BOSS ‘PETE MAFIJE‘

Zloglasni talijanski šef mafije pobjegao je iz zatvora pomoću plahti. Sad su ga opet uhvatili

Raduano je šef klana Gargano, koji djeluje unutar ‘pete mafije‘, malo poznate kriminalne organizacije sa sjedištem u gradu Foggia

Marco Raduano

 Handout/Afp

Ponovno je uhićen zloglasni mafijaški boss koji je prošle godine pobjegao iz strogog zatvora u Italiji koristeći, baš kao u filmovima, zavezane plahte, piše Guardian.

Marco Raduano, jedan od najtraženijih kriminalaca s Interpolove liste, uhićen je u gradu Bastiji na francuskom otoku Korzici, priopćile su vlasti.

40-godišnjak iz grada Viestea na talijanskoj obali Jadrana, uspio je u veljači 2023. pobjeći iz najstrožeg krila zatvora Nuora na Sardiniji, koristeći tradicionalnu metodu s plahtama kako bi se spustio niz visoki zid, što je izazvalo podsmjeh talijanske javnosti.

Matteo Piantedosi, talijanski ministar unutarnjih poslova, također je izjavio da je Raduanov suučesnik, Gianluigi Troiano, pritvoren u blizini Granade u Španjolskoj.

image

Gianluigi Troiano

Handout/Afp

Raduano je šef klana Gargano, koji djeluje unutar ‘pete mafije‘, relativno nepoznate kriminalne organizacije sa sjedištem u gradu Foggia, u pokrajini Puglia na jugu Italije. Služio je 24-godišnju zatvorsku kaznu za različita kaznena djela, uključujući sudjelovanje u zločinačkoj organizaciji, trgovinu drogom i ilegalno posjedovanje oružja, izvijestio je Europol.

Europol je rekao da je on bio glavna osoba u toj kriminalnoj grupi i nemilosrdni ubojica koji se bavio trgovinom drogom i iznudama.

Uz Cosa Nostru na Siciliji, ’Ndranghetu u Kalabriji, Camorru u Napulju i Sacra Corona Unita, istražitelji su posljednjih godina identificirali još jednu kriminalnu organizaciju sa sjedištem u Pugliji, koja je uglavnom djelovala ispod radara. Ta je grupa nazvana ‘peta mafija‘.

Tužitelji kažu da se radi o vrlo nasilnoj skupini ‘koja leševima hrani svinje kako bi zameli tragove. Ova je mafijaška grupa vrlo neprofinjena i zato jako opasna‘, kazali su tužitelji.

Mafija u pokrajini Foggia pojavila se kasnih 1970-ih, kada se šef napuljske mafije i osnivač Nove organizirane Camorre, Raffaele Cutolo, susreo s izaslanstvom lokalnih kriminalaca u Pugliji s ciljem da ih zaposli i proširi posao na krijumčarenje cigareta na Balkanu.

Međutim, Cutolov plan je propao nakon unutarnje borbe iz koje je jedan klan izašao kao pobjednik i postupno se počeo infiltrirati u druga područja Puglie.

Vjeruje se da je ‘peta mafija‘ odgovorna za ubojstvo više od 360 ljudi samo u području Gargana. Čak 80 posto tih ubojstava ostalo je neriješeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 11:05