NJEGOVANA I LIJEPA

Kako uspješno smanjiti pojavu strija za vrijeme trudnoće


Iris Hazler
12.10.2017.11:45
Kako uspješno smanjiti pojavu strija za vrijeme trudnoće
iStock

sažeto

Više od 90 posto žena dobiva strije tijekom trudnoće


Iris Hazler
12.10.2017.11:45

Dok neke žene dobiju samo nekoliko strija na donjem dijelu trbuha, kod mnogih žena je ta pojava puno veća. Osim trbuha koji je najkritičniji, strije se pojavljuju i na grudima, kukovima, stražnjici i vanjskom dijelu bedara.

Baš poput jutarnjih mučnina i natečenih stopala, strije su jedna od fizičkih pojava koje se javljaju tijekom trudnoće. Pojavu strija uzrokuje više faktora, od ubrzanog dobivanja kilograma, preko hormona do genetike.

Naravno, prvi faktor, tj. ubrzano dobivanje na težini glavni je ''krivac'' jer se koža počinje ubrzano rastezati što dovodi do strija, jednako kao i brzo mršavljenje i gubljenje kilograma.

Određene žene svoje su prve strije dobile ulaskom u pubertet i naglim rastom, a za to su bili zaduženi hormoni. S obzirom na to da u trudnoći hormoni imaju pravi mali party, pojava strija nije iznenađujuća za drugo stanje.

A na kraju dolazimo i do genetike koja također igra veliku ulogu u pojavi ovih neželjenih ukrasa na koži. Genetika je objašnjenje i za činjenicu da neke žene uopće nemaju strija, dok neke imaju dublje i šire tragove na koži.

Ipak, postoje opcije da smanjite njihovu pojavu, a ni jedna od njih ne uključuje štetne kemikalije i proizvode koji mogu biti opasni za vas i vašu bebu. Najvažnije je da vam koža cijelo vrijeme bude nahranjena i hidratizirana, a u tome će vam najbolje pomoći prirodna ulja i losioni.

Kako bi održali svoju kožu vlažnom i mekanom, jedna od boljih opcija je bademovo ulje. Ono je iznimno bogato biljnim bjelančevinama, vitaminima A, B1, B2 i B6 te vitaminom E, a sadrži i tri vrste esencijalnih masnih kiselina: Omega-3, Omega-6 i Omega-9. Bademovo ulje dobiva se ekstrakcijom iz suhih plodova badema, a preporučuje se korištenje nerafiniranog, odnosno hladno prešanog bademovog ulja, s obzirom na to da u takvom postupku obrade ne gubi svoja svojstva zbog izloženosti visokim temperaturama.

 

A post shared by Rashenia Trueblood (@_sheniaa) on Oct 12, 2017 at 1:38am PDT

Bademovo ulje koži osigurava elastičnost pa je idealan za ''borbu '' sa strijama, ali i celulitom, a koži pruža glatkoću i dubinsku nahranjenost.

Osim njegovanja tijela pomoću ulja, popričajte sa svojim liječnikom o najzdravijem načinu dobivanja na težini. Dodatni kilogrami bitni su za vaše i bebino zdravlje, a najbolje je postupno povećavati tjelesnu težinu kako ne bi došlo do rastezanja kože. Savjetujte se s liječnikom oko toga koja je idealna težina koju trebate dobivati na tjednoj bazi i, dokle god ste zdravi, ne morate brinuti.

Screenshot/Instagram_zinteta

Za kraj, jednostavno prigrlite svoje strije. Većina njih izblijedi nakon trudnoće, a ako i ostave traga, nosite ih s ponosom. Ionako su naša tijela prava umjetnost, pa zašto ne bi bila dodatno ukrašena, zar ne?

ljepota

beauty

trudnoća

njega kože

trudnica

strije

trudnički trbuh

bademovo ulje

Podijeli članak