‘NIŠTA STRAŠNO‘

Tomašević komentirao današnji prosvjed: ‘Jučer se raspišu izbori, danas odmah to. Na prosvjedu sve oporbeni političari‘

Dodao je kako biootpad iz kućanstava u tu kompostanu ne odlazi već neko vrijeme te da odlazi preko privatnika izvan Zagreba

Tomislav Tomašević

 Nera Šimić/Cropix

Jučer su raspisani izbori, i eto danas prosvjeda - rekao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević komentirajući prosvjed nekoliko stotina Zagrepčana zbog kompostane u Maksimiru s kojeg su poručili da se guše u smradu i zatražili ukidanje dozvole dovoza biootpada iz kućanstava.

"Na kompostani na Čretu u Markuševcu se kompostira gotovo 30 godina, gotovo 30 godina je ta kompostana tamo. Jučer su raspisani izbori, i eto danas prosvjeda. Na prosvjedu redom sve oporbeni političari, Lovrić, Domovinski pokret, Dobrović, uključujući Peteka (SDP), i tako dalje, izjavio je Tomašević novinarima nakon konferencije za novinare stranke Možemo!.

Kaže kako je u tu kompostanu biootpad, "ništa strašno", iz kućanstava odlazio samo dok je bio odron na odlagalištu otpada Jakuševec pa kompostana na Jakuševcu nije radila.

Dodao je kako biootpad iz kućanstava u tu kompostanu ne odlazi već neko vrijeme te da odlazi preko privatnika izvan Zagreba.

Tvrdi da se u toj kompostani isključivo kompostira zeleni otpad od Zrinjevca, koji služi za uzgoj stabala koje sade po gradu.

Na pitanje zašto se onda ne ukine dozvola koja omogućuje Zagrebačkom holdingu da se u tu kompostanu može 10 godina dovoziti biootpad iz kućanstava, odgovorio je ‘zato jer se dozvole ne mogu ukidati političkim odlukama‘ i jer su dozvole upravni postupci na koje ne može utjecati.

"Ukoliko su u skladu sa zakonom, onda se izdaju. Kad se izdaju, izdaju se na određeni rok, i to je to", rekao je.

Ponovio je da u tu kompostanu neće dovoziti biootpad već samo zeleni otpad, koji je i sada tamo. Tomašević je rekao i da je od 1996. tamo kompostana i nikome nije smetala.

"Kompostana koja obrađuje zeleni otpad iz grada Zagreba, znači granje, lišće, travu i to pretvara u kompost koji se koristi tamo u sklopu rasadnika Zrinjevca.

Tomašević kaže da su zasadili četiri puta više stabala ove sezone nego ikada u povijesti Zagreba u jednoj godini, 8000 stabala, a svako od tih stabala je na neki način uzgojeno u rasadniku u Zrinjevcu koji se tamo nalazi.

"Bez te kompostane rasadnika nema i onda će, šta, Grad kupovati sva ta stabla od privatnih poduzeća", dodao je.

Prosvjed stanovnika ispred kompostane Zrinjevca u Maksimiru

Nekoliko stotina Zagrepčana prosvjedovalo je u subotu ispred kompostane Zrinjevca "Markuševac" u Maksimiru, poručivši da se guše u smradu, zbog čega traže ukidanje dozvole koja omogućuje Zagrebačkom holdingu da se u tu kompostanu dovoze veće količine biootpada iz kućanstava.

Prosvjed protiv dozvole za gospodarenje otpadom, koja je izdana Zagrebačkom holdingu za tu lokaciju, organizirala je građanska inicijativa Maksimir za Zagreb. Zbog smrada koji se širi, građani Maksimira, Gornje i Donje Dubrave i Podsljemena pozvali su na hitno djelovanje, na ukidanje te dozvole.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2024 12:24