PROŠIRILO SE

‘Zoričić‘ iz Tennesseeja zabranjuje drag quennove, ozbiljno je izjavio da bi oni mogli smanjiti BDP

Mnoge popularne drag kraljice u SAD-u danas žive svojevrstan američki san.

Ilustracija

 Iselyne Perez-kovacs/Hans Lucas Via Afp

Zastupnici u američkoj državi Tennessee usvojili su zakon kojim se zabranjuje održavanje drag zabava u javnosti, poslavši ga na stol republikanskog guvernera Billa Leeja, pišu američki mediji.

Ako bude usvojen, Tennessee će postati prva američka država koja bi zabranila drag zabave u javnosti, što bi moglo utjecati na LGBTQ+ parade ponosa i transrodne osobe koje sudjeluju u nastupima bilo koje vrste.

Diljem SAD-a postoji u ovom trenutku 20 prijedloga zakona u 15 država koje se bave nastupima drag kraljica.

Quartz podsjeća kako je diskriminacija LGBTQ+ osoba narušava njihovu ekonomsku, fizičku i mentalnu stabilnost. Ovakav zakon mogao bi smanjiti nacionalni BDP.

Proteklih godina, prijedlozi zakona u drugim državama koji su bili usmjereni na ukidanje prava transrodnih osoba izazivali su oštre kritike poslovnjaka, zbog zabrinutosti da bi diskriminatorni zakoni moglo otežati poslovanje.

Erin Reed, aktivistica za prava transrodnih osoba, rekla je da je tekst zakona vrlo općenit i da ne pravi razliku između transrodnih osoba i drag izvođača. U nacrtu zakona se kaže da ‘muški i ženski imitatori‘ ne smiju pružati ‘zabavu iz interesa‘.

Drag kraljice postale su važne figure u industriji zabave, ljepote, umjetnosti, ali i marketingu. To su osobe koje svoju kreativnost izražavaju putem performansa s ekstravagantnim kostimima, perikama i šminkom koja može i ne mora biti suprotna od rodnog identiteta toga umjetnika.

Mnoge popularne drag kraljice u SAD-u danas žive svojevrstan američki san.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 08:23