Znanstvene teorije o ženskom vrhuncu

Koja je zapravo poanta doživljavanja orgazma i zašto do njega dolazi?


Iris Hazler
01.12.2017.20:30
Koja je zapravo poanta doživljavanja orgazma i zašto do njega dolazi?
iStock

sažeto

Od svih pitanja koja zbunjuju znanstvenike, jedno od onih koje se stalno ponavlja jest: zašto doživljavamo orgazam? 


Iris Hazler
01.12.2017.20:30

Istina, nije da se žalimo, ali je zaista zanimljivo pitanje, a odgovori znanstvenika su još zanimljiviji. Konkretno, ženski orgazam je svojevrsna misterija zato što se na muški gleda kao na osnovu reprodukcije. Međutim, razlika između ejakulacije i orgazma je ta što orgazam nije fizički neophodan. Stoga, evo nekoliko teorija znanstvenika o ovom ''ženskom misteriju''.

Nekoć je bio potreban za reprodukciju

Kunići i druge životinje ovuliraju kao odgovor na genitalne stimulacije, a vjeruje se kako je taj instinkt krenuo još od davnih predaka. Iako je nejasno aktiviraju li orgazmi sami po sebi otpuštanje jajašaca, to bi objasnilo kako je došlo do razvijanja ženskih orgazama.

Orgazmi pomažu ženi da zatrudni

Jedna od teorija tvrdi kako se genetska mutacija ženskog orgazma pojavila kao faktor koji pomaže ženi da zatrudni. Žene koje dožive orgazam nakon što muškarac u njih svrši, češće ostaju trudne jer zadržavaju više sjemena. Teza tvrdi da u tome pomažu kontrakcije i hormonska otpuštanja.

Odlična povezanost s partnerom

Orgazmi i njihov nedostatak često su povezani sa psihološkim blokadama i nemogućnosti žene da se u potpunosti opusti. Ispuštanje hormona oksitocina tijekom orgazma može se dovesti u vezu sa zaljubljivanjem i povećanjem intimnosti.

Zato što se nakon njega osjećamo fantastično

Činjenica jest da se žene nakon orgazma osjećaju odlično i da se taj osjećaj može usporediti s malo toga. S obzirom na to da je nagon za reprodukcijom definiran prirodnom selekcijom, razumljivo je da ćemo tražiti partnera koji će nas u potpunosti i zadovoljiti. U konačnici, razlog nije ni bitan. Seksualno zadovoljstvo je vrijedno i iznimno bitno samo po sebi i nitko ne bi trebao opravdavati zbog čega se doživljava – bitno da se doživljava.

seks

odnosi

seksualnost

seksualni život

orgazam

ženski orgazam

Podijeli članak