PAS, MAČKA, RIBICA…

Koji kućni ljubimac je najbolji za dijete?


Iris Hazler
12.08.2017.12:45
Koji kućni ljubimac je najbolji za dijete?
iStock

sažeto

Ako ste roditelji, vjerojatno vas je dijete već više puta molilo da nabavite kućnog ljubimca


Iris Hazler
12.08.2017.12:45

Ali uvijek se poteže ono vječno pitanje – tko će brinuti za životinju? A ako ste ipak odlučili reći da, kojeg ljubimca odabrati? Najvažnije je da se navike i potrebe životinje uklope u svakodnevnu rutinu obitelji. Roditelji trebaju odlučiti jesu li spremni preuzeti odgovornost za kućnog ljubimca, posebice ako su im djeca mala.

"O životinji se treba brinuti svakodnevno. Svaka se obitelj mora zapitati ima li vremena i prostora", kaže glasnogovornica njemačke udruge za zaštitu životinja Lea Schmitz.

Schmitz za mlađu djecu preporučuje manjega psa ili mačku. "Oni su naviknuti raditi s ljudima i mogu bolje podnijeti kad ih dijete želi maziti ili nositi", kaže.

Za stariju djecu bolje su veće pasmine od manjih, jer je potonje u nepažnji lakše nagaziti. Veterinarka Janine Sommer preporučuje zlatne retrivere, kovrčave bišone ili maltipooe (križance pudla i maltezera). S druge strane, lovački psi poput koker španijela ili dalmatinera, koji se ne umaraju tako lako, nisu prikladni za djecu.

Stručnjaci savjetuju da se ne nabavljaju malene životinje poput zečeva ili zamoraca.

"Zamorci su na glasu kao mazne životinje, ali nije baš tako", kaže Schmitz. Nije im uvijek drago kada ih se dira, dodaje.

Ni noćne životinje poput hrčaka nisu idealne.

"Ni pod kojim okolnostima životinju se ne smije gnjaviti kada danju spava. Dodirivanje i podizanje im je čisti stres", naglašava Schmitz.

Za razne ptičice se lako brinuti, ali one ostavljaju velik nered. Schmitz kaže da se djeca starija od deset godina mogu dobro brinuti o njima. Akvarij s ribicom dječici može biti uzbudljiv. Ali njihova je 'mana' što ih se ne može dodirivati i s njima graditi povezanost. Pogodne su za djecu koja uživaju u promatranju.

I Schmitz i Sommer vrlo su kritične prema držanju divljih životinja, poput kornjača, guštera ili zmija u zatvorenom prostoru. O njima je ondje gotovo nemoguće brinuti onako kako je za te vrste pogodno.  Također, većina reptila prijenosnici su salmonele. Upravo zbog toga institut Roberta Kocha savjetuje roditeljima da ne drže reptile u domaćinstvima s djecom mlađom od pet  godina.

djeca

pas

životinje

roditeljstvo

kućni ljubimci

mačka

ribica

Podijeli članak