DOBRE VIJESTI ZA SVE NAS NERVOZNE

Neurotičari su maštovitiji, kreativniji i žive duže


Iris Hazler
13.08.2017.11:55
Neurotičari su maštovitiji, kreativniji i žive duže
Profimedia

sažeto

Ako su vaš život i ponašanje kao iz filma Woodyja Allena, imate sreće


Iris Hazler
13.08.2017.11:55

Ljudi koji pokazuju znakove neurotičnosti žive duže, barem tako tvrdi studija magazina Psychological Science.

Neurotičnost je jedna od pet psiholoških osobina čovjeka, a druge četiri su otvorenost za nova iskustva, savjesnost, ekstrovertnost i osjećaj ugode.

Općenito, neurotičnost označava ljude koji imaju veću tendenciju prema osjećajima anksioznosti, nervoze, brige, straha, ljutnje i frustracije. U prošlosti, istraživanja su se usredotočila na to kako je neurotičnost povezana s depresijom, fobijama, napadajima panike, zloupotrebama droga i svega... pa negativnog.

Sve to ne zvuči osobito dobro za vaše zdravlje, ali ova studija sugerira da neurotičnost ima i, kako su je znanstvenici nazvali, "tajnu zaštitu protiv smrti".

"Naši nalazi su važni jer sugeriraju da bi visoki stupanj neurotičnosti nerijetko imati i pozitivan učinak, tako da čini ljude posebno opreznijima prema vlastitom zdravlju'', izjavila je  Catharine R. Gale sa Sveučilišta u Edinburghu.

Tim znanstvenika je prikupio podatke 502.655 osoba u dobi od 37 do 73 godina. Upitali su sve sudionike da daju vlastito mišljenje o tome koliko se smatraju psihički zdravima te su morali napraviti vlastitu procjenu osobnosti. Također su dobili podatke o njihovom tjelesnom zdravlju, evidenciji medicinskih dijagnoza i njihovom zdravstvenom ponašanju, poput informacija jesu li pušači, bave li se tjelovježbom te konzumiraju li alkohol i u kojoj mjeri. Čitava studija je trajala preko šest godina, a rezultati su bili iznenađujući.

Pokazali su kako je veća neurotičnost povezana s manjim rizikom preuranjene smrti, uključujući i oboljenje od raka.

"Zdravstvena ponašanja poput pušenja, vježbanja, prehrane i konzumacije alkohola nisu objasnila povezanost između visokih rezultata oko vođenja brige i ranjivosti i riziku smrtnosti. Mislili smo da bi veća briga ili ranjivost mogla dovesti ljude do toga da žive na zdraviji način i tako sami smanje rizik od smrti, ali to nije bio slučaj", kazala je Gale.

Druge su studije pokazale kako je neurotičnost povezana s bujnijom maštom i većom kreativnošću, a nerijetko se kao primjeri navode Isaac Newton i Charles Darwin.

Stoga, neurotičari, iako ste vjerojatno pod konstantnim stresom, čini se da biste mogli živjeti duži i kreativniji život.

zdravlje

mentalno zdravlje

neurotičnost

Podijeli članak