ISTRAŽILI SMO

Stiže snijeg, je li sve spremno na Sljemenu? ‘Ništa od ski-žičare, za cijene još čekamo potvrdu Grada‘

Bijeli i zeleni spust bit će u funkciji, a plavi ako padne snijeg. Karte neće poskupjeti, ostat će na razini 2023. godine
 Željko Puhovski/CROPIX

Bliži se početak nove skijališne sezone na Sljemenu, koje ove godine posjetiteljima nudi tri staze s obzirom na to da je trosjedna žičara na Crvenom spustu teško oštećena nakon olujnog nevremena koje je Zagreb pogodilo u srpnju.

Gordan Previšić, voditelj skijaške žičare i terena iz zagrebačke ustanove Upravljanje sportskim objektima, rekao nam je da će se umjesto nje sagraditi nova četverosjedežnica, za koju će uskoro krenuti natječaj.

- Zvali smo stručnjake iz austrijske tvrtke Doppelmayr, koji su obavili monitoring i ekspertizu oštećenja, što je pokazalo da je trosjed toliko oštećen da bi njegov popravak bio izuzetno skup, gotovo jednako kao nova žičara - objašnjava nam.

U proračunu za 2024. godinu osigurana su sredstva za nabavu nove žičare. Previšić vjeruje da postoji realna mogućnost da se novi četverosjed napravi do kraja godine ili, u najgorem slučaju, početkom 2025. godine.

- To bi trebalo biti spremno za sljedeću skijašku sezonu, jer nakon što se raspiše natječaj, potrebno je do sedam mjeseci da se žičara postavi i pusti u pogon - kaže.

image
Željko Puhovski/CROPIX

Premještanje benzinske

U građevinskom dijelu obnove neće se, dodaje, raditi ništa zahtjevno, nego će se srušiti trenutnu stariju postavu i staviti novu, koja će biti malo veća kako bi se ratraci i topovi mogli spremiti u nju.

U planu je i mogućnost premještanja njihove benzinske postaje, koja je trenutno na samom vidikovcu, kako bi se izbjegla dulja vožnja s ratracima i kako bi sve bilo na jednom mjestu. Iako se radi o području koje je strmo, vjeruje da ne bi trebalo biti problema s postavljanjem novog četverosjeda.

- Plan je postaviti kuplung-žičaru umjesto fiksne s obzirom na to da nema vremenske razlike u njihovu postavljanju, a tako ćemo moći oživjeti i onaj dio Sljemena koji se odnosi na turizam i tijekom ostatka godine, a ne samo tijekom skijaške sezone - pojašnjava.

Bijeli i Zeleni spust bit će u funkciji, a Plavi ako padne snijeg. U proteklih dvadesetak dana već su počeli raditi umjetni snijeg, ali je planove obustavila južina. - Sad čekamo povoljne uvjete, minimalna temperatura na kojoj se može raditi umjetni snijeg je oko -3 Celzijeva stupnja i bitno je da je manja vlaga.

Prema trenutnoj prognozi, u petak ili subotu opet bi trebali zaredati minusi i dovoljno nam je do šest dana da napravimo količine dostatne za skijališta - govori Previšić.

O temperaturi i vremenskim prilikama ovisi i službeno otvorenje skijaške sezone na Sljemenu, čiji točan datum još nije poznat. Previšić pretpostavlja da će početak sezone biti sredinom siječnja, ali to opet uvjetuju temperature u minusu i nekoliko dana potrebnih za pripremu snijega.

image
Željko Puhovski/CROPIX

Iste opcije prijevoza

Za ovogodišnje cijene karata još čekaju finalnu potvrdu i odgovor Grada, ali naš sugovornik kaže da neće doći do poskupljenja u odnosu na prošlu godinu. Podsjećamo, cijena dnevne skijališne karte za odrasle prošle je sezone iznosila 13,27 eura za vikend i blagdane, a od ponedjeljka do petka 9,29 eura.

Sezonska skijaška karta za odrasle stajala je 199,08 eura. Obje vrste karata, jednodnevne i višednevne, nudile su jeftinije opcije za djecu do 15 godina i osobe starije od 65 godina.

Opcije prijevoza za sve posjetitelje ostaju iste - privatnim automobilima, iako treba uzeti u obzir da su se tijekom prethodnih sezona stvarale gužve, ili ZET-ovom autobusnom linijom 140 (Mihaljevac - Sljeme) i žičarom.

Kako nam potvrđuju iz ZET-a, njihove opcije prijevoza dostupne su korisnicima tijekom cijele godine, a na stranici je objavljen aktualni raspored vožnje i radno vrijeme žičare. Vrijeme i učestalost polazaka autobusa i žičare razlikuje se vikendom i radnim danima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 10:10