Morbidno, ali djelotvorno

Döstädning je švedska tehnika čišćenja doma koja zapravo ima smisla


Dina Plevnik Hajduk
12.10.2017.12:55
Döstädning je švedska tehnika čišćenja doma koja zapravo ima smisla
Profimedia

sažeto

Döstädning, dosta morbidno, u prijevodu znači "čišćenje prije smrti"


Dina Plevnik Hajduk
12.10.2017.12:55

Ako imate previše stvari u stanu, ormari vam pucaju od robe, a u ladicama se ne bi mogao ni vidovnjak snaći, ova je tehnika kao stvorena za vas.

Döstädning, dosta morbidno, u prijevodu znači "čišćenje prije smrti", a izmislila ga je švedska autorica i umjetnica Margareta Magnusson.

Kreirala ga je za starije ljude, no počeli su ga koristiti i mlađi koji su shvatili kako je život lakši kad u domu nemaju bezbroj stvari koje čuvaju bez ikakve potrebe.

Stvar je vrlo jednostavna, trebate se prihvatiti velikog čišćenja u kojem ćete se riješiti svih predmeta koji zakrčavaju vaš život i koji bi mogli samo opteretiti vaše nasljednike.

To ne znači da morate baciti i predmete koji nemaju svrhu, već da se trebate riješiti svega što vas ne čini sretnima i u vama ne budi pozitivne emocije.

Stara odjeća, traperice u koje ne stanete, hrpa računa i prastarih bilješki, vaze koje vam se nikad nisu sviđale, figurice koje ste kupili tek toliko...trebaju li vam sve te stvari zaista?

Ovakvo čišćenje može potrajati tjednima, pa čak i mjesecima jer ćete stvari morati grupirati smireno i promišljeno, no vjerujte - kad jednom počnete razmišljati na ovaj način, u svom domu uživat ćete kao nikad.

Kad jednom sredite dom, prema Döstädningu trebali bi početi razmišljati o financijama - kad bi vam se uskoro nešto dogodilo, koliko bi problema ostavili djeci i unucima? Možete li napraviti što po tom pitanju?

Na samom kraju, na "čišćenje prije smrti" važno je gledati s pozitivne strane. Ovdje nije riječ o umiranju već o tehnici koja će vam pomoći da svoj život proživite što kvalitetnije, bez zaostataka i nereda koji vas guši.

 

dom

stan

kuća

čišćenje

hygge

Döstädning

Podijeli članak