KRENITE OD NULE

Kako započeti sa sasvim novom stranicom svog života u 11 jednostavnih koraka?


Iris Hazler
14.02.2018.09:45
Kako započeti sa sasvim novom stranicom svog života u 11 jednostavnih koraka?
iStock

sažeto

Uvijek možete ponovno pokrenuti svoj život, a početak godine je idealno vrijeme za takav korak


Iris Hazler
14.02.2018.09:45

Došli smo već do veljače, ali to ne znači da sve nove korake trebamo poduzimati od 1.1. i nakon toga čekati iduću godinu. Napravite novi start danas! Prevladajte prepreke koje vas muče, stanite na kraj svojim strahovima i osigurajte si više sreće i uspjeha. Još je stari Seneka govorio kako svaki novi početak dolazi iz nekog drugog početka koji je završio, a ovo je 11 jednostavnih koraka koji vam mogu pomoći u ''restartu'' života. Stoga, krenimo od nule!

1. Zaboravite

Kad god poželite započeti iznova, možda ćete proći najbitniju lekciju, a to je da prošlost ostavite iza sebe. Bez obzira koliko je bilo negativnih i loših stvari, iskustava te koliko ste povrijeđeni, krenite dalje i pomirite se s prošlošću. Naučite iz vlastitih pogrešaka i prigrlite ih kao školu.

2. Oprostite

Najbolji način da se oslobodite tereta vlastitih pogrešaka, ali i onih koje su vama nanijele štetu jest - opraštanje. Oprostite ljudima koji su vas povrijedili, ali prvenstveno oprostite sami sebi svoju naivnost, povjerenje koje ste dali pogrešnim ljudima i krenite dalje. Ako je moguće, upotrijebite mogućnost ispričavanja za svoje pogreške jer će vas to osloboditi od negativnosti i dodatno vam dati vjetar u leđa za nove korake.

3. Budite smireni

Smiren i skladan um pomaže nam da budemo produktivni i zadovoljni. Izbacite napetost iz sebe i nemojte dozvoliti da vam se stres akumulira jer ćete nastradati psihički i fizički. Ispustite svoje napetosti i ne brinite - to će samo akumulirati stres. Prigrlite činjenicu da ne možete sve kontrolirati i usredotočite se na bitne stavke i ciljeve u svom životu na koje možete utjecati.

4. Prihvatite sami sebe

Još jedan korak u postizanju mira i napredovanja jest prihvaćanje prošlosti jer je ne možete promijeniti. Prihvatite sami sebe, vlastiti život i okolnosti i pokušajte iskoristiti ono što imate na najbolji mogući način. Prihvaćanje nekog problema daje vam konkretan temelj za njegovo ispravljanje, zar ne?

5. Razumijte sebe i okolinu

Upoznajte vlastite nedostatke i vrline, vještine i sposobnosti, interese i strasti. Postavite realne ciljeve sami sebi, ali imajte i realne ciljeve za ljude iz vlastite okoline. Samo razumijevanje vlastitih emocija, želja, ali i mogućnosti vam može pomoći u dostizanju ostvarivanja planova koje ste si zacrtali.

6. Budite pozitivni

Nasilje, bijes, pohlepa, ovisnosti i krivnja su negativnost koju morate pretvoriti u mir, suosjećanje, zahvalnost, dobre navike, ljubav i samopoštovanje. Dobre i pozitivne misli utječu na vaše postupke, a novi početak nastupa tek nakon što se i sami počnete dobro osjećati.

7. Budite spremni na promjene

Budite spremni da, ako to bude potrebno, prestanete raditi ono što ste do sada radili. Započnite s novim korakom bez ikakvog straha, pa iako to podrazumijevalo potpunu promjenu vašeg načina življenja. Svaka promjena je na početku teška, ali bez promjena se ne možete razvijati, rasti i napredovati u smjeru u kojem želite.

8. Fokusirajte se

Odaberite put, ostanite pozitivni, imajte zacrtane prioritete, izradite ciljeve i ostanite usredotočeni. Ne dopustite da vas negativne misli i emocije iz vaše prošlosti uznemiruju ili vas odvraćaju od novog puta. Podsjetite se da ste jaki i odlučni jer će vam fokus na tome pomoći da ostvarite dobar početak novog života.

9. Budite svjesni okoline

Život je pun iznenađenja, a nova prilika može svakog trena pokucati na vašim vratima. Stoga, budite uvijek spremni za nove situacije, držite sve mogućnosti otvorene, ali istovremeno vjerujte svojim instinktima i vjerujte sebi. Vjerujte da svaki trenutak ima potencijal za pokretanje vašeg života.

10. Preuzmite rizik

U svakom trenutku imate mnogo izbora koji je uvijek u vašim rukama. S vremenom naučite koje su opcije za vas najbolje, a kroz praksu razvijate mudrost i instinkte kako biste odabrali prave izbore. Jednako tako, nemojte zanemarivati ni svoje šesto čulo jer vam ono itekako može biti od pomoći.

11. Očekujte najbolje

Bez obzira na sve, nemojte pristajati na minimalne stvari i nemojte pristajati na loše stvari. Krenite hrabro u ''novi život'' i očekujte najbolje. Početak novog života treba biti nešto što će vas ispunjavati, pružati vam pozitivu i dobre emocije i stoga - samo hrabro naprijed!

psihologija

Kreni od nule

novi početak

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter