ALTERNATIVNI SKIJAŠKI VODIČ

Evo na kojim se skijalištima ove zime možete dobro zabaviti i to uz izbjegavanje gužvi te klasičnog skijaškog ludila


Sponzorirani članak
21.11.2017.09:30
Evo na kojim se skijalištima ove zime možete dobro zabaviti i to uz izbjegavanje gužvi te klasičnog skijaškog ludila
REUTERS

sažeto

Donosimo alternativni skijaški vodič za nadolazeću sezonu, posebno će ga cijeniti ljubitelji dubokog snijega i nerazvikanih lokacija


Sponzorirani članak
21.11.2017.09:30

Neovisno radi li se o obiteljskom odlasku na skijanje ili bordanju s ekipom, od odlaska na snježne destinacije svi očekuju odlične staze, dobru hranu u lokalnim restoranima i neki oblik zabave u pivnicama, pubovima i klubovima. Lokacija je stvar afiniteta – nekima će prevagnuti fantastično skijalište, drugima će prioritet biti kvalitetan noćni život, dok će treći birati središta vrhunske gastronomije. A neki, neki će misliti samo na snijeg. Konkretnije, duboki snijeg, netaknute površine koje omogućavaju da se po njima doslovno surfa, kao na valu. Tko nije probao, ne može znati, a mi smo prilično uvjereni kako se radi o doživljaju kojega bi svi htjeli probati pa vam donosimo i vodič upravo u tom smijeru.

Prije svega, važno je znati

Skijanje/bordanje van uređenih staza jest teže od klasične vožnje po utabanim stazama iz nekoliko razloga. Sama tehnika pokreta je prilično drugačija od pokreta koje skijaš ili border mora izvesti na uređenoj stazi. Teren ispred vozača je u potpunosti nepredvidiv i ovisno o promjenama na konfiguraciji terena, moramo biti spremni brzo reagirati sa svojim kretnjama. Dodatno, otpor snijega je višestruko veći nego na uređenoj stazi što od skijaša/bordera iziskuje određene radnje kako bi kompenzirao otežavajuće okolnosti.

Odlazak na vožnju po dubokom snijegu preporučamo samo i isključivo onim skijašima i borderima koji su dobro savladali skijanje po uređenim stazama. Važno je i vrlo dobro baratati održavanjem dinamičke ravnoteže u gotovo svim uvjetima, ali i biti u solidnoj fizičkoj spremi. Skijaš ili border mora znati i vrhunski izvoditi kratke zavoje jer, oni su osnova vožnje u dubokom snijegu gdje najčešće nema "širokog carvanja". Ključno je dobro poznavati i različite tipove snježne podloge i vremenske uvjete općenito, a jedna od najbitnijih stvari jest nikada, ali baš nikada ne podcijeniti planinu.

Osim toga, bitno je paziti i na troškove. Osim pažljivim odabirom termina te ranim ili last-minute rezervacijama, uštedi se može doskočiti pametnim planiranjem puta, smještaja te kupnje ski-karata. Zato vam dajemo savjet – ponesite svoju karticu. Dobro će doći pri kupnji vinjeta na autocesti, a kartice su prihvaćene i u restoranima i trgovinama uz autoceste. Štoviše, plaćanje karticom je na većini POS terminala obično bez naknade, a na nekima je moguće bez naknade podizati gotovinu s bankomata, pa nema smisla posjećivati mjenjačnice prije puta. Skijaške karte se praktički svugdje mogu kupiti karticom, a karticom je moguće plaćati i iznajmljivanje opreme, polog za apartman te u lokalnim supermarketima.

Inače, istraživanje MasterIndex kompanije Mastercard iz listopada 2016. je potvrdilo da 22% ispitanika planira ove zime putovati u inozemstvo radi razonode, a naša preporuka je: vi budite oni među njima koji će putovati pametno!

