Uspješna akcija spašavanja

Kornjača pronađena zapetljana u plastici vraćena u more


Dolores Drvodelić
31.07.2017.19:55
Kornjača pronađena zapetljana u plastici vraćena u more
Plavi svijet

sažeto

Mlada kornjača Lucky doista je imala sreću da su je u plastičnim strunama spazili mještani


Dolores Drvodelić
31.07.2017.19:55

Nekoliko je dana trajao oporavak mlade morske kornjače, točnije, glavate želve Lucky, nakon što su je Mario, čani i Robert uočili u uvali Čikat na Malom Lošinju. Mlada kornjača bila je zapetljana u plastične strune, a odmah su u pomoć pozvali udrugu Plavi svijet, kako bi joj pomogli. I doista, kornjača je nakon višednevnog promatranja u Oporavilištu za morske kornjače i veterinarskog pregleda, zdrava vraćena u more.

via GIPHY

Kornjača nije slučajno dobila ime Lucky, jer zbilja je imala sreću da je njezina nesreća brzo uočena, a da joj je pomoć jednako brzo i pružena. No, iz udruge Plavi svijet podsjećaju kako su ovakvi događaji vrlo česti, a da mnoge kornjače nisu iste sreće kao i Lucky. Naime, plutajući otpad jedan je od najvećih prijetnji morskim kornjačama i podvodnom svijetu. Otpad od sintetičkih materijala razgrađuje se desecima godina, na golemu štetu okoliša i svijeta koji u moru živi. Divlje morske životinje nerijetko su žrtve zaplitanja u plutajući otpad, a obično ugibaju od gušenja ili iscrpljenosti.

via GIPHY

Udruge za zaštitu životinja apeliraju na to da orpad, posebno ovakve vrste, bacamo na za to predviđena mjesta, kako bismo bar malo utjecali na očuvanje naše morske faune.

Također, mole one koji možda nalete na prizor zapetljane životinje, da ih pozovu na broj telefona 051/604-666, kako bi pomoć do njih stigla, kao što je, srećom, stigla i do Lucky.

feel good

spašavanje

kornjača

plutajućui otpad

Podijeli članak