Pet dana s čašicom

Kako sam se napokon odlučila isprobati menstrualnu čašicu i koja je presuda


Ines Madunić
15.07.2017.08:50
Kako sam se napokon odlučila isprobati menstrualnu čašicu i koja je presuda
Profimedia

sažeto

Naša Ines vodi vas kroz pet dana s menstrualnom čašicom


Ines Madunić
15.07.2017.08:50

"Koji vrag je to?", rekla sam naglas kad sam prije nekoliko godina vidjela vijest o tome kako sve više žena koristi menstrualnu čašicu. Vidjela sam fotografiju i svejedno mi nije bilo jasno. Prije otprilike godinu dana ponovno su počeli tekstovi o čašici, i to posvuda.

BuzzFeed je imao i super video s curama koje su je isprobale, a počela se pojavljivati u našim medijima. Malo sam guglala i shvatila kako funkcionira čašica, ali mi još nije bilo jasno može li to funkcionirati. Ako može, mislim si, pa to je genijalno. Bila bih jako sretna kad ne bih morala trošiti bogatstvo na tampone i uloške svaki mjesec. I ne samo to, bila bih jako sretna ako nikad više ne bih morala staviti uložak jer mi je u njima uvijek neugodno, a nedavno sam saznala i da većina sadrži opasne kemikalije. Ne volim baš ni tampone iako su možda bolji od uložaka. Svejedno, ako mogu živjeti bez njih to bi bilo izvrsno. Osim što je praktična, menstrualna čašica je i ekološki prihvatljiva. Koristi se višekratno, ne sadrži kemikalije i financijski je isplativa – u Hrvatskoj košta oko 200 kuna, a jedna traje godinama. Pa i da traje samo jednu godinu,opet se isplati I tako sam se ohrabrila i kupila i – stavila ju u kupaonicu. Gledala sam ju. Prošao mi je prvi ciklus i još sam ju gledala. Drugi ciklus sam ju prvi put iskoristila i to na samo par sati, predzadnji dan, čisto da vidim. Nije mi se baš svidjelo, ali ajde. Došao je i treći ciklus pa sam si smislila zadatak – napisat ću tekst o tome, konačno se natjerati da vidim isplati li se i pokušati pomoći drugima u rješavanju dileme. Evo kako je izgedalo moje iskustvo s menstrualnom čašicom.

Profimedia

Prvi dan

Dobila sam menstruaciju kasno navečer pa sam tek idući dan koristila čašicu – brojim to kao prvi dan mjesečnice jer je bila slaba. Ujutro sam se otuširala i krenula u akciju umetanja. U uputama stoji da ju treba dva puta presavinuti, ima čak i ilustracija i dva ponuđena načina savijanja čašice kako bi se lakše umetnula. Čašica bi također trebala biti mokra jer ju je tako lakše umetnuti. Zaključila sam da će biti najbolje ako čučnem, kao i s tamponom. Međutim, nije baš tako ispalo. Nakon nekog vremena iskušavanja, zaključila sam da je optimalni položaj polučučnja – da, onaj u kojem bedra najviše bole. Nekako sam je uspjela umetnuti i osjetila da se raširila. Hod od kupaonice do dnevnog boravka bio je čudan. Osjećala sam ju i hodala sam jako sporo i čudno. Kad sam sjela nisam osjećala težinu (kao nekad s tamponom) i, zapravo, nisam je skoro uopće osjećala dok sam sjedila. Obukla sam usku suknju pa nije bilo čudno što cijeli dan hodam (za mene) neprirodno malenim koracima – barem se nadam. U uputama stoji da se čašica treba „isprazniti, isprati i ponovno umetnuti svakih 4 do 8 sati“. S obzirom na to da nisam znala što mogu očekivati, nakon pet sati odlučila sam izvaditi čašicu i vidjeti kakvo je stanje. Čašica je napravljena od medicinskog silikona i dovoljno ju je temeljito isprati toplom vodom prije ponovnog postavljanja. Ušla sam u toalet na poslu s bocom vode i čučnula.
„Lagano povucite držak dok se dosegnete bazu. Ako ne možete dosegnuti držak, 'pritišćite nadolje' vaginalnim mišićima sve dok ne dosegnete bazu čašice. Uvjerite se da ste oslobodili vakuum prije uklanjanja. Lagano pritisnite bazu čašice ili umetnite prst pored čašice. Možda ćete čuti vakuum kako se oslobađa.“
Upute sam prije ovog uklanjanja pročitala prije mjesec dana i nisam se sjećala skoro ničega. Osjetila sam držak, ali nikako nisam mogla izvući čašicu van. Tu sam već počela lagano paničariti i moliti se da nitko ne uđe u wc dok ja psujem i pokušavam smisliti kako da zaboga izvučem to čudo van. U jednom sam trenutku shvatila da radim dramu bez razloga, smirila se i pokušala ponovno, polako, a onda sam se sjetila da je u uputama pisalo nešto o Kegelovim vježbama. Ok, mogu ja to, samo polako... I izašla je. U njoj praktički ništa. Par kapi sa strane i to je to. Mislim si,pa koji vrag sam ju uopće vadila, sad ponovno moram prolaziti kroz torturu stavljanja i kasnije još jednog vađenja. Ispraznila sam pola litre vode da ju isperem, ponovno ju stavila i nastavila dalje. Izvadila sam ju navečer i ponovno nije bilo gotovo ničega. Ok, prvi dan je prošao. Prvi dan je uglavnom slab mlaz, vidjet ćemo što donosi omraženi drugi dan mjesečnice.

