SHUTTERSTOCK
trajno rješenje

Genijalan trik vješte vrtlarice! Riješite se korova u manje od 24 sata i to sa samo dva sastojka

Korov može narušiti izgled vaše okućnice oko koje ste se toliko trudili, no teško se uklanja ručno

Korov ne izgleda lijepo i može nagrditi vašu okućnicu koju ste inače lijepo uredili, no jedna je vrtlarica otkrila način kako ga se možete riješiti u manje od 24 sata. Listače, obična mišjakinja, mrtva kopriva, povrtni tušanj i maslačak probijaju se kroz pukotine i razmake u popločanim ili pošljunčanim stazama i možda vam se čini nemoguće trajno ih se riješiti ručno jer se u roku nekoliko tjedana obično vraćaju. Sjeme korova može se prenositi zrakom ili na pticama i insektima pa je nemoguće potpuno očistiti od njega vanjske površine oko kuće. Ako su nečistoća, vlaga i sunce tu, korov će vrlo brzo ponovo niknuti na istom mjestu s kojeg ste ga iščupali. Zato je jedna samouka vrtlarica otkrila kako se možemo riješiti korova trajno i bez pola muke.

image
SHUTTERSTOCK

Vrijedi isprobati

Podijelila je trik za koji je ona čula, isprobala ga i oduševila se kad je shvatila da zaista funkcionira kao alternativa kemijskim sredstvima za uništavanje korova.

- Netko je rekao da se korov koji raste između šljunka i kamenih ploča može uništiti vrelom vodom s dodatkom soli i zaista u manje od 24 sata korov je uvenuo - rekla je te u komentaru dodala da se ta metoda ne smije primjenjivati u blizini cvijeća i trave jer bi i njih uništila. Stručnjaci za dizajn vrtova također preporučuju upotrebu vrele vode i soli jer učinkovito sprečava da se korov ponovo pojavi između šljunka i kamena.

- Sol je kao herbicid najučinkovitija kad se pomiješa s vodom. Preporučena snaga mješavine soli i vode ovisi o tome gdje namjeravate primijeniti herbicid. Primjenjujete li sol u području gdje vam nije važno dugoročno zdravlje tla, možete pripremiti snažniju mješavinu soli i vode s omjerom 2 ili 3 prema 1. Slana voda može se nanijeti s pomoću boce s raspršivačem ili se može izliti iz posude za zalijevanje. Ako su u blizini druge biljke, obilno ih zalijte nakon što ste na korovu primijenili herbicid kako biste otjerali svaki trag slane vode koji je možda otišao u smjeru ovih drugih biljaka - pojašnjavaju stručnjaci.

A što je s bijelim octom kao sredstvom za uklanjanje korova? Stručnjaci kažu da je sam za sebe bijeli ocat neučinkovit te da je sol bolja alternativa.

Linker
06. svibanj 2024 09:37