Eskimo freeride, Šarplanina Makedonija

Najgore kod skijanja ili bordanja po dubokom snijegu jest činjenica da je stvar relativno opasna, posebice ako ste početnik po pitanju vožnje na takvim terenima, ali i po pitanjima poznavanja planine, snježnih i vremenskih prilika općenito te ostalih okolnosti koje vam u datom trenutku mogu spasiti život. Nećemo se lagati, freeride je opasan, i valja biti toga svjestan prije nego li se uputi u takvu avanturu kako se ne bi podcijenila planina i tako se dovelo u opasnost.  Kako je ovaj vodič namijenjen i onima koji su već vični vožnji po dubokom snijegu, ali i onima koji bi to tek htjeli naučiti, započet ćemo s premium lokacijom za hrabre početnike, ali i one iskusnije koji u dobrom društvu žele provozati nove terene.

Eskimo freeride u Makedoniji je prvi europski snowcat freeride aranžman, unutar kojega možete na prilično siguran način iskusiti sve čari vožnje po dubokom snijegu. Kada kažemo siguran, to doista i mislimo, budući da su freeride ture na poznatoj makedonskoj Šarplanini organizirane uz stalnu pratnju iskusnih vodiča. Odlučite li se na posjet Eskimo ekipi na Šarplaninu, visoko iznad Tetova, ondje će vas dočekati ratrak s kojim ćete se lagodno, fućkajući i bez muke uspeti na 2600 metara, ali i Delegat, legenda kraja, koji je utjelovljenje ekstremnog sportaša. Čovjek je mega-iskusan u paraskiingu, a svjetski je prvak u base jumpingu i odličan freeride skijaš. Svakako društvo uz kojega ćete se osjećati sigurnije jednom kad dosegnete sam vrh Šarplanine. Uz njega s vama skija i Darije, prvi lokalni freerider i veliki poznavatelj prilika za vožnju uokolo planine. Garantiramo, poslije druženja s njima dvojicom, postat ćete freerideri koji znaju procijeniti rizike potencijalnih ruta, odgovorno operirati na backcountry terenu i sigurno se i pametno snowboardati ili skijati u totalnoj planinskoj divljini, daleko od liftova, restorana i ostale, klasične skijaške gungule. I ne brinite za lavine, Darije i Delegat poznaju teren kao svoju kuću, a koliko Eskimo ekipa vodi računa o sigurnosti dokazuje i činjenica kako nikoga ne puštaju na vožnju bez potrebne sigurnosne opreme. Nemate ruksak s balonom na napuhavanje, fućkalicu, talkie-walkie i beeper, najbolje prijatelje svakog freeride skijaša/bordera? Bez brige, imaju sve Makedonci i rado će vam ih osigurati prije nego li vas ratrakom odvedu na vožnju koju ćete zasigurno pamtiti do kraja života.

Ono što je najbitnije napraviti prije samog penjanja na Šarplaninu jest dobro se opskrbiti hranom, tekućinom i svime što vam je potrebno za boravak na donekle izoliranoj lokaciji poput Šarplanine. Svakako ponesite svoju Mastercard®  karticu i ne brinite – upravo ona je najprihvaćenija kartica za plaćanje u svijetu stoga nećete imati problema, pa čak ni u podnožju izolirane Šarplanine.

Preuzeto sa Shutterstock

The Skiers Lodge, La Grave, Francuska

Znamo, La Grave definitivno zvuči kao mjesto koje treba uzeti ozbiljno, i vjerujte tako je. Ako niste iskusan freerider ili freeriderica, zaobiđite La Grave. Točno, tura je nevjerojatna, ali je i izuzetno opasna. Upoznajte La Grave (franc. ozbiljan).

Ovo mini-skijalište na cesti između Grenoblea i Briançona (najviši gradić u Francuskoj, mjesto izuzetne povijesti i fascinantne arhitektonske ostavštine) nema sportski ili spa centar, fancy hotele niti luksuzne skijaške dućane, a sastoji se od, vjerovali ili ne, jedne jedine skijaške staze. Kako ovo nije tekst o uređenim skijaškim stazama ili apres-ski zabavama, La Grave smo uvrstili visoko na našoj listi, pogađate, zbog jedne od najboljih powder linija francuskih Alpi s direktnim spustom od preko dva kilometra, ali i zbog nevjerojatnih domaćina i skijaških vodiča Pelle i njegove žene Ayse koji drže The Skiers Lodge na La Graveu, zapravo jedino mjesto gdje ondje možete prespavati.

