković, hoće li i dalje uspijevati inzistirati na politikama ‘više Europe‘ te hoće li HDZ i dalje kliziti prema centru ili će pobijediti opcije koje će je odvesti u desno političko polje. Oba scenarija su moguća", ističe.

S druge strane, kaže da treba vidjeti hoće li u dogledno vrijeme SDP uopće igrati ikakvu ulogu u političkoj areni ili će se otvoriti prostor za veliku koaliciju koju bi činili umjereni HDZ i Možemo!.

"To uopće nije zanemariva opcija ako HDZ nastavi funkcionirati kao stranka umjerenog desnog centra, a Možemo! se profilira onako kako su se profilirale zelene stranke u Njemačkoj i Austriji s jasnim javnim politikama. Čini mi se da se otvara prostor za takvu suradnju u budućnosti", zaključio je Gjenero.


05:55 - Andrej Plenković uspio je prikupiti dovoljno ruku za novu većinu u Saboru jer su mu u utorak preostali zastupnici nacionalnih manjina, nakon što je pristao na najvažniji uvjet Domovinskog pokreta - da u budućoj vladajućoj garnituri ne bude troje zastupnika SDSS-a - obećali dati potpise za mandatara.

Izvori sa sastanka govore nam da će Plenković imati dovoljno potpisa, i to najmanje od još dvoje zastupnika manjina, dok su pak drugi sugovornici iz buduće vladajuće većine uvjereni kako će još četvero zastupnika, bez SDSS-a, biti potpisnici za Plenkovića kao mandatara.

Napominje i da nije jasno ni koliko potpisa Domovinski pokret donosi "u miraz". Je li to i dalje 13 zastupnika ili će se netko od njih odmetnuti?

Više pročitajte OVDJE.


07:08 - Pregovori HDZ-a i DP-a se nastavljaju danas u 10.30 sati.


05:48 - Nakon što je jučer završio sastanak HDZ-a i DP-a, novinarima se obratio Mario Radić (DP) koji je rekao da se pregovori nastavljaju danas.

- Dogovor mora biti kompletan i sveobuhvatan. Sutra krećemo prije podne. Optimistični smo, poručio je i dodao da "imaju obrise većine".

- Neki dio je dogovoren, približili smo stavove. Mi se moramo prilagoditi programu s druge stranke ali i oni našem, dodao je.

O poziciji SDSS-a kaže da SDSS i manjine nisu isto.

- Sam SDSS je dobio možda 20 posto glasova Srba. Manjine moraju imati sva prava kao i prije, rekao je.

- Milić i Bilek su jasno rekli tko je dio većine i SDSS nije dio toga, odgovorio je na pitanje statusa SDSS-a pa opet krenuo o toj stranci.

- Nemojte brkati financiranje SNV-a i financiranje Novosti. gledajte to kroz rad DP-a u Vukovaru gdje Srbi imaju sva prava i neki su na našim listama. Mi mislimo da ta vrsta novina ne treba biti financirana iz proračuna, oni se ne bave manjinama nego istraživačkim novinarstvom. Nama to nije prihvatljivo, rekao je i otkrio da sastanak sutra počinje u 10.30 sati. Više pročitajte OVDJE.

Nakon njega govorio je Marko Milić iz HDZ-a koji je također rekao kako misli da će ovaj tjedan imati "obrise većine".

- Sutra su razgovori o strukturi i programu vlade. Oko nekih stvari imamo podudarna mišljenja, oko nekih i ne, ali vjerujem da ćemo se dogovoriti, poručio je Milić.

- Nismo razgovarali ni o kakvim resorima. Važno je da naši partneri podržavaju smjer politike koji vodi Andrej Plenković. Dolazi novi politički partner u Vladu, naravno da su oni dali prijedloge onih resora u kojima oni misle da mogu dati doprinos. Mi smo o tome raspravili i nastavit ćemo razgovore sutra. Vjerujem da ćemo uspjeti dogovoriti 76 potpisa. Vjerujem da ćete sutra čuti za što su oni zainteresirani, rekao je Milić.


05:38 - Vladimir Bilek, zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu, potvrdio je da SDSS neće dati potpise potpore Plenkoviću, ali je naglasio da će manjine dati više od jednog potpisa tehničkom premijeru. Zanimljivo, Bilek iz nepoznatih razloga nije htio otkriti koliko će manjinci dati potpisa Plenkoviću.

Novinarima se prvo obratio Marko Milić.

