STRAH U KIJEVU

Zelenski već priprema ‘Trump scenarij‘, Moskva sve začinila zlobnom objavom: ‘Imate li novca?‘

U SAD je, na posebnu misiju, otputovala jaka delegacija - šef ureda Zelenskog i potpredsjednica vlade

Donald Trump

 Adam Gray/Afp

Počela je velika borba za nominacije za američke predsjedničke izbore koji će se održati otprilike u ovo vrijeme sljedeće godine. Bivši predsjednik Donald Trump, kako sada stvari stoje, mogao bi ponovno u završnu utrku, a ankete mu čak daju i određenu prednost u odnosu na kandidata demokrata, aktualnog predsjednika Joea Bidena.

Mnogi smatraju da bi eventualnim Trumpovim povratkom u Bijelu kuću moglo doći do velikih globalnih potresa i promjena, pogotovo što se tiče američke politike i odnosa prema Ukrajini, odnosno ruskoj agresiji.

Stoga su u Kijevu zaključili kako bi bilo dobro da predsjednik Volodimir Zelenski razgovara s Donaldom Trumpom kako bi čuo njegove stavove, ali i vidio kako Trump "diše". Podsjetimo, Trump nije sklon Zelenskom, pogotovo jer mu ovaj prije prošlih izbora nije želio dati kompromitirajuće dokumente protiv Bidenova sina Huntera.

U SAD je, piše portal Strana.ua, s tom misijom otputovala ukrajinska delegacija - šef ureda Zelenskog Andrij Jermak i potpredsjednica vlade Julija Sviridenko. "U Bankovoj (ulica u Kijevu gdje se nalazi Ured Zelenskog) shvaćaju da bi bilo dobro organizirati izravni razgovor Zelenskog i Trumpa", navodi Strana.ua riječi bliskog suradnika predsjednika Zelenskog.

Inače, Zelenski je već bio pozivao Trumpa da dođe u Kijev i uvjeri se u razornost ruskog napada. Trump je to odbio, ali se bahato razmeće izjavama kako do rata ne bi došlo da je on ostao predsjednik. U posljednje vrijeme govori kako bi on zaustavio rat u roku od 24 sata ("jer znam kvalitete i slabosti obojice"), a usput je spomenuo da bi se "Ukrajina morala odreći nekih teritorija", ali i "upozorio" Putina "ako vi niste za sporazum, njemu (misli valjda na Zelenskog) ćemo dati više".

Zelenski je tu Trumpovu "najavu" komentirao riječima da bi on za 24 minute "objasnio Trumpu što se događa" te da "SAD ne može upravljati ovim ratom". Zelenski smatra da Trump kontrolira republikansku većinu u Zastupničkom domu Kongresa, odnosno veći dio njezinih zastupnika koji se zalaže za smanjenje pomoći Ukrajini. Tako je nedavno Zastupnički dom izglasao pomoć Izraelu od 13,5 milijardi eura, a nisu odobrili pomoć Ukrajini za što se zalagala Bijela kuća.

U Kijevu zato i smatraju kako bi bilo dobro da Zelenski pokuša Trumpu objasniti u kakvoj se situaciji Ukrajina nalazi i da joj je potrebna američka pomoć. U Moskvi su odmah ironično prokomentirali taj "zahtjev" Kijeva, smatrajući da je tamo zavladala panika zbog mogućeg Bidenova poraza na izborima.

Pogotovo je zlobna bila glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova koja je na svom Telegram kanalu napisala: "Imate li novca za zajam? Moja bi žena u božićni šoping u New York. Kada ću vratiti? Kada pobijedim Rusiju, zapravo... pobjegnem".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 20:08