VELIKA AKCIJA

MASOVNI POLICIJSKI OBRAČUN S BICIKLISTIMA Dijelili su kazne i onima koji su morali obići parkirane aute!

Najviše kazni ispisuje se na mjestima gdje nije uređena infrastruktura i gdje se ni ne može voziti po propisu, kažu u Sindikatu biciklista
 Srdjan Vrancic / CROPIX

ZAGREB - Policija je tijekom jučerašnjeg dana provodila akciju nadzora vozača mopeda, motocikala i bicikala u cestovnom prometu tijekom koje su deseci biciklista “zaradili” kazne u iznosu od 300 kuna zbog prekršaja koji su bili primorani napraviti zbog loše infrastrukture.

Akcija se odvijala od ranog jutra, na desetak lokacija diljem grada, a u redakciju Jutarnjeg lista javilo se nekoliko bijesnih čitatelja.

- Kao i svakog dana proteklih pet godina jučer ujutro vozio sam se biciklističkom stazom na Slavonskoj aveniji. Policija me zaustavila jer sam se vozio u krivom smjeru po biciklističkoj stazi. To je nečuveno jer se ta strelica, koja bi trebala označavati smjer, uopće ne vidi. Kako mogu dobiti kaznu za nešto što nije jasno označeno - pita se jedan čitatelj koji je najavio da će pisati pritužbu policiji te da zasigurno neće platiti kaznu od 300 kuna.

Ciljano love bicikliste

Kaznu u istoj visini dobila je i Zagrepčanka Goga koja se vozila u blizini Bundeka, ali na biciklističkoj stazi. Goga je uredno vozila po stazi, u pravom smjeru, kad je ispred sebe vidjela automobil koji je bio parkiran na biciklističkoj stazi.

- Kada sam vidjela automobil, popela sam se biciklom na nogostup jer je nemoguće voziti kolnikom. U tom trenu zaustavio me policajac, dok su još trojica sjedila u autu. Rekao mi je da sam napravila prekršaj jer sam izašla s biciklističke trake te da me policija snimila u prekršaju. Rekla sam im da je pravi prekršaj napravio vozač automobila, no policajac mi je odgovorio da su danas orijentirani na bicikliste - kaže Goga Vukres.

Vožnja u krivom smjeru

Policija nam, do zaključenja broja, nije mogla otkriti koliko je točno biciklista kažnjeno jer je akcija trajala cijeli dan, no potvrdili su nam da se provodila cijeli dan. No, iz Sindikata biciklista i prije nekoliko dana dobili su dojavu kako je policija zaustavljala bicikliste na križanju Nehajske i Trešnjevačkog placa.

- Nemamo ništa protiv da policija kažnjava bicikliste koji stvarno rade prekršaje protiv sigurnosti, kao što je vožnja bez svjetla, ali ovakve akcije su ciljano organizirane da bi se popunila norma i patrole se nalaze na mjestima gdje je loše napravljena infrastruktura - kaže Mislav Kirac iz Sindikata bicilista koji navodi da se biciklisti u ovakvim akcijama najčešće kažnjavaju zbog vožnje u krivom smjeru te vožnje po nogostupu.

Tijekom akcije neki su vozači bicikala dobili samo upozorenja, dok su drugi dobili kazne. U razgovoru s njima saznali smo kako nema pravila te da biciklisti najčešće dobiju kazne u iznosu od 300 kuna.

Opasne tračnice

- Staza u Maksimirskoj je izblijedila, po cijeloj Ozaljskoj su parkirani automobili na mjestu gdjebi trebala biti staza, a na kolniku se ne može voziti zbog tramvajske pruge, te je mnogo lokacija u gradu gdje na dijelovima širokih pločnika nema staze, a to su lokacije na kojima biciklisti dobivaju kazne - kaže Kirac i dodaje da se i oni bore protiv biciklista koji ne poštuju pravila, ali se bune protiv ovakvog cinizma policije.

KAŽNJAVANJE Pripazite na ovih deset lokacija!

1. Križanje Nehajske i Trešnjevačkog placa

2. Križanje Vukovarske i Držićeve

3. Savska cesta kod Tehničkog muzeja

4. Slavonska avenija kod skretanja za Vrbik

5. Križanje Zagrebačke i Ujevićeve

6. Selska cesta kod kazališta Trešnja

7. Maksimirska kod stadiona

8. Ulica Đure Tomljenovića Gavrana (kod Bundek centra)

9. Savski gaj - Avenija Dubrovnik od rotora prema istoku

10. Ozaljska ulica

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 01:40