IZ KUĆNE RADINOSTI

Kako očistiti nakit i učiniti ga još dugotrajnijim


Iris Hazler
04.10.2017.08:00
Kako očistiti nakit i učiniti ga još dugotrajnijim
Profimedia

sažeto

Teško je ne zaljubiti se u novi blistavi komad nakita, ali njemu nije potrebno puno vremena da izgubi onaj prvotni, očaravajući sjaj


Iris Hazler
04.10.2017.08:00

Kada redovito nosite nakit, bez obzira od kojeg je materijala izrađen, on nakon nekog vremena izgubi svoj početni sjaj. Profesionalno čišćenje jedna je od opcija da ponovno izgleda sasvim novo, ali prije toga pokušajte s jednostavnim čišćenjem kod kuće.

Ponekad su dovoljni sapun i voda da bi vaš prsten ili narukvica izgledali potpuno novo, ali imamo još nekoliko opcija.

Ocat

Čišćenje vašeg žutog i bijelog zlata te dragog kamenja najlakše je najefikasnije s alkoholnim octom. U posudu ulijte alkoholnog octa te ''potopite'' nakit i ostavite ga u octu 10 do 15 minuta. U slučaju da su ostali tragovi nečistoće, upotrijebite mekanu četkicu za zube s kojom ćete ukloniti svu prljavštinu.

Aluminijska folija i soda bikarbona

Aluminijska folija je idealna opcija za čišćenje srebrnog nakita. Na pladanj za pečenje stavite izgužvanu aluminijsku foliju i na nju položite nakit koji želite očistiti. Po nakitu posipajte sodu bikarbonu, a zatim sve zalijte kipućom vodom. Prljavština će s nakita prijeći na izgužvanu aluminijsku foliju, a jedino što trebate paziti jest da folija okružuje nakit.

Sapun i voda

Za meke i porozne materijale kao što su biseri i tirkiz, ne trebate ništa više od sapuna i vode kako biste im vratili prvotni izgled. Ako želite očistiti ogrlicu satkanu od niza bisera, jednostavno je uronite u posudu gdje ste stavili dvije šalice tople vode te nekoliko kapi blagog tekućeg sapuna za ruke. Nakon pranja, obrišite svaki biser mekanom, suhom pamučnom tkaninom i ostavite da se osuši. Tirkiz čak ni ne iziskuje sapun, već možete samo uz pomoć tople vode i četkice za zube ukloniti nečistoću s kamena. Nakon čišćenja, osušite tirkiz čistom krpom i uživajte u svom novom-starom nakitu.

nakit

DIY

zlato

ocat

srebro

soda bikarbona

čišćenje nakita

aluminijska folija

Podijeli članak