SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

Kad odgađanje postane problem. Kako prevladati strah od stomatologa?

Kod nepremostivog straha od stomatoloških zahvata te nagona na povraćanje pomaže monitorirana intravenska analgosedacija

Imam problem sa zubima, odnosno neki su izvađeni, a ostali su napukli ili pokvareni jer dvadeset godina nisam bio kod zubara. Naime, čim zinem, imam nagon na povraćanje. Godinama se borim s tim, ali i s velikim strahom. Postoji li neko rješenje da opet imam zube te kako da riješim problem i kako ide postupak? Nikako ne bih želio protezu, imam 47 godina i zdrav sam.

  • Marijan B., Zagreb

​Odgovara: Ivan Hurčak, dr. med. dent., Zagreb

Prvi korak je detaljna CBCT3D snimka gornje i donje čeljusti i pregled. Nakon toga, kada liječnik bude imao uvid u vaše stanje, ponudit će vam najbolje zdravstveno i financijsko rješenje. Da bi se postavila ispravna dijagnoza, koristimo najsuvremenije digitalne rendgenske uređaje s dokazano najmanjom dozom zračenja. Najbolje rješenje za pacijente koji teže podnose bol i lokalna anestezija im nije dovoljna ili imaju nepremostiv strah od stomatoloških zahvata te nagon na povraćanje je monitorirana intravenska analgosedacija. Pacijent više nema straha, nije svjestan vremena i ne smetaju mu zvukovi. To pomaže pacijentu, ali i doktoru dentalne medicine i implantologu jer pacijent surađuje, nema straha i boli, a ujedno se može u jednom danu obaviti više zahvata bez nelagode. Zahvaljujući primjeni najnaprednije svjetske tehnologije vrijeme oporavka je minimalno i pacijent se ubrzo može vratiti svakodnevnim obavezama. Izbjegavaju se komplikacije, skraćeno je trajanje zahvata, maksimalna je preciznost i sigurnost i pacijent odmah dobiva privremene zube koji se ne vade već su fiksni. Pomoću posebnog programa planira se najbolji položaj za ugradnju implantata uzimajući u obzir gustoću, visinu i širinu kosti. Nakon planiranja pomoću 3D printera printamo kiruršku šablonu za potpuno vođenu implantologiju. Uz zahvat All on 4 možete imati fiksne zube u obje čeljusti i u jednom danu obaviti vađenje zuba, ugradnju implantata, digitalno uzimanje otisaka (idealno za pacijente kojima je mučno od otisne mase ili imaju nagon na povraćanje) te su nakon toga gotovi privremeni fiksni zubi. Nakon procesa oseointegracije implantata, otprilike nakon 3-6 mjeseci, pacijent odlazi kući s konačnim fiksnim protetskim radom.

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
03. svibanj 2024 16:02