trik kako ih sačuvati

Imate višak dobrih jaja i ne želite da propadnu? S ovom metodom ne morate razbijati glavu te bacati hranu


100posto
27.11.2019.13:00
Imate višak dobrih jaja i ne želite da propadnu? S ovom metodom ne morate razbijati glavu te bacati hranu
iStock

sažeto

Uzgajivač peradi s organskefarme podijelio je trikove njihove obitelji na koji su način čuvali višak jaja


100posto
27.11.2019.13:00

Jaja su omiljena, ali i osjetljiva namirnica, za koju je jako bitno da bude svježa. Najbolje ih je ne gomilati u hladnjaku, ako ih nemamo namjeru ili nemamo kada potrošiti. Međutim, ako vam se dogodi situacija da nabavite, pogotovo domaća, svježa, jaja i ipak ih ima malo previše za vaše kućanstvo.

Nemojte očajavati, postoji siguran način da ih održite svježima. Tvrdi to dugogodišnji uzgajivač peradi i proizvođač organskih jaja. On je treća generacija svoje obitelji koja se bavi jajima i garantira da su ovo neki od trikova kojima se njegova obitelj služila godinama. Jesse Laflamme danas je CEO tvrtke Pete and Gerry’s Organic Eggs.

Kad jaja držimo u hladnjaku

Jesse odgovorno tvrdi da se jaja mogu zamrznuti! Kako to učiniti sigurno detaljno je i objasnio. Prvo napominje da nikad i nipošto ne koristite ostatke već razbijenih jaja, niti žumanjaka ni bjelanjaka, ako su dulje od dva do četiri dana izvan ljuske.

Stiže vrijeme blagdana i velike količine kolača. Svi majstori znaju da recepti često traže ili žumanjke ili bjelanjke, tako da nerijetko domaćice (i domaćini) moraju onaj 'ostatak' jaja spremati na kratko do izrade nekih drugih kolača.

Profimedia

Za optimalnu svježinu najbolje ih je držati u zatvorenim, plastičnim spremnicima, a žumanjke obavezno prelijte vodom kako bi se spriječilo isušivanje. Naravno, kada ćete ih koristi za kuhanje, sjetite se pro maknuti vodu.

Zamrzavnje žumanjaka

Kao što smo rekli Laflamme tvrdi da je jaja moguće i zamrznuti, s tim da se žumanjci mogu držati do četiri mjeseca, a bjelanjci ipak nešto dulje. Što se tiče odvojenog zamrzavanja, žumanjci će u škrinji promijeniti teksturu, postat će intenzivniji, te je s njima teže kuhati. Taj se proces može izbjeći ako istučete žumanjke prije zamrzavanja i začinite ih ili slano ili slatko.

Mjera je pola žlice soli, ili pola žlice šećera na četiri žumanjka. Ako se odlučite na ovakav način bitno je zapamtiti što ste stavili, sol ili šećer, da znate koristite li žumanjke za kolače ili slana jela. Osim toga iznimno je bitno na posudice napisati i datum zamrzavanja.

Profimedia

Prije kuhanja zamrznutih žumanjaka potrebno ih je odmrznuti, tako da ih stavite pod tekuću, hladnu vodu. Za istučene žumanjke mjera je - jedna jušna žlica je kao jedan svježi žumanjak.

Bjelanjci u škrinji

Ovaj dio jajeta bolje podnosi zamrzavanje, može u ledu biti i do 12 mjeseci, ipak napominjemo da je preporučljivo potrošiti ih u prva dva mjeseca.

Za laku upotrebu najbolje je usuti bjelanjke u posudu za izradu leda, i to jedan bjelanjak po kockici. Lako se pamti i lako se vade. Kada ih trebate izvadite ih iz posude i pustite da se otope na sobnoj temperaturi.

Cijela jaja

Mogu se zamrznuti i cijela jaja na niz načina. No uobičajena greška je staviti ih u zamrzivač u ljusci. Ona će puknuti na niskoj temperaturi. Kada razbijete jaje, možete odlučiti na koji način ćete zamrznuti jaje - cijelo ili odvojeno žumanjke i bjelanjke.

jaja

zamrzavanje

zimnica

newsletter

Prijavite se na Newsletter