RAZORNI UDAR

Zelenski: ‘To je najveći napad tog ljudskog ološa!‘; Biden: ‘Hitno djelujte...‘

Zelenski je poručio kako je ključno da svijet reagira na ovaj teror, a Biden je pozvao Kongres na djelovanje bez odgode

Raketiranje Odese

 Oleksandr Gimanov/Afp

Nakon masovnog, po mnogim procjenama najvećeg ruskog raketnog napada na Ukrajinu od početka invazije punog opsega 24. veljače prošle godine, pristižu reakcije na udar. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u petak navečer u video poruci se obratio građanima vojnim snagama svoje zemlje te rekao da će Ukrajina odgovoriti na svaki udar te da je ključno da svijet reagira na ovaj teror.

"Ovo je bio najveći napad ruskog ološa. Gotovo 160 projektila i dronova. Naši ratnici su većinu njih oborili. Uobičajene ruske mete - više od 100 uništenih ili oštećenih kuća, 45 stambenih višekatnica, škole, dvije crkve, bolnice, rodilište te mnogi gospodarski i skladišni objekti", naveo je Zelenski.

image
Oleksandr Gimanov/Afp

Rekao je da dosadašnja izvješća govore o najmanje 30 ubijenih osoba. Svjetski mediji izvijestili su o najmanje 31 izgubljenom životu. "Moja sućut njihovim najbližima. Više od 150 osoba je ozlijeđeno, a svima se pruža potrebna pomoć. Važno je da svijet odgovori na ovaj teror. Mnogi su čelnici izrazili svoju potporu Ukrajini i Ukrajincima i ja zahvaljujem svakom od njih. Pogotovo onima koji su pomogli našoj državi u protuzračnoj obrani. Danas su naši ratnici PZO-a postigli mnogo. Nastavit ćemo jačati našu protuzračnu obranu i raditi na vraćanju rata tamo odakle je i došao - u Rusiju", rekao je Zelenski.

Zelenski je također zahvalio spasiocima, policiji i svima koji su sudjelovali i pružili podršku stradalima i saniranju šteta. "Odgovorit ćemo ruskim teroristima za svaki napad. Teror nikada ne postiže cilj kada ide protiv naroda. Više od 600 spasilaca uključeno je u pružanje pomoći i raščišćavanje ruševina s puno opreme. Radit će se 24 sata dnevno", rekao je ukrajinski predsjednik, kako prenosi Ukrainska Pravda. "Rusija je napala sa svime što ima u svome arsenalu", naveo je ranije Zelenski na Telegramu.

image
Oleksandr Gimanov/Afp

Ukrajinske zračne snage priopćile su da su srušile 87 krstarećih projektila i 27 bespilotnih letjelica od ukupno 158 zračnih "meta" koje je ispalila Rusija. Načelnik vojske general Valerij Zalužni rekao je da su cilj napada bili ključna infrastruktura te industrijska i vojna postrojenja.

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je veliki napad na kraju godine pokazao kako ne treba biti govora o primirju s Kremljom u vrijeme prilično neizvjesnog nastavka zapadne pomoći Kijevu. "Danas, milijuni Ukrajinaca probudili su se uz glasne zvukove eksplozija. Volio bih da se ti zvuci eksplozija u Ukrajini mogu čuti diljem svijeta", rekao je ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba, pozivajući saveznike da nastave s vojnom pomoći.

image
Oleksandr Gimanov/Afp

Oglasio se i američki predsjednik Joe Biden te je zatražio od Kongresa da "djeluje bez daljnje odgode" nakon "masivnih napada" na Ukrajinu. "Ukoliko Kongres ne poduzme hitne mjere u novoj godini, nećemo moći nastaviti slati prijeko potrebno oružje i sustave protuzračne obrane Ukrajini kako bismo zaštitili njezin narod", upozorio je u priopćenju.

"Suočena s ovim brutalnim napadom, Ukrajina je rasporedila sustave protuzračne obrane koje su isporučile Sjedinjene Države i njihovi saveznici", istaknuo je Joe Biden. "Ne možemo iznevjeriti Ukrajinu", poručio je, pozivajući Kongres da "djeluje bez daljnje odgode".

Republikanski i demokratski zastupnici još uvijek pregovaraju o potvrdi paketa od 61 milijarde dolara na kojemu inzistiraju predsjednik Biden i njegov ukrajinski kolega Zelenski. No, gotovo dvije godine nakon početka rata - i više od 110 milijardi dolara koje je Kongres već odobrio - republikanci su počeli smatrati da je račun previsok.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:13