BAGERI U AKCIJI

Što se to gradi iza FER-a? Ante Žužul otkrio nam je velike planove: ‘Zovu me ljudi, zahvaljuju...‘

Želja im je, kako kaže, na dobrobit čitave četvrti napraviti kvalitetan projekt
 Tomislav Kristo/Cropix

Nakon naših članaka o Martinovki, kvartu u Zagrebu s najviše razvojnog potencijala, ali i najviše mrtvog kapitala, na jednoj se golemoj parceli zadnjih dana ipak nešto događa.

Bageri rade punom parom i konačno uklanjaju ruševine koje su desetljećima stajale na mjestu nekadašnje Geofizike u Bednjanskoj ulici, na lokaciji pored Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER). Zemljište veličine 5787 četvornih metara nalazi se pored zemljišta Grada Zagreba veličine 3176 kvadrata, na kojem je parkiralište.

Ovim će se donekle smanjiti zapuštenost četvrti Martinovka, koja ima nekoliko lokacija u groznom stanju, iako se nalazi u središtu grada, između Botaničkog vrta u Mihanovićevoj i Pučkog otvorenog učilišta u Ulici grada Vukovara, te Savske ceste na zapadu.

- Što se to gradi iza FER-a?, pitali su nas naši čitatelji ovih dana.

image
Tomislav Kristo/Cropix

Parcela koja se ovih dana raščišćava pripada Školskoj knjizi, čiji je vlasnik Ante Žužul. Razgovarali smo s njim ovim povodom.

- Nakon članka u Jutarnjem krenuli smo čistiti područje, a za to nam je tada negdje došao i nalog komunalne službe. Istina je, bilo je jako zapušteno jer smo čekali FER vezano za njihov projekt mogućeg proširenja, no kako su oni promijenili planove i više ih ne zanima naša parcela, vrijeme je da je mi konačno uredimo i nadam se pripremimo za jedan odličan projekt - kaže A. Žužul.

Velika im je želja, kako kaže, na dobrobit čitave četvrti napraviti kvalitetan projekt, koji bi sadržavao i posebnu knjižaru Školske knjige, baš tu kod Sveučilišne aleje.

- Zovu me stanovnici kvarta, susjedi, zahvaljuju da se sad uklanjaju stare građevine jer su se ovdje znali neki okupljati noću... - dodaje Žužul.

image
Tomislav Kristo/Cropix
image
Tomislav Kristo/Cropix

Tu je trebao biti Inovacijski centar Nikola Tesla od FER-a zbog kojeg je mijenjan Generalni urbanistički plan iz M - mješovita namjena, za javnu izgradnju u zonu - G6, odnosno buduća javna i društvena namjena - visoko učilište i znanost, tehnološki parkovi.

- Mi smo pristali na to i dopustili im da našu lokaciju prenamijene u prostornim planovima u njima nužnu namjenu. Međutim, nedavno su nas obavijestili da su nažalost odustali od tog projekta i sad bi mi trebali moći nastaviti drugim putem - ističe Ante Žužul, član upravnog odbora Školske knjige.

Dodaje da su u fazi razvoja idejnog rješenja projekta kakvog bi željeli realizirati, nešto na ponos gradu. Planiraju svoju ideju potom prezentirati Gradu Zagrebu, te se s njima konzultirati da se, zaključuje, nešto napravi da svi budu zadovoljni i što priliči ovoj lokaciji.

Ante Žužul, dugogodišnji vodeći čovjek Školske knjige, jedan je od najvećih izdavača u Hrvatskoj. "U doba Hrvatskoga proljeća jedan od pokretača pokreta sveučilištaraca. Nakon studija privatni poduzetnik, osnivač i direktor poduzeća Produkt. Nakladnik tjednika Panorama. Od 1997. većinski vlasnik i predsjednik Nadzornog odbora Školske knjige, a od 2003. predsjednik Uprave poduzeća.", navodi se o Žužulu u Hrvatskoj enciklopediji.

Građevinsku tvrtku Produkt, kasnije je dugo vodio Marijan Žužul, poduzetnik koji je navodno bio blizak bivšem gradonačelniku Milanu Bandiću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 17:39