Tamna strana omiljene seksualne aktivnosti

Evo zašto bi oralni seks s pet ili više partnera mogao biti loš za vas


Dina Plevnik Hajduk
20.10.2017.21:50
Evo zašto bi oralni seks s pet ili više partnera mogao biti loš za vas
iStock

sažeto

Oralni seks nije tako bezazlen kao što ste mislili


Dina Plevnik Hajduk
20.10.2017.21:50

Možemo nabrojati brojne svijetle strane oralnog seksa, no na žalost, kad je zdravlje u pitanju, ova aktivnost daleko je od sigurne.

To je zanimljivo jer oralni seks mnogi ljubavnici znaju prakticirati kada zaštita nije u blizini, ne razmišljajući pritom kako i putem ustiju mogu prenijeti razne spolne bolesti.

Oralni seks posebno je opasan kada je u pitanju HPV, govori studija objavljenja u žurnalu Annals of Oncology, provedena na uzorku od 13. 089 ljudi u rasponu godina od 20 do 69.

Istraživanje se provodilo punih pet godina, a pokazalo je kako je oralni seks zapravo najčešći prijenosnik HPV-a, prenosive bolesti koja može povećati opasnost oboljenja od raka.

Tako je uočeno da muškarci i žene koji su imali pet ili više seksualnih partnerica s kojima su uživali u oralnom seksu, imaju puno veći rizik oboljenja od HPV-a.

Istraživači su zapazili još jedan faktor koji pospješuje rizik, a to je pušenje.

Naime, stalni pušači pod većim su rizikom od spolnih bolesti, dok je kod onih koji su imali pet ili više partnera, ali ne puše, rizik za 15 posto manji od pušača sa sličnim brojem partnera.

HPV uzrokuje 70 posto slučajeva raka grla pa ovo nije bolest s kojom bi se trebali šaliti.

Testirajte se redovito!

seks

HPV

oralni seks

spolne bolesti

Podijeli članak