Profesor za poželjeti

Dejan Nemčić putem Skypea učenicima dovodi cijeli svijet na nastavu!


Dina Plevnik Hajduk
18.03.2017.17:20
Dejan Nemčić putem Skypea učenicima dovodi cijeli svijet na nastavu!
Privatne Fotografije, Profimedia

sažeto

Profesor Nemčić svojim učenicima omogućava da putem Skypea gledaju javljanja uživo iz gradova o kojima uče


Dina Plevnik Hajduk
18.03.2017.17:20

Možete li samo zamisliti koliko bi bili zabavni i poučni satovi geografije da smo u školi mogli gledati javljanja iz zemalja o kojima učimo i tako upijati znanje o činjenicama i kulturama iz cijelog svijeta?

Dejan Nemčić, mladi profesor geografije u OŠ braće Radić u Botincu (Zagreb), radi upravo to, a njegov je projekt zaista fascinantan!

Privatna Fotografija

Svojim učenicima omogućava da putem Skypea gledaju javljanja uživo iz gradova o kojima uče, a za vrijeme javljanja mogu postaviti pitanja osobama koje se u tom trenutku ponekad nalaze i na drugom kontinentu.

Kako je nastala ideja

Na ideju sam došao prije 5 godina! Kao student geografije na PMF-u, sam dosta putovao svijetom, i imao sam veliku želju da sve te države dovedem "uživo" učenicima na sat. Razmišljao sam kako bi to mogao ostvariti i došao sam do ideje da se javim svim prijateljima koje sam upoznao na putovanjima, kao i našim iseljenicima. Razradio sam projekt do detalja, i krenuli smo sa takvim javljanjima na satovima geografije budući da sam učitelj tog predmeta. Projekt sam nazvao "Uživo sa svih kontinenata", a on uključuje predavanje uživo iz država i gradova koje se obrađuju na nastavi geografije. Predavači hodaju gradom s kamerom u ruci i putem Skypea drže predavanje učenicima te pokazuju najpoznatije znamenitosti određenoga grada.

Učenici obožavaju ovakva predavanja

Učenici s oduševljenjem prihvaćaju ovakav oblik nastave, lakše uče i pamte gradivo! Projekt je doživio veliki uspjeh, prihvaćen je kao novi oblik učenja koji se dosad nije koristio u nastavi. Brojne hrvatske škole diljem svijeta su se zainteresirale za ovaj projekt, jer je odličan način učenja o državi njihovih roditelja te djedova i baka.

Tko sve prati Skype predavanja?

Moja predavanja uglavnom gledaju (i putem njih uče) moji učenici od 5 do 8 razreda. Često dolaze i učitelji i nastavnici koji tada nemaju sat pa mogu popratiti javljanje uživo s raznih kontinenata.

Privatna fotografija


Što su sve učenici do sada imali prilike vidjeti?

Imali smo javljanja uživo sa svih sedam kontinenata. Najteže je bilo organizirati predavanje s Antarktike budući da tamo nema stalnih stanovnika. Prvo predavanje uživo je bilo iz Dubaija i nekako nam je to predavanje ostalo najviše u sjećanju. Vrlo zanimljiva predavanja su bila iz Kolumbije, Kanade, Irske, Brazila, Argentine, Čilea, Japana, Australije, Indije, Kine kao i brojna predavanja iz Afrike ( Ruanda, Kenija i Tanzanija).

Tko zapravo "odrađuje" Skype predavanja?

Predavanja uživo drže moji prijatelji kad obrađujemo određeni grad u svijetu. Ako obrađujemo New York i SAD, nas predavač čeka preko Skype tehnologije i mobitela u New Yorku i onda putuje i hoda gradom i pokazuje građevine, zanimljivosti te moji učenici mogu ispitivati ljude na ulici. Većina predavanja su na hrvatskom jeziku jer se radi o našim učiteljima iseljenicima.

Privatna fotografija


Kako su učenici probudili lava u savani

Jedna zanimljivost koju uvijek pamtim je predavanje iz Republike Južne Afrike za učenike šestog razreda. Tijekom obrade nastavne jedinice "Turizam Afrike" obrađuje se pojam safari. Javio sam se svojim prijateljima u toj državi i zamolio da odu u jedan nacionalni park te nam dočaraju "uživo" kako izgleda safari i razgledavanje životinja. Kad su došli tamo, snimali su životinje uživo koje smo mi gledali na velikom platnu u razredu. U jednom trenutku došli su do lava koji spava. Moji učenici od uzbuđenja su počeli vikati i u tom trenutku su probudili lava u savani. To je trenutak i oduševljenje koje ćemo pamtiti cijeli život. Dan danas prisjećamo se toga i uživamo u to m trenutku koji smo doživjeli vjerojatno samo jednom u životu.

Više o Skype predavanjima možete čuti iz prve ruke sutra, u nedjelju 19.03.2017. na turističkom sajmu Place2Go, gdje će Dejan Nemčić u 14 sati održati izlaganje.

putovanja

škola

Skype

profesor

Dean Nemčić

place2go

Podijeli članak