NE BRIGA ZA MLADE

Amaterska košarka u obruču oskudice

Dio klubova od Grada nije dobio planirani novac kojim plaćaju najam dvorana pa im prijeti gašenje

ZAGREB - Zaljubljenici košarke nostalgično se prisjećaju zlatnog doba tog sporta sredinom 80-ih godina, kad su u dresu Cibone igrali Krešimir Ćosić, Dražen Petrović, Andro Knego i drugi velikani hrvatske i svjetske košarke. Vitrine zagrebačkog kluba bile su ispunjene trofejima, dvorane su bile prepune, gledatelja i sponzora bilo je napretek.

Opće siromaštvo

Danas je slika drukčija. Ekonomska kriza uzima danak, zagrebački košarkaški prvoligaši jedva spajaju kraj s krajem, a Cibona više ne igra važnu ulogu u europskoj košarci. Novac ipak nije jedini razlog za skromne rezultate košarkaških klubova. U krizi je, naime, i amaterska baza iz koje se regrutiraju talentirani igrači.

Financijska situacija u profesionalnim klubovima, ma kako bila teška, neusporediva je s mukama anonimnih i sponzorima nezanimljivih amaterskih klubova. Većina ih je pred ukidanjem, jer im je Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport povećao najamnine za korištenje školskih dvorana. Istodobno, dio klubova nije od Grada dobio očekivani novac kojim plaćaju najam dvorana. A bez tih je dvorana amaterska košarka praktički mrtva.

- Situacija je alarmantna. Grad nam nije uplatio dio novca, zbog čega smo ostali dužni školi. Zbog toga ćemo morati smanjiti broj treninga. Sezona je počela, a moji klinci nisu na terenu - kaže Goran Kovačević, predsjednik Košarkaškog kluba Zapruđe, koji strahuje od gašenja kluba.

Čudni putevi novca

Novac koji Grad daje klubovima košarkaši koriste za plaćanje sportskih dvorana u vlasništvu Grada. Osim toga, novac od Grada do amaterskih klubava putuje čudnim putem. Grad uplaćuje novac Zagrebačkom špotskom savezu koji ga raspoređuje sportskim savezima, među ostalima i košarkaškom. Savez tada novac dijeli matičnim klubovima.

- Grad nam za prosinac nije uplatio 5,700,000 kuna pa novac nismo mogli raspodijeliti savezima. Zbog toga klubovi nisu dobili novac - objasnio je Velimir Bašić, tajnik ZŠS-a.

Isti problemi tište i KK Zapad koji u svojim selekcijama okuplja 200-tinjak djece koja treniraju u školama Malešnica, Špansko-Oranice, Nikole Tesle, Tituša Brezovačkog i gimnaziji Lucijana Vranjanina. Predsjednik kluba Davor Poredoš smatra kako se gradski ured samo na prvi pogled brine za zagrebački šport i mlade.

Neizvjesna budućnost

- Nažalost, doći će do propadanja klubova, sporta u cjelini i do onoga što nitko ne želi - povratka mladih na ulicu! Košarka će postati sport za bogate - smatra Poredoš.

Viša cijena najma dvorana zadala je muke i klubu Univers koji okuplja više od 200 mladih. Kao i Zapruđu, Grad im duguje novac.

- Zasad smo još aktivni, no budućnost nam je krajnje neizvjesna - kaže Marko Bošnjak iz Universa.

Seniorima u višem rangu više novca

Osim povećanja najma za dvorane, amaterske klubove ‘ubija’ i kriterij za financiranje klubova koji ovisi isključivo o plasmanu seniorske ekipe. Tako, primjerice, ako su seniori u višem rangu, dobit će ne samo dvostruko više novca za svoj pogon, nego i više novca za ostale selekcije kluba, one nižeg ranga.

Financiranje ne ovisi o broju članova, dvoranama, broju ekipa i trenera, veličini škola i rezultatima.

- Kako smo mi u B1 ligi, nama se priznaje 70 sati besplatnog korištenja dvorane u jednoj školi, a to je kap u moru, jer mi smo do sada imali 64 sata tjedno, mjesečno 250, godišnje čak 2500 sati, kaže Poredoš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 08:32