Obilježava se svjetski dan bez mesa

Možete li izdržati cijeli dan bez da pojedete komadić mesa?


Dolores Drvodelić
12.06.2017.13:05
Možete li izdržati cijeli dan bez da pojedete komadić mesa?
Profimedia

sažeto

Svjetski je dan prehrane bez mesa, a oni koji su meso u potpunosti izbacili govore kako taj potez spašava živote


Dolores Drvodelić
12.06.2017.13:05

Organizacije za zaštitu okoliša i životinja diljem svijeta obilježavaju 12. lipanj kao dan bez mesa. Okupljeni pod nazivom World Meat Free Day, pokušavaju potaknuti ljude, kojih god preferencija u prehrani, da se makar na samo jedan dan odreknu mesa. Na njihovoj stranici tako stoji:

Ne tražimo vas da se zauvijek odreknete mesa, već samo na jedan dan, kako biste shvatili da to zapravo može biti lako i kako biste češće apstinirali od mesa, a ujedno birali kvalitetnije komade.

Iza jednog dana posta od mesa, stoji širi cilj. Naime, projekcije UN-a ukazuju na to da će do 2050. godine svjetska populacija narasti za čak 30%. Po tom scenariju, neće biti moguće zadovoljiti sve potrebe za mesom na svijetu. Zbog toga žele naučiti ljude da prehrana može biti jednako raznovrsna, zdrava i potpuna i s manjim količinama mesa, kao i bez njih.

Odricanjem od samo jednog mesnog obroka uštedi se dnevna količina vode za devetero osoba, dnevna emisija ugljika, koja je dovoljna za zagrijavanje čajnika čak 388 puta, kao i ušteda 11 grama masnoća, odnosno količina dvije velike žlice maslaca.

Na samoj stranici svaka osoba može za sebe izračunati koliko se može uštedjeti od apstinencije od mesa unutar vlastitog kućanstva, radnog mjesta i sličnog.

Jednodnevnoj apstinenciji od mesa pridružuju se tisuće korisnika Twittera, dodajući svoje osobne poruke.

Osim toga, ljudi dijele svoje recepte za vrlo ukusna, zdrava i hranjiva jela, naravno, bez mesa.

životinje

budućnost

Zemlja

planet

World Meat Free Day

prehrana bez mesa

Podijeli članak