mada u blagdanskom raspoloženju

Kako je Mada učinila nemoguće te povezala Crni petak s Doris Dragović i Adventom te zašto su blagdani kao fritula


100posto
02.12.2019.08:30
Kako je Mada učinila nemoguće te povezala Crni petak s Doris Dragović i Adventom te zašto su blagdani kao fritula
Privatni album

sažeto

Blagdani su ljubavni i malo sladunjavi kao fritula. Ali takve ih trebamo i volimo, jer dosta surovosti i ironije imamo ostatak godine, piše Mada


100posto
02.12.2019.08:30

Tri jako važne stvari dogodile su se ovaj vikend.

1. Bio je Black Friday.

2. Upalile su se lampice na Zrinjevcu i označen je početak zagrebačkog Adventa, najboljega u Europi.

3. U Areni Zagreb održan je koncert jedne jedine Doris Dragović.

Svih ovih događaja puni su storiji na Instagramu.

Lijena sam i komotna

Privatni album

Nisam bila ni na jednom. Jer sam kul i iznad tih konzumerističkih praksi. Ma kakvi ! Lažem. Nisam bila uglavnom zato što sam lijena i komotna. I žao mi je sada da nisam bila. Sudeći po storijima, sva tri događaja bila su zanimljiva i ispunila su svoje poslanje, a posebno emotivan bio je koncert Doris Dragović. Iako je i Black Friday emotivan bio, to sam pak po reportažama vidjela: Kako su sretni bili oni koji su dograbili PlayStation 4 po 2000 kuna nižoj cijeni ! A kako su tužni bili oni kojima je ispred nosa odnesen njihov broj cipela koje su vrebali. Bilo je čak i niskih afekata i svađa bračnih parova oko parfema koji i snižen košta 1000 kuna.

Obožavam Doris Dragović. Mislim da je Doris tematski najvjernija a i po pjesmama sudeći najmonogamnija ikad pjevačica. Doris je kao svojevrsna modernija Penelopa. Penelopa je u Homerovoj Odiseji dvadeset godina čekala Odiseja dok su ju u čekanju ometali brojni prosci. Doris Dragović već 37 godina svoje uspješne karijere uspješno pati za jednim Čovjekom, junakom pjesama "Željo moja", "Zemlja I Stina", "Jedini", "Dođi", "Neću propast ja", "Ti". I čeka Ga.

Još sam Tvoja, još si moj ! Da čovik ima tisuću žena - ne može pobić od uspomena ! Jer bez svitla što mi daješ Ti, bez zvizda, ja ću se nasukati, nitko me neće pronaći. Dođi, duša mi je prazna, sunca niti mraza više ne ćutim, jer ja nemam Tebe, a Ti nemaš mene, moja stara ljubavi. Neću propast ja, ako odeš zalupiš mi vratima, samo ću ostati bez pola svog života, bez pol' srca svojega. Vidiš i Ti, što i ja - da mi život propada propadaaa aaaa aaaa ! Vidiš i Ti, što i ja - život moj Ti pripada pripadaaa aaaa aaaa ! Što je toooooo ooo oooo, to od mene ostalo ?? !?!? Gotovo cijela diskografija Doris Dragović jedna je velika pjesma tom jednom Čovjeku, toj jednoj, tko zna zašto, nesuđenoj ljubavi. Ima i nekoliko domoljubno lirsko pejzažnih pjesama Doris u opusu, od kojih je meni, ne znam zašto, najdraža - "Srce vuče južnom kraju". Nemam nikakvih južnih korijena, ali nekako kada Doris pjeva: "Srce vuče južnom kraju, srce vuče zavičaju, da se sjetim uspomena, pa nek' umrem, nek' me nema ! Srce vuče južnom kraju, gdje me mladost ostavila.

