DNEVNIK JEDNE 'INFLUENCERICE'

Divota slobode izražavanja i mišljenja, ali sve dok se ne kosi s tuđim mišljenjima


Iris Hazler
18.05.2018.18:00
Divota slobode izražavanja i mišljenja, ali sve dok se ne kosi s tuđim mišljenjima
Marko Todorović/Cropix

sažeto

Danas objaviš fotku kiše i napišeš kako ti je dosta ružnog vremena, a devet influencerica dobije ispad jer su se nekako našle prozvane


Iris Hazler
18.05.2018.18:00

Internet, to predivno mjesto prepuno korisnih informacija, neodoljivih videa malih maca i sajam taštine i ega. U posljednje vrijeme sve je popularnije ispod svake fotografije napisati ogroman esej. Bez obzira radi li se o selfieju iz slastičarne s opisom od sedam kartica o smislu života i minimalno jednim citatom iz Malog princa, nebitno je. Fotka i motiv nisu bitni, bitno je izraziti neko mišljenje.

I svi su otvoreni za dijeljenje mišljenja, posebice ako se radi o nekim škakljivim temama poput Istanbulske konvencije, Hotmail afere ili zlostavljanja životinja. I onda si svi međusobno komentiramo sa srčekima i virtualno se tapkamo po leđima jer smo ujedinjeni u mišljenjima i svi smo jako hrabri jer ih izražavamo javno.

A onda kažeš kako ti na živce idu, na primjer, identične fotke influencerica u kojima ispijaju kave s pogledom u daljinu i otvori se grotlo pakla. Jer kako možeš?! Zašto?! To stvarno nije ok, pljuješ po curama, jako bezobrazno i samodopadno. Kako možeš išta napisati protiv kave, ti jedna ispodprosječna jadnice koja srčeš pivo???

 

A post shared by Iris Hazler Šanko (@gladdenova) on Jan 18, 2018 at 1:26pm PST

Bože sačuvaj dotaknuti se posebno osjetljive sorte friško pečenih majki i reći da ti nije ok naslikavati dijete polugolo i to objavljivati na javnom profilu. Kako možeš??? Što si ti umišljaš, ja sam devet mjeseci nosila to biće i ono je moj svemir, NEROTKINJO JEDNA! (true story)

Kažeš da ti je pun kufer Kim Kardashian make up lookova i da su ti predivne ove nježnije curke, gotovo! Da mogu, napale bi te paletom za konturiranje!

Iste te influencerice koje se diče svojim otvorenim pogledima, pravom na izražavanje mišljenja i stavova, bez obzira slaže li se okolina s njima ili ne. O ženskoj emancipaciji i feminizmu kojeg su im puna usta da ni ne počinjem. I tu dolazimo do krucijalnog problema – kako (ali zaista kako) se svatko pronađe u nečemu što uopće nije bilo namijenjeno njemu/njoj?

Sajam taštine, kao što već rekoh, koji naravno nije rezerviran samo za influencere. Ali je nekako meni najbliži pa sam najviše fascinirana. Znate onaj meme s likom koji prolazi kroz lasersku mrežu politički korektnih fora i onda se javi lik kojem je ''žena poginula u nesreći s laserima''?. E, to.

Twitter

Sve smo si potpora i #girlpower dok razmišljamo isto, ali ako slučajno ne razmišljate identično – hajka kreće. Verbalna, virtualna, anonimna (najčešće), prozivke.  Nema ženske solidarnosti, nema potpore, a sve samo zato što se ne utapate u identičnim mišljenjima ''kolovođa''.

Influencerica Jedan će sad baš tebi u inat opaliti četiri fotke sebe kako pije kavu i gleda u daljinu, s identičnim filterima kao 78% ostalih profila, PA TI VIDI!

Influencerica Dva će krenuti majčinskom pasivnom agresijom i poigravanjima hashtagovima, i dalje potpuno krivo shvativši što si htio reći s time da nije pametno stavljati dijete polugolo na Internet.

Influencerica Tri će se koristiti Instagram Storiesima i stavljati citate o karmi, zlim ljudima, neizostavnim ljubomornim i isfrustriranim ženama i hashtag #zenajezenivuk.

Influencerica Četiri će na lice staviti cijelu tubu tekućeg bronzera, dobiti look kipića Oscar, ali samouvjereno staviti #naturalbeauty.

A sve jer se netko nije složio s njihovim definicijama savršenog Instagram trenutka, roditeljstva i korištenja filtera. Ili toga da je kiša naporna, da je hvala Isusu završila sezona tulipana na svim fotografijama i da se užasavate jednorog luftića koji samo što nisu krenuli po svim feedovima.

 

A post shared by Iris Hazler Šanko (@gladdenova) on Apr 22, 2018 at 4:56am PDT

I u tom začaranom krugu nekako nema kraja. Sada su kave, nakaradne obrve i bebe, sutra će biti nešto sasvim drugo, ali će svi onda imati baš to što je u trendu. I nemojte im ni slučajno reći da nisu po ničemu posebne i da im se profili ne razlikuju, to je samo zato što ste ljubomorne i isfrustrirane, ne jer imate svoj stav.

#samoljubav

Instagram

influencer

Iris Hazler Šanko

dnevnik jedne influencerice

blogeri

mame na instagramu

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter