Šest trikova

Kad ostanete bez struje ovako rasvijetlite prostor, rashladite hranu...


Dolores Drvodelić
12.09.2017.11:10
Kad ostanete bez struje ovako rasvijetlite prostor, rashladite hranu...
Profimedia

sažeto

Naravno da se i dalje nećete moći koristiti velikim elektroničkim uređajima, no zašto biste bili u mraku kad nestane struje


Dolores Drvodelić
12.09.2017.11:10

Ameriku potresaju uragani, a naši obalni gradovi pod centimetrima su vode. Za vrijeme takvih meteoroloških uvjeta nije neočekivan nestanak struje, a bez nje često ostajemo i tijekom različitih kvarova, redovitih održavanja pogona i drugih, razumljivih razloga. Te situacije, bar u Hrvatskoj nisu prečeste, no, dobro je biti na njih pripremljen i znati iskoristiti predmete koje sigurno imate u kućanstvu, kako bi lakše podnijeli sate bez struje.

Ovih šest trikova može izvesti gotovo svatko, a njihovu provedbu pogledajte u videu:

1. Svjetleću bateriju zalijepite za mutni kanister, tako da svjetlo okrenete prema unutrašnjosti kanistera. Kanister će služiti kao odlično rasvjetno tijelo, uz koje je moguće čak i čitati knjigu.

2. Ako vam zatrebaju AA baterije, a nemate ih, iskoristite one AAA veličine u kombinaciji s aluminijskom folijom. Između dvije baterije umetnite foliju, koju ste "složili" u kockicu, a folija će služiti kao vodič, dok će se stvoriti dovoljno energije kako bi se pokrenuli uređaji u koje inače stavljamo AA baterije.

3. Kombiniranjem željezne vune i baterije od devet volta možete dobiti vodootporan upaljač. Vrlo je jednostavno - bateriju samo prislonite na vunu, a ona će početi gorjeti.

4. U škripcu vam i obična pastela može poslužiti kao svijeća, samo joj zapalite vršak, a ona će svijetliti najmanje pola sata.

5. Glinene posudice, pijesak i vodu koristite kako biste spriječili brzo kvarenje hrane. Treba vam nekoliko posudica različitih veličina. Stavljat ćete ih jednu u drugu, a svaku donju obložiti prozirnom folijom i napuniti pijeskom. Preko posuda ćete preliti vodu, a ona će dugo isparavati, čuvajući pritom vaše namirnice. Sve zajedno poklopite, kako biste još dodatno produžili vijek hrani.

6. Biljno ulje, prazna staklenka, šibica i aluminijska folija sve su što vam treba za dugogoreću svijeću. Više od polovice prazne staklenke napunite biljnim uljem. Poklopite je aluminijskom folijom, a šibicom probušite malu rupicu za improvizirani fitilj. Budite sigurni da fitilj ne može propasti kroz rupicu, pa zapalite.

DIY

trikovi

struja

uradi sam

snalažljivost

nestanak struje

Podijeli članak