Nije "in" biti topao, otvoren i ranjiv

Privatni album

Čini mi se da sam tamo - duša bi mi ozdravila.", nekako me ta Weltschmerz emocija jako pogodi. Doris se bavi teškim, bogatim i iskrenim emocijama, onima koje iznimno rijetko u životu izražavamo. Izvornim, nerafiniranim emocijama se bavi, koje u životu zataškavamo. Emocijama kojih se u modernom društvu sramimo, osim kad pripiti pjevamo na tulumima ili sami doma Dorisine pjesme.

Moderno je biti iznad ili pored situacije, ironičan i cerebralan, a nikad usred situacije, jer ako smo usred situacije onda možemo biti i povrijeđeni i možemo biti i 'gubitnici'. Nije "in" biti topao, otvoren i ranjiv, a opet je Doris s toplim, otvorenim i ranjivim pjesmama napunila Arenu Zagreb. Javno, mi, pred drugima i pred sobom imamo taj toliko popularan ironijski odmak i od Dorisinih pjesama, ali malo dublje, ispod svih tih maski i oklopa, itekako se možemo povezati s čistim emocijama.

Ima Doris i jednu feminističku pjesmu: "Dal' da udarim šakom o stol ja, ili to jednoj ženi ne treba ? Dal' da kažem Ti ja u lice sve ?Što god je da je, borila sam se !"

Česta hrvatska pojava pogotovo u prosincu

Privatni album

A ima i jednu koja je onako nonšalantna, meni možda najdraža, jer je vrlo iskrena i lako se s njom povezati, jer opjevava mamurluk, koji je definitivno česta hrvatska pojava a pogotovo česta je u prosincu. Doris mudro pjeva: "U zoru Te , u zoru Te
zabolila glava, srdela ti naškodila, jer je riba plava ! Nije kriva srdela što je riba plava, već od vina rumena - Tebe boli glava." Ovu pjesmu, čula sam, Doris nije pjevala u Areni, što je nama, fanovima ove pjesme o mamurluku i krivnji, jako žao.
Doris je u Areni okupila fanove i iz Švicarske i Slovenije, i fanove svih generacija, bilo je na televiziji. Dorisin koncert nekako je, čini mi se, baš blagdanskog duha u tom svegeneracijskom internacionalnom emotivnom okupljanju.
Sličan je i Advent u Zagrebu. Lako se fokusirati na neke negativne njegove aspekte i biti kul u stavu da je Advent u Zagrebu događaj koji služi obogaćivanju i koji nudi preskupe loše kobasice i loše kuhano vino u prahu. Ali, Advent u Zagrebu služi kao prostor okupljanja i druženja, a uvijek govorimo da se o tome rade blagdani. Koliko su sretna djeca na klizalištu i koliko su sretni ljudi s lošim, osrednjim, ili odličnim kobasicama i kuhanim vinom u rukama. A tek oni s fritulama !

Blagdani su ljubavni i malo sladunjavi kao fritula

I Petar Grašo je opjevao cijele blagdane pomoću jedne male fritule u pjesmi "Fritula": "Sve bi da, da za nju, jednu malu fritulu, i da te, i da me, držiš čvrsto za ruku, jer ja sanjam da u ponoć šapnem Ti:

Sretan Božić, Ljubavi." Eto. Takvi su blagdani: ljubavni i malo sladunjavi kao fritula. Ali takve ih trebamo i volimo, jer dosta surovosti i ironije imamo ostatak godine. Nekima su nažalost i blagdani teški, jer nemaju svoj dom i zato me jako dirnula akcija "Upletimo se", u kojoj se kvadrati pletiva šalju za izradu deka za beskućnike. Molim Vas, mislimo i na ljude koji su isti kao mi, samo nisu toliko sretni kao mi, koji ćemo imati priliku žaliti se da nas od lošeg kuhanog vina i loših kobasica na Adventu, u zoru zabolila glava, i to će nam biti najveći problem.

Mada Peršić

Doris Dragović

newsletter

Prijavite se na Newsletter