„La Grave se ne pretvara da je mjesto za svakoga,“ kazat će vam oni po prvom susretu, te nadodati kako da biste skijali ili snowboardali s njih dvoje, „morate imati fascinantnu kontrolu na svakoj skijaškoj stazi koju možete zamisliti, ali i na svakom zamislivom tipu snježne podloge“.

Ukoliko baratate navedenim, zaputite se u La Grave, nećete požaliti, The Skiers Lodge je nevjerojatno mjesto. E da, nismo napomenuli kako za iskusiti powder na La Graveu ne treba biti dobar penjač ili planinar jer, ondje postoji lift koji vas vodi na vrh one jedine skijaške staze o kojoj smo govorili. Jednom kad ste na vrhu može birati sigurnu, svakodnevnu vožnju po skijaškoj pisti ili off piste avanturu s druge strane brda. Odlučite li se za ovo drugo, pazite da su Pelle i Aysa s vama – ipak ste kod njih „doma“.

Na vrijeme rezervirajte svoj dolazak u slavni The Skiers Lodge, a vrijedi vam se i putem zaustaviti u krasnom Briançonu u kojemu se možete opskrbiti svim potrebnim stvarima, dakako uz Mastercard karticu.

Preuzeto s Shutterstock

Borovets, Bugarska

Za razliku od francuskog La Gravea, bugarski Borovets je relativno „normalan“ skijaški resort, na kakve su naučeni svi koji su ikada pohodili skijališta u Italiji, Francuskoj ili Njemačkoj. Hrpa uređenih skijaških staza (58 km), noćno skijanje, kuglanje, spa & wellnes, ski-dooevi, sanjkanje za najmlađe – a sve okupano istočnjačkim, možda pomalo i ruralnim, ali nevjerojatno šarmantnim štihom… Nemojte se čuditi ako vidite ondje ljude koji se voze uokolo na konjima s kočijama, ali ne kako bi prodali aranžman turistima, već zato što ondje kočija i jest standardan dio svakodnevnog života, kao i prijevoz namirnica na magarcu. Borovets ima sve što vam treba za odlazak na skijaški/borderski izlet s čitavom obitelji. Naglašavamoi kako ćete se odlaskom ondje maknuti od gomile Hrvata na najpopularnijim skijaškim destinacijama, uštedjeti stvarno dosta novaca te probati juhu od bundeve na sto načina (Bugari jednostavno obožavaju juhu od bundeve, i da, doista se može spremiti na sto načina). Istina, Borovets je daleko, no je li to baš toliko daleko? 827 kilometara zvuči prolazno. Ako niste fan dužih vožnji, možete i sletjeti u Sofiu, Borovets nije toliko daleko od nje (2h vožnje), a u Bugarskoj je rent-a-car relativno jeftin. Jedino zapamtite, budete li se vozili autom po Bugarskoj, a posebice po magistrali koja ide od Sofije ka Borovetsu – pripremite se na rupe na cesti. Mnogo rupa. A sada, zašto vas šaljemo upravo na Borovets, kao fana vožnje po dubokom snijegu? Pa zato što ima nevjerojatne vožnje „kroz drva“ (eng. tree run), dakle terene na kojima možete voziti powder uz rubove i okrajke skijaških staza, sjeći skijaške staze kroz šume ne bi li se spojili na drugu, i to na potpuno siguran način, budući da takve ture kroz gomilu drveća ne uključuju opasnosti od lavina. Ipak su tereni blagi, ali i opterećeni vegetacijom. Zanimljivo, u malo seoce na dnu skijališta ondje možete bezbrižno stići iz bilo kojeg pravca jednom kad ste na vrhu skijališta, samo – pazite da doista dobro baratate snowboardom ili skijama, kako ne bi bilo nepredviđenih susreta s borovima po putu.

Borovets je doista popularno skijalište, preporučujemo da unaprijed rezervirate i platite put te smještaj svojom Mastercard karticom putem interneta.

