Pridržavate li se ijednog?

15 pravila lijepog ponašanja koje bi svaka dama trebala znati


Dina Plevnik Hajduk
13.09.2017.10:40
15 pravila lijepog ponašanja koje bi svaka dama trebala znati
Profimedia

sažeto

Gdje odlažete piće koje su donijeli gosti?


Dina Plevnik Hajduk
13.09.2017.10:40

Lijepo ponašanje nikad ne izlazi iz mode.

Želite li poraditi na sebi i naučiti kako se ponašati poput prave dame, proučite pravila bontona koja je zaista lako primijeniti u svakodnevnom životu.

1. Kad vam gosti dođu u kuću, pristojno je pokazati gdje je kupaonica kako bi se mogli osvježiti.

2. Ako gosti donesu piće na dar, pristojno je odložiti ga na stol kako bi ga svi mogli kušati.

3. Ukoliko sa zabave odlazite prvi, pozovite domaćine na stranu kako bi se pozdravili, a zatim pozdravite sve goste. Nemojte pred svima vikati: "Vrijeme je za polazak", jer će to možda ostali shvatiti kao znak da je vrijeme za razlaz. Ne želite biti osoba koja je pokvarila zabavu.

4. Kad je šminka u pitanju, jedino je ruž pristojno nanositi pred drugim ljudima ili za stolom. Puder, korektor i maskaru popravite u toaletu.

5. Pravila lijepog ponašanja zabranjuju vikanje iz jedne sobe u drugu.

6. Nakon što pojedete juhu, ne stavljajte žlicu na ubrus već je ostavite u tanjuru.

7. Kad sjedite na kauču ili niskom stolcu, nemojte križati noge jednu preko druge jer ćete pogledima izložiti velik dio bedara. Skupite koljena i noge povucite na stranu ili ih prekrižite u gležnjevima.

8. Želite li damski sjesti u auto, nemojte u njega zakoračiti kao da ulazite u autobus. Sjednite na sjedalo, a zatim uvucite noge i zatvorite vrata.

9. Nemojte pričati na mobitel dok čekate na kasi i blagajnici rukama objašnjavati što želite. Obavite kupnju, a zatim nazovite osobu s kojom želite pričati.

10. Ne pojavljujte se u gostima praznih ruku. Donesite barem kolače, manju biljku ili piće.

11. Nemojte donositi sami svoje piće na zabavu. Uvrijedit ćete domaćina.

12. Ako je vašu djecu netko pozvao na igranje, nemojte ih samo pokupiti i ostaviti nered. Ponudite roditeljima koji su ugostili vaše dijete pomoć pri čišćenju.

13. Muškarac zapravo ne mora otvoriti vrata ženi. Osoba koja prva stigne do vrata, trebala bi ih otvoriti i ponuditi drugima da uđu.

14. Kad kišete, nemojte koristiti desnu ruku. To je ruka s kojom se rukujete te drugima dodajete stvari. Osim ako ste ljevoruki.

15. U avionu, dopustite osobi koja sjedi u sredini da koristi dva naslona za ruke. To je nepisano pravilo avio tvrtki koje tako osobi koja sjedi u sredini nadoknađuju što nema prozor ni pristup prolazu.

bonton

dama

ljepo ponašanje

praviloa

Podijeli članak