Drugi dan

Ponovno sam ujutro, oko 7 sati, umetnula čašicu, ali sam odlučila držati ju cijeli dan, čisto da vidim kako će to izgledati. Hoće li procuriti nešto? Koliko tekućine stvari izađe iz mene na taj najobilniji drugi dan? Umetanje je bilo nešto lakše taj drugi dan, nisam imala problema i nisam paničarila. Ponovno sam ju nekoliko puta osjetila, a tijekom dana nekoliko puta sam osjećala kao da će mi sve skupa ispasti van, od čašice do unutarnjih organa. Ništa od toga nije se dogodilo, ali par puta mi je u glavi odzvanjao glas prijateljice: 'Htjela sam i ja kupiti čašicu, ali otišla sam na forum prije i pročitala toliko horor priča da sam jednostavno odustala.' Ja nisam išla na forum, i mislim si, pa možda sam trebala. Možda trebam znati te horor priče kako bih znala reagirati ako mi se nešto slično počne događati? Prevladao je ipak moj vječni optimizam pa sam zaključila da mi se ništa od tih horora (kojih??) neće dogoditi. Opuštanje je ključ, pa sam se tako trenirala da opustim mišiće, uključujući one vaginalne, i većinu vremena zaista nisam osjećala čašicu. Imala sam ju 11 sati – kažu u uputama da nije bilo nijednog slučaja toksičnog šoka, kao što je često s tamponima, pa sam bezbrižno došla doma oko 18 sati i izvadila ju van. Bilo je otprilike 3-4 ml krvi, napunjena baza i to je to. Izgleda prilično malo. Shvatila sam da ne znam procijeniti koliko bi to uopće bilo mjereno u tamponima ili ulošcima. Tako sam odlučila idući dan isprobati kombiniranu tehniku skupljanja menstrualne krvi – prvi dio dana tamponi, drugi dio čašica.

Treći dan

Ok, tampon je za nešto više od dva sata bio potpuno natopljen, a čašica je nakon otprilike šest sati bila ponovno napunjena samo u bazi, opet oko 3-4 ml. Zaključujem da je to prilično obilna menstruacija i zapravo sam jako zadovoljna jer je mogućnost da čašica procuri zbog prevelike količine tekućine skoro nikakva.
Isti da pitam prijatelja, doktora medicine, i prijateljicu koja je medicinska entuzijastica, koliko se maksimalno može držati čašica. Do 12 sati je konačan odgovor, jer tad bi se krv već mogla zgrušati. Najveća opasnost, kaže prijatelj doktor, nije toksični šok, nego prljava čašica koja bi mogla dovesti do nekih upala i ozbiljnijih posljedica. Srećom sam i prije tog razgovora odlučila svako jutro prokuhavati čašicu prije umetanja, za svaki slučaj.

