TIP OSOBNOSTI I SPAVANJE

Ekstrovert ste? Odlično, znači da imate bolji san!


Iris Hazler
23.10.2017.20:00
Ekstrovert ste? Odlično, znači da imate bolji san!
iStock

sažeto

Vrsta karaktera u jednu ruku određuje kvalitetu sna i ono što sanjamo dok spavamo


Iris Hazler
23.10.2017.20:00

Ako pate od nesanice ili općenito slabog sna, vjerojatno ste pokušali isprobati svaki trik kako bi to promijenili. Od lagane glazbe prije spavanja, izbjegavanja jela i alkohola bar sat vremena prije odlaska u krevet, eterična ulja, masaže, kupke... Ali i dalje vam ništa ne tjera san na oči? Razlog bi mogao biti u onome kakva ste osoba.

Ne, nećemo vam čitati bukvice i prozivati vas dobrima ili lošima, već je ovisno o tome jeste li ekstrovert ili introvert. Naime, spavanje može biti povezano s tipom osobnosti. Vrsta karaktera u jednu ruku određuje kvalitetu sna i ono što sanjamo dok spavamo.

Ekstroverti imaju veću vjerojatnost za kvalitetno spavanje tijekom noći, što će automatski rezultirati boljom energijom tijekom dana. Dapače, ekstroverti imaju čak 17,7% bolju vjerojatnost da će biti zadovolji sa svojom količinom energije i te će pamtiti svoje snove i manje je vjerojatno da će imati noćne more. Ekstroverti najčešće sanjaju o putovanjima, a introverti kako im ispadaju zubi (?!).

Ako ste introvert i imate problema sa spavanjem, svakako smanjite okruženost plavim svijetlom, a pomaže i hrana koja je bogata omega 3 i melatoninom kao što su piletina, riba i, od voća, kivi. Izbacite mobitel iz spavaće sobe, a ako se probudite nakon četiri sata sna, ne brinite. To je sasvim prirodan prvi ciklus spavanja i samo se opušteno vratite nazad u svijet snova.

spavanje

san

kvalitetan san

ekstrovert

introvert

Podijeli članak