Poroci, pohlepa i brdo šljokica

Lude priče i još luđe fotografije iz Studija 54, oca klupske scene kakvu znamo


Dina Plevnik Hajduk
24.11.2017.21:25
Lude priče i još luđe fotografije iz Studija 54, oca klupske scene kakvu znamo
Profimedia

sažeto

Zidovi balkona bili su presvučeni gumom kako bi se ujutro lakše isprali tragovi grijeha


Dina Plevnik Hajduk
24.11.2017.21:25

Studio 54 nije prvi noćni klub koji se ikad otvorio u svijetu, ali je začetnik klupske scene kakvu danas poznajemo.

Legendarni klub, koji se u mnogim dokumentarcima opisuje kao najvažnije mjesto za partijanere sedamdesetih, otvorio je svoja vrata 16.04.1977. godine, zahvaljujući viziji Iana Schragera i Stevea Rubella, a već u prvih godinu dana zaradio nevjerojatnih sedam milijuna dolara.

Otvoren u zgradi bivšeg kazališta, koje se neko vrijeme zvalo Studio 52, novi klub prije otvaranja dobio je glamurozno uređenje, s disko kuglama, tv ekranima i šarenim plesnim podijem koji je savršeno ilustrirao živahno razdoblje ludih sedamdesetih.

Profimedia

Mladi su tada bili izmoreni od ratova i tražili ispušni ventil gdje god su mogli, a formula droga plus seks i ples, uokvirena doživljajem ekskluzive, nije mogla proći nezapaženo.

Cilj ovog noćnog kluba bila je dobra zabava pa nije bilo važno jeste li bogati, siromašni, slavni ili potpuno nebitni, sve dok ste bili cool i dobro plesali.

Getty

Nije bilo važno tko si i što si, samo koliko si cool

Suvlasnik Steve Rubell često je stajao na vratima i birao goste koji smiju ući, a njegova je politika glasila ovako: "Tajna dobre zabave je u tome da napuniš prostor ljudima koji su zanimljiviji od tebe".

Uz disko ritmove na podiju su se tako znali naći vrući mladi glumci poput Johna Travolte, umjetnici poput Andyja Warhola, it djevojke poput Edie Sedgwick te domari odjeveni u gaćice sa šljokicama ili školski učitelji koji su se preko vikenda pretvarali u party zvijeri.

Profimedia

Kako je teško bilo ući u Studio 54 savršeno opisuje pjesma "Le Freak" benda Chic. Nastala je nakon što je gitaristu grupe bio odbijen ulazak u disko, premda ga je na party pozvala sama Grace Jones. Za elitni noćni klub Nile Rodgers jednostavno nije bio dovoljan frajer.

Profimedia

Spor početak i dama na konju

Rolling Stone piše da su se na samom otvorenju našli tada relativno nepoznati poduzetnik Donald Trump i supruga Ivana te se razočarali slabim odazivom i polupraznim prostorijama.

Sam početak bio je težak no sve je promijenio jedan poziv tada vrućeg modnog dizajnera Royja Halstona Frowicka koji je u Studiju 54 poželio napraviti rođendansko slavlje za Biancu Jagger, tadašnju suprugu Micka Jaggera.

Samo zbog nje, Ian i Steve otvorili su vrata kluba u ponedjeljak te ga ispunili bijelim balonima, a premda zabava nije bila krcata ljudima, na njoj se desila jedna nevjerojatno važna stvar - otkačena Bianca na svoj je rođendanski tulum dojahala na bijelom konju što su zabilježili prisutni fotografi. Nevjerojatne fotke obišle su svijet, a Studio 54 odjednom je postao mjesto na kojem svi žele partijati.

Profimedia

Ovdje su se održavali tulumi nakon filmskih premijera, čak i filma "Briljantin", a svatko tko je bio netko imao je želju proslaviti rođendan baš u tom studiju ludosti.

Na rođendanu Elizabeth Taylor nastupale su Rockettes, Karl Lagerfeld imao je zabavu s temom 18. stoljeća, Giancarlo Giammetti za svog je poslovnog partnera, dizajnera Valentina, klub pretvorio u cirkus, no rijetko je tko uspio nadmašiti Dolly Parton, country zvijezdu zbog koje se Studio 54 pretvorio u farmu sa živim životinjama.

VIP za perverznjake, celebrityje i šumske vile

Oni koji nisu došli samo zbog plesanja, davali su sve od sebe kako bi dospjeli u VIP sekciju koja se nalazila u strogo čuvanom podrumu. Grace Jones u svojim je memoarima otkrila da su se u mračnom podrumu ostvarivale sve fantazije i prljave maštarije te da su slavne i prekrasne koji bi uspjeli 'sići dolje' čuvali brojni čuvari.

Profimedia

Manje ekskluzivan VIP nalazio se na balkonima, poznatijima pod nazivom 'gumene sobe'. Naime, u tim prostorima zidovi su bili presvučeni gumom kako bi se s njih lakše mogli isprati svi tragovi grijeha.

Profimedia

Jedna od stalnih gošća bila je i 77-godišnja bakica Sally Lippman, poznatija kao Disco Sally, koja je predstavljala stalnu postavu na plesnom podiju. "50 godina nisam plesala zbog supruga, sada je stiglo moje vrijeme", znala je govoriti.

Vreće smeća pune novca i pohlepe

Klub je žario i palio 33 mjeseca, a onda mu je presudila pohlepa osnivača koji su bahato krali novac. Puno su zarađivali, slabo plaćali poreze, a svakog jutra novac skrivali u vrećama od smeća u strop ili svoje stanove.

Steve Rubell bio je posebno bahat pa je na radiju izjavio kako 'ono što porezna služba ne zna ostaje tajna', a jednom je novinaru dnevnog tiska rekao kako 'samo mafijaši zarađuju više od njega i njegovog partnera'.

Bahatosti nije bilo kraja pa je Steve Andyju Warholu za rođendan poklonio kantu za smeće obojenu u srebrnu boju te ispunjenu s tisuću dolara. Andy je bio oduševljen, ali je kasnije doznao da je u kanti zapravo bilo 'samo' 800 dolara.

Profimedia

'Start big, end big', ili glamurozan kraj kluba nad klubovima

1978. agenti su upali u Studio 54 i zaplijenili novac spremljen u vreće za smeće te ogromne količine kokaina.

Steve i Ian dobili su presudu na tri i pol godine zatvora, no to ih nije spriječilo da i to proslave sa stilom.

Profimedia

Netom prije odlaska napravili su ogromni party na kojem su pjevale Liza Minnelli i Diana Ross, dok su na podiju, među 2 000 najvjernijih gostiju, plesali Richard Gere i Sylvester Stallone.

Steve je navodno pošmrkao toliko kokaina da je jedva stajao na nogama i grlio svoje slavne prijatelje, a gotovo cijelu noć DJ je iznova puštao prikladnu himnu kluba, "I Will Survive", Glorije Gaynor.

Profimedia

zabava

party

klub

Prica

Studio 54

disko

Podijeli članak