ZADOVOLJAN JE

Tomašević: ‘Zagrebački holding posluje pozitivno, bez poskupljenja komunalija i uz dizanje plaća‘

Kao koordinator platforme Možemo!, ponovio je da sigurno ne mogu ići u Vladu s Domovinskim pokretom (DP)

Tomislav Tomašević

 Goran Mehkek/CROPIX

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u utorak je komentirajući rezultate poslovanja Zagrebačkog holdinga istaknuo da drugu godinu zaredom posluje pozitivno, uz niti jedno poskupljenje cijena komunalnih usluga, unatoč inflaciji i dizanju plaća radnicima.

Tomašević je na konferenciji za novinare istaknuo da su zadovoljni rezultatima poslovanja za 2023. koje je Zagrebački holding objavio u utorak. Rekao je da je Holding nastavio program restrukturiranja i jako mu je drago što je nastavljen trend pozitivnog poslovanja, jer je godinama zaredom stvarao gubitke, a sad ima trend pozitivnog poslovanja i rasta dobiti koji se bilježi još od 2022.

"U isto vrijeme u 2023. nije bilo niti jednog poskupljenja cijena komunalnih usluga građanima, unatoč inflaciji i tome što smo digli plaće radnicima u cijelom Zagrebačkom holdingu", istaknuo je Tomašević. Pohvalio se i da su jedina županija koja nije digla cijenu domova za starije i nemoćne. Istaknuo je da se Holding i dalje razdužuje - u 2023. neto dug u odnosu na 2022. smanjen je za čak 84 milijuna eura.

"Znači, ukupan dug koji nas je zatekao smanjen je samo u 2023. za 13,5 posto", istaknuo je Tomašević.

image

Tomislav Tomašević

Goran Mehkek/CROPIX

S ukupno 803,23 milijuna eura prihoda i 785,80 milijuna eura rashoda, Grupa Zagrebački holding ostvarila je neto dobit od 16,3 milijuna eura, što je za 15,9 milijuna eura veće ostvarenje nego 2022., a istovremeno, zarada prije kamate, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosila je 92,1 milijun eura, što je za 35 posto više u odnosu na 2022.

Na pitanje novinara što je s dva automobila zatrpana prilikom odrona na odlagalištu otpada Jakuševec, Tomašević je rekao da dok ne dobiju izvješće Općinskog suda od vještačenja o uzroku odrona, ne mogu krenuti sa sanacijom i izvlačenjem automobila, a to očekuju vrlo skoro te su za to u Holdingu osigurali 7,5 milijuna eura. Vjeruju da će vještačenje pokazati određenu odgovornost privatnih subjekata, od kojih će se Holding onda naplatiti.

"Ponosni smo što smo i ove godine digli plaće i u Holdingu i ZET-u i Zagrebačkom velesajmu i prvi put nakon 20 godina u URIHO-u, koji zapošljava više od 500 osoba, uglavnom s invaliditetom. Digli smo plaće i u Gradskoj upravi, u dječjim vrtićima, vatrogascima i u kulturnim ustanovama. Ne samo da poštujemo kolektivne ugovore, nego uvijek pregovaramo u dobroj vjeri sa sindikatima da se unaprijede materijalna prava", istaknuo je Tomašević u povodu 1. svibnja.

Tomašević je u utorak na križanju Ulice Svetice i Ulice kneza Branimira otvorio početak izgradnje prve etape Biciklističke magistrale Zagreb Istok, vrijedne 263.000 eura koja će biti završena na ljeto i bit će prva natkrivena u gradu.

Kao koordinator Možemo!, ponovio je da sigurno ne mogu ići u Vladu s Domovinskim pokretom (DP), a nada se da može doći do većine, u najmanju ruku do konstituiranja Sabora koji bi omogućio izglasavanje nekih antikoruptivnih zakona. Smatraju i da predsjednik Sabora treba biti iz SDP-a, oporbene stranke koja je dobila najviše mandata, jer po kojoj logici bi to bio Ivan Penava iz DP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 12:32