Greške koje svi radimo

Niti jedna rajčica vam više neće sagnjiliti nepotrebno, ovo su najbolji trikovi da ih očuvate u idealnom stanju


100posto
30.11.2019.10:00
Niti jedna rajčica vam više neće sagnjiliti nepotrebno, ovo su najbolji trikovi da ih očuvate u idealnom stanju
Profimedia

sažeto

Samo nekoliko trikova dovoljno je da rajčice što dulje ostanu svježe i da njihovo propadanje svedete na minimum


100posto
30.11.2019.10:00

Najbolji način da čuvate rajčice, kako bi ostale svježe što dulje. Postoje greške koje svi radimo automatski, nakon što donesemo tu namirnicu kod kuće - automatski ih stavljamo u hladnjak. Ako bolje razmislite niti u dućanima nisu u hladnim vitrinama, nego na sobnoj temperaturi.

Samo nekoliko trikova dovoljno je da rajčice što dulje ostanu svježe i da njihovo propadanje svedete na minimum, a preporučio ih je uzgajivač rajčica