TRAŽE BOLJU ZAŠTITU

Zagrebački biciklisti na nogama: Sutra prosvjeduju pred Gradskim poglavarstvom i MUP-om jer 'igraju pingpong s njima'

 Zeljko Hajdinjak / CROPIX

ZAGREB - Zagrebački Sindikat biciklista organizira sutra prosvjede ispred Gradskog poglavarstva i MUP-a kako bi ih upozorio na njihovu odgovornost za nepotrebna policijska globljenja biciklista , neprikladnu infrastrukturu, nedovoljnu sigurnost biciklista u prometu i druge biciklističke probleme.

Prvi biciklističko-sindikalni prosvjed bit će u 17 sati ispred ispred Gradskog poglavarstva, a drugi sat vremena kasnije ispred MUP-a, najavio je danas Sindikat biciklista na svojoj facebook stranici.

Sindikat biciklista predat će zahtjeve u kojima traži hitan početak izgrađivanja kvalitetnih biciklističkih staza uz brze ceste ili usporavanje prometa motornim vozilima tamo gdje nije moguća izgradnja staza, policijsku zaštitu biciklista na kolnicima te izmjenu nadležnih zakona kako bi se biciklizam poticao i bicikliste štitilo, a ne obeshrabrivalo i kažnjavalo.

Kako stoji na facebook stranici Sindikata biciklista, prosvjed će se održati ispred dvije institucije koje s njima "igraju ping-pong i peru ruke od odgovornosti".

Sindikat tvrdi kako se bicikliste globi jer ne voze po pravilima, ali i da je poštivanje pravila nemoguće jer ne postoji adekvatna infrastruktura i poštivanje pravila svih sudionika u prometu.

Ističu da su na mjestima gdje i postoje označene staze, one nefunkcionalne, loše označene i često blokirane ugostiteljskim objektima, autobusnim stanicama i policijskim vozilima.

Grad već dulje vrijeme usprkos obećanjima nije izgradio niti jednu funkcionalnu stazu – sve se svodi na kozmetiku i farbanje nepovezanih žutih crta. MUP se slijepo drži zakona i ne želi uvidjeti da biciklisti nemaju alternative doli kršenja pravila, stoji u pozivu Sindikata biciklista.

Sindikat biciklista, koji na svojoj facebook stanici ima oko osam i pol tisuća "lajkova" i okuplja sve veći broj zagrebačkih biciklista, poziva sve sudionike prosvjeda da ponesu zviždaljke i da se strogo drže svih pravila kako bi ih se dovelo do apsurda i pokazalo "koliko je suludo očekivati poštivanje pravila bez da su za to stvoreni uvjeti".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 05:11