Preuzeto sa Shutterstock

Inssbruck Nordkette, Austrija

Znamenita Hungerburg uspinjača vas u samo nekoliko minuta vodi iz glavnog grada Tirola i najvećeg studentskog grada u Austriji – Inssbrucka – na 2.256 metara, a pogled iz uspinjače je jedan od najfascinantnijih prizora koje možete u Austriji doživjeti. I sama uspinjača je prilično spektakularna, dizajnirala ju je slavna Zaha Hadid, inspirirana ledom i snježnim pokrivačem u regiji, pa četiri stanice uspinjače -  Congress, Löwenhaus, Alpine Zoo i Hungerburg - izgledaju poput najfinijeg glečerskog leda i ostavljaju dojam da je ledeni, glečerski pokrivač već u samome centru Inssbrucka.

Ski kartu za slavnu uspinjaču možete kupiti Mastercard karticom.

Već i ako izađete na drugo, trećoj stanici Zahinog remek-djela pružit će vam se spektakularan pogled na Innsbruck, dolinu Inntal, Stubai, dolinu Wipptal, a produžite li sve do kraja (više je bolje!), na sam vrh Hafelekarspitzea, planine koja je dio Nordkette lanca, doživjet ćete prizore kakve ne može zabilježiti niti jedan fotoaparat.

No, ionako niste tamo da fotografirate, već da skijate/bordate, a ovaj mali resort iznad Innsbrucka je prepun sjajnih powder linija. Točno, grad je pun powder huntera (puno ljudi  iz industrije i sporta živi i studira u Inssbrucku) – i zato zaobiđite vikende – ali preko tjedna bi vas mogle pogoditi vožnje po dubokom snijegu s pogledom na urbani Innsbruck kakve niste vidjeli niti u filmu. Tereni su strmi i treba biti vičan vožnji po powderu, pogotovo ako startate od samoga Hafelekara, no niže će vas dočekati i opuštenije linije kroz drveće. Jesmo li spomenuli da je uspinjača udaljena tek desetak minuta od aerodroma?

REUTERS

Slovačka - Jasná Nízke Tatry

Jasná Nízke Tatry je najveće skijalište u Slovačkoj, udaljeno od Zagreba oko 600, 700 kilometara, ovisno o tome odlučite li putovati preko Beča ili Budimpešte. Vožnja je to od kakvih sedam, osam sati – no ne šaljemo vas na Jasnu bez veze – to je daleko najbolja lokacija za freeride u centralnoj Europi (ondje se održava i jedna od stanica Svjetskog Freeride Toura), sa sjajnim mogućnostima vožnje po dubokom snijegu, ali i s brojnim dodatnim aktivnostima i doista lijepim gradićem u podnožju.

Putem do Jasne platit ćete i vinjetu za svoj automobil, a predlažemo da kupnju obavite Mastercard karticom.  Isto ćemo vam preporučiti i za ski-karte jednom kad dođete na Jasnu, tko danas uopće putuje s gomilom keša u džepu?

Moglo bi se reći kako je Jasna, slično kao i Borovets, fantastičan izbor ako ste istovremeno i powder hunter i obiteljski čovjek. Pedesetak kilometara uređenih skijaških staza garantira dobar provod vašim najmlađima, ali i polovici koja ne barata najbolje vožnjom kroz duboki snijeg (ili ste powder hunting par, što je fantastično, ostavite djecu skijaškim učiteljima na Jasni i izgubite se u dubokom snijegu).  Samo skijalište je u sklopu planinskoga lanca Niske Tatre, koji se prostire kroz središnju i istočnu Slovačku te se nalazi južno od masivnih Visokih Tatri, od kojih ih dijeli dolina rijeke Vah. Pretpostavljate, sve uokolo je predivno, a ljubitelji freeridea imaju brojne mogućnosti pravaca za vožnju – od onih vrlo zahtjevnih do krasnih tree runova niže na planini. Obradovat će vas i činjenica da se radi o skijalištu, dakle premreženom brojnim liftovima, što znači da za freeride užitke na Jasni ne treba penjati. Sve što je potrebno jest sjesti na sedežnicu, stići na jedan od vrhova te izabrati pravac. Birajte pametno i u skladu s vlastitim mogućnostima!

Preuzeto sa Shutterstock

Makedonija

Bugarska

Slovačka

Francois Hollande

bordanje

skijaški skokovi

skijaški vodič

Eskimo freeride

Borovets

newsletter

Prijavite se na Newsletter