- U vezi potpore novoj većini model potpore za koji su se oni odlučili s jedne strane omogućava formiranje većine na čelu s HDZ-om, potporu Plenkoviću za mandatara i političku stabilnost. S druge strane, omogućuje nastavak zaštite manjinskih prava i demokratskih standarda u društvu. Više o modelu za koji su se odlučili predstavnici manjina će reći Vladimir Bilek, rekao je Milić, nakon čega se obratio Bilek.

- Svi zastupnici su svjesni situacije u kojoj se RH nalazi, izbornih rezultata i kako su glasali građani. Svih nas osam zajedno ostajemo i dalje u klubu zastupnika. Dajemo potporu Andreju Plenkoviću, s time da jedan dio kluba zastupnika nacionalnih manjina će dati potpise Plenkoviću kao mandataru buduće vlade RH. Nastavljamo suradnju zajedno i donijeli smo zaključke koje smo predstavili Plenkoviću. Oni su prihvaćeni...Što se tiče samih potpisa za mandatara, i SDSS je sudjelovao na današnjem sastanku i razgovoru kod Plenkovića. Njihovi zastupnici neće potpisati Plenkoviću za mandatara Vlade. Više nego dovoljno je potpisa za formiranje buduće većine.

Novinari su Bileka upitali koliko će zastupnika manjina potpisati za Plenkovića.

- Dovoljno je zastupnika koji će potpisati za Plenkovića, u njima neće biti SDSS-a, a bit će to više nego jedan zastupnik manjina. Dozvolite da relativni pobjednici izbora odrade svoj dio, nastavio je.

Na daljnje pitanje o tome tko će staviti svoj potpis od kluba zastupnika nacionalnih manjina, Bilek kaže:

- Bit će dovoljno, bit će sve na vrijeme...

Na pitanje hoće li i on dati potpis, Bilek kaže:

- Podržat ćemo ga za mandatara, bit će više nego jedan zastupnik, SDSS kao takav neće dati potpise Plenkoviću, a dalje ovisi o današnjim razgovora HDZ-a i DP-a..., dodao je Bilek.

Je li DP izgurao SDSS iz Vlade?

- Nije. Klub zastupnika nacionalnih manjina u Saboru će djelovati kao do sada, svih osam zastupnika. Ni do sada nisu sve odluke bile jedinstvene...

Bilek je dodao da vjeruje da će se konstituirajuća sjednica Sabora održati u idućih 10-12 dana.

- Što se tiče ministarstava, ljudi i slično, dozvolimo Andreju Plenkoviću i DP-u da danas odrade svoj dio pregovora, rekao je i dodao da će potpisa biti dovoljno i bez Vesne Vučemilović.

Marko Milić se osvrnuo na konstataciju da je Plenković poražen od DP-a:

- On nije poražen, poraženi su oni koji su kršili Ustav... Realnost izbora je da nismo u prigodi sami formirati većinu. Jedina politička realnost je bila formiranje Vlade HDZ-a i DP-a. Logika stvari nalaže da razgovaramo s predstavnicima manjina s kojima smo imali izvrsnu suradnju ovih osam godina...

Dodao je da će se manjine o broju potpisa odlučiti u trenutku prikupljanja potpisa.

- Mi kao Vlada nikoga nećemo ugroziti, poniziti, izbaciti. Svi potezi će biti usmjereni na zaštitu prava manjina, demokratskih standarda u RH...

- Ne bih rekao da je klub manjina razbijen. Ova odluka nije stvar ničijeg pritiska ni ucjene. Niti je plod pritiska, niti slučajnosti. To je rezultat povjerenja koje predstavnici manjina imaju prema Andreju Plenkoviću, dodao je Milić.

Hoće li SDSS imati svog člana u Vladi?

- Govorimo o potpisima za mandatara u kojima neće biti predstavnika SDSS-a kako bi se oformila koalicija HDZ-a i DP-a s dijelovima manjina. Nitko nikome u Saboru ne može priječiti da glasa kako želi.

Hoće li SDSS imati ministra u idućoj Vladi?

- Nismo još u fazi da biramo ministre, kaže Milić.


05:30 - Informacije iz teksta novinara Jutarnjeg lista Nikole Patkovića da Domovinski pokret u najdelikatniju fazu pregovara s HDZ-om (onoj o podjeli ministarstava) ulazi sa zahtjevom da dobiju kontrolu nad četiri resora u novoj Vladi - demografiju, energetiku, poljoprivredu i kulturu - upravo nam je potvrdio i izvor iz vodstva HDZ-a!

A otkrio nam je i formulu prema kojoj je DP izračunao da im u novoj državnoj administraciji treba pripasti točno 20 posto svih izvršnih funkcija.

Više pročitajte OVDJE.


Sve o pregovorima o sastavljanju nove Vlade pratili smo iz minute u minutu i jučer, a više možete pročitati OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 14:42