21. stoljeće i mi

Jesam li zaista manje dama ako volim popiti dobro pivo?


Iris Hazler
09.10.2017.09:00
Jesam li zaista manje dama ako volim popiti dobro pivo?
iStock

sažeto

Zar čaša piva i lijepo ponašanje zaista ne mogu biti povezani?


Iris Hazler
09.10.2017.09:00

''Prava dama nikada ne pije pivo'', zna se čuti još i danas. Ne bih ulazila u diskusiju o količini seksizma koja se nalazi u toj izjavi, već bih se samo osvrnula uz ovo - dame itekako piju pivo. Iako je i dan danas nekako ustaljeno mišljenje kako žene piju ''prava ženska pića'' poput vina i koktela, činjenica je da sve više žena uživa otkrivajući nove okuse i vrste piva. Da ne spominjemo činjenicu kako su prva piva u Starom Egiptu kuhale upravo žene, a jednako su uživale i u njihovoj konzumaciji.

Moj pivopijski život dao se naslutiti još kada sam s tri godine, dok sam sjedila tati u krilu, uzela sa stola kriglu piva i zalila sebe, njega, stol, psa i sve što nam je bilo u neposrednoj blizini. Uz oca i dva starija brata koji itekako znaju uživati u dobrom i kvalitetnom pivu, bilo je nekako i logično da ću s godinama i sama znati cijeniti taj besprijekoran okus.

Vrsta piva ovisi o trenutnom raspoloženju, ali favoriti su lageri i bezalkoholno kada znam da sjedam za volan, jer hej, volim svoj život i vozačku. Bezalkoholno pivo mi je odlična opcija i nakon fizičkih aktivnosti. Primjerice, nakon planinarenja ovog ljeta mi je sjela savršeno, jer mi uz visinu, dodatni alkohol još više pomuti glavu i spuštanje postaje nemoguća misija i više bi ličilo na kotrljanje poput lavine. Također, nakon treninga gdje izgubim volju za životom, radije popijem bezalkoholno pivo, vjerojatno čisto podsvjesno da ne bih ''unijela kalorije koje sam maloprije potrošila vježbajući''. 

Iako, da budem iskrena, pivo mi je u kasnom pubertetu (ne pijem od teće godine, pobogu, već negdje od ranije punoljetnosti) bilo fujkica. Gorko, neukusno, ali to je samo zato što sam pila najpopularnije i, naravno, najjeftinije pivo koje je bilo u ponudi. S vremenom naučiš malo više cijeniti i istraživati i krenuti u smjeru koji tvoje okusne pupoljke dovodi do višestrukih orgazama.

Ali činjenica jest da, kao klinki na pragu punoljetnosti, pivo u ruci nije bilo najljepši modni dodatak. Ili? S obzirom na to da sam se kretala u društvu koje je voljelo pivo jednako kao i ja, nikada nisam dobila prijeke poglede ili podignute obrve koje te elegantno potiho osuđuju. Sve dok jedne lijepe lipanjske večeri nisam naručila pivo, a od cure sa stola do je došao prvo posprdni smijeh, a zatim komentar upućen ekipi za istim stolom kako prave dame ne piju pivo.

Štrecnulo me, zaista je, jer sam na trenutak pomislila kako stvarno nisam dama. Ali to je trajalo samo taj trenutak. Izbor pića koje ću konzumirati nikako ne opisuje moj kućni odgoj, način razmišljanja ili ponašanja. Zar postoji išta ljepše od elegantne čaše za pivo koje pijuckaš? Naravno da se žene koje piju pivo ne podriguju odmah nakon prvog guca, naravno da se ne ponašaju kao da će za pet minuta isprebijati pola birca i naravno da nisu krkanice koje ne znaju osnove dobre kulture i ponašanja.

Uostalom, zar se bivanje damom ne uči od kuće?

pivo

pivovara

dama

žene koje piju pivo

Podijeli članak