Ako ste negdje između

Koju odjeću biste trebali kupovati broj manje, a koja mora 'plesati' oko vas


Ines Madunić
06.01.2018.17:30
Koju odjeću biste trebali kupovati broj manje, a koja mora 'plesati' oko vas
iStock

sažeto

U pranju se neki komadi stisnu, dok se neki razvuku – evo kako to spriječiti


Ines Madunić
06.01.2018.17:30

Kupili ste savršene traperice, ali nakon tri nošenja već 'vise' na vama i izgubile su oblik? Ako često niste sigurni koji broj odjeće točno nosite, ovo vam se vjerojatno često događa – i ne samo s trapericama. Ponekad je teško pogoditi kako će se odjeća ponašati nakon nekoliko nošenja i pranja, no u većini slučajeva možete spriječiti pogreške. Jednostavno, neke komade treba kupovati u malo većem, a neke u manjem broju. Ovo su neka pravila kojih se dobro pridržavati ako želite što duže nositi omiljenu odjeću.

Uvijek kupite veće:

MAJICE

Običan T-shirt dobro je kupiti u broju većem od onog koji inače nosite. Znamo da su najbolje one napravljene od što više pamuka, a one se u pranju, i pogotovo sušenju, smanje. Izbjegnite to kupnjom malo veće majice. Naravno, ne treba vam biti velika toliko da se utopite u njoj, ali nije dobro ni kad vam ide uz tijelo jer to će biti kratkog vijeka.

KOŠULJE

One će se stisnuti nešto manje i sporije od običnih pamučnih majica, ali kupnjom malo veće košulje nećete pogriješiti. Pogotovo zato što bi se one mogle drastično smanjiti na rukavima, u ramenima ili na ovratniku.

VUNENI DŽEMPERI

Oni će se svakako smanjiti u pranju, čak i ako jako pazite na njih. Uostalom, puno je udobnije nositi džempere s malo 'lufta', zar ne?

ČARAPE

Neka budu malo veće jer su također najčešće pamučne. Nikad nemojte nositi čarape koje su vam uske, nije dobro za cirkulaciju.

LJETNE HALJINE

Nema ništa tužnije od lijepe ljetne haljinice koja je izgubila formu i nekoliko centimetara. Ako je ne želite prati na ruke, neka ne bude preuska.

Evo što biste trebali kupovati u manjem broju:

TRAPERICE

Ako vam je teško disati u svlačionici dok ih isprobavate, to je dobra stvar – pogotovo ako imaju imalo elastičnih vlakana. Dok ih nosite, traperice se oblikuju prema vašem tijelui uvijek se razvuku pa je bolje da kupite one koje su vam malo uske nego one u kojima još imate mjesta.

TAJICE

Bilo koja odjeća za vježbanje ulazi u ovu definiciju. Sve što ima elastana razvući će se već nakon par nošenja pa neka vam tajice i druga oprema za teretanu uvijek budu malo manje nego što mislite da bi trebale biti.

NAJLONKE

One će se također formirati prema vašem tijelu, a nakon par nošenja na njima će se vidjeti tragovi na području koljena i stopala.

DŽEMPERI OD UMJETNIH MATERIJALA

Na njima će se također vidjeti tragovi nošenja na laktovima. Ako ne želite da se razvuku i potpuno izgube svoj oblik, izaberite one koji su vam taman, a nikako preveliki. 

odjeća

pranje robe

pranje traperica

kupovina odjeće

kupnja odjeće

Podijeli članak