Recenzija knjige

"Luda" je urnebesan chick-lit krimić bez cenzure koji morate pročitati


100posto
15.07.2017.11:00
"Luda" je urnebesan chick-lit krimić bez cenzure koji morate pročitati
Stilus

sažeto

Uz ovaj krimić lud provod na plaži je zajamčen


100posto
15.07.2017.11:00

Kad već živimo u ludom i nepredvidljivom svijetu, zašto to ne bismo iskoristili da se dobro zabavimo?

Već na samom početku ovog prvijenca britanske autorice Chloe Esposito, uviđamo da je njezin cilj upravo to: zabava koja se ne ustručava biti provokativnom i šokantnom, ali da se pritom radi i o iznimno inteligentnom štivu. Naša naratorica je Alvie, jedna od dvije jednojajčane blizanke. Alvie živi u tmurnom Londonu, egzistencijom koju ne biste nikome poželjeli. Ona stanuje s ljudima koje mrzi, radi posao koji ne može smisliti, a besmisao utapa u alkoholu i frajerima. No, Alvie je, unatoč tome ili baš zbog toga, vrlo živog duha. Njezin je glas toliko direktan da se odmah čvrsto usidri u umu čitatelja. Gledajući svijet kroz njezine oči smijat ćete se kako se do sada niste smijali čitajući neku knjigu. Alvieine opaske vezane za popularnu kulturu (velika je obožavateljica Taylor Swift i Channinga Tatuma) i modne brendove nasmijat će vas do suza. Ali, u Londonu se ne zadržavamo predugo jer Alvie primi poziv od svoje savršene (na površini) sestre blizanke da je posjeti u njezinom raju u Taormini na Siciliji.

Nevoljko, ali potaknuta gubitkom posla i mjesta za život, Alvie pristane i zaputi se u toplije, obećane krajeve Mediterana. Ovdje se još uvijek nalazimo u području egzistencijalnog, post-modernog chick-lita. Njezino, gotovo dječje, oduševljenje Sicilijom, luksuzom sestrina života i zgodnim talijanima, stvarno je zabavno za čitanje. A tu smo i na prekretnici romana: Beth, Alvieina savršena sestra moli je za uslugu. Ona želi da zamijene identitete na samo jedan dan. Iako ne razumije pravi razlog za to, Alive to ipak učini. Kako vam knjigu ne bismo previše spojalali, napisat ćemo samo nekoliko stvari o tome što slijedi tu preobrazbu. Razrogačenih očiju, u nevjerici ćete čitati o ubojstvima, seksu, mafiji, međunarodnim spletkama vezanim za krađe poznatih umjetničkih djela, korumpiranim svećenicima, brzim autima i svemu čega bi se mogli dosjetiti Robert Rodriguez i Quentin Tarantino da se odluče napisati chick-lit. Primjećujete li ovu eksploziju i palež u zrcalu naočala s naslovnice? E, to je bitan detalj.

Ono što je fascinantno vezano za ovaj roman jest da je ovaj naš osvrt samo jedan od mogućih pristupa kojim bi se pokušalo dočarati o kakvom se tekstu radi. Vjerujemo da ćete vi, kada čitate knjigu, doživjeti nešto skroz drugo. Ali u jedno smo sigurni – bolju zabavu u obliku pisane riječi ovoga ljeta nećete pronaći. Sudeći prema ovom romanu, Chloe Esposito prava je sila prirode i jako se veselimo njezinoj sljedećoj knjizi. Eksplozivno i vrlo opasno.

Stilus

Stilus knjiga, 99,00 kn

krimić

što čitati

recenzija knjiga

Luda