Četvrti i peti dan

Kako su dani odmicali, tako sam bila sve samouvjerenija s čašicom. Stavljanje i vađenje bilo je sve lakše i trajalo je sve kraće, uglavnom ju uopće nisam osjetila i bila sam jako zadovoljna jer bi uglavnom izdržala cijeli radni dan s njom. Po vrućinama mi je to puno značilo.
„Sa sigurnošću se može koristiti tijekom noći, za vrijeme putovanja, plivanja ili vježbanja.“
Ok, probala sam spavanje i prošlo je začuđujuće dobro. S tamponima se nikad nisam osjećala dobro preko noći jer sam se bojala padanja u toksični šok, no menstrualna čašica nema tih nuspojava, kako stoji u uputama. Spavala sam nekih sedam sati i sve je bilo na mjestu. Normalno sam ujutro izvadila čašicu koja je bila napunjena u bazi, oprala ju i ponovno umetnula. Prilično praktično, pogotovo za ljeto, kad je buđenje s punim uloškom ravno noćnoj mori. Nisam probala plivati s njom, ali definitivno ću probati ako me ove godine pogodi ta nesreća da sam na moru dok imam menstruaciju. Jedna od jako pozitivnih strana koju primjećujem je da mi vagina nije isušena kao što je bio slučaj s tamponima.

Profimedia

Presuda:

Menstrualna čašica više je hit nego shit! Iako su mi prva dva-tri dana bila blago traumatična, s vremenom sam se zaista navikla. Korištenje je prilično jednostavno kad uđeš u taj đir, što je zapravo jednako kao i s tamponom. Practice makes perfect, pa nakon početnog šoka umetanje i vađenje ide brzo i lako. Jako sam zadovoljna time što mi vagina nije isušena kao poslije tampona, time što nema neugodnih mirisa, što nije bilo curenja krvi, što ne moram tako često mijenjati čašicu i što ju ne osjećam. Prvih par dana bilo je naporno i doslovno sam si govorila da moram nastaviti jer sam obećala napisati tekst. Vjerujem da nekima neće odgovarati, ali meni je drago da sam izdržala do kraja. Čašica se itekako isplati financijski i ekološki – stvarate manje smeća i svoje tijelo ne izlažete potencijalno opasnim kemikalijama.

Nekoliko savjeta za korištenje menstrualne čašice: 

Prije izlaženja van, svakako „vježbajte“ kod kuće. Ako imate priliku provesti jedan dio dana doma, nosite čašicu tako neko vrijeme kako biste izvježbale umetanje i vađenje.
Trebat će vam dva do tri nošenja da osjetite koliko drška trebate odrezati. Nikako ga nemojte odrezati do kraja, radije nekoliko puta odrežite po malo jer bi premaleni držak kasnije mogao otežati vađenje čašice.
Čašicu perite blagim sapunom bez alkohola i uvijek je perite pitkom vodom. Kad god možete prokuhajte je jer je to najbolji način da je očistite. Pri pranju je možete i izokrenuti.
Kad god imate čašicu, sa sobom nosite bocu vode. Ako je trebate promijeniti u nekom javnom toaletu trebat će vam da je isperete.
Ne odustajte! Nakon samo nekoliko dana izvježbat ćete se u umetanju i vađenju čašice.
Na paničarite i redovno radite Kegelove vježbe. Čašica ne može nikuda „pobjeći“ ni „izgubiti se“ u vašoj nutrini. Opustite se i prvih nekoliko puta probajte akciju umetanja i vađenja obaviti kod kuće kako biste se uvježbale.

recenzija

menstruacija

menstrualni ciklus

menstrualna čašica

isprobali smo

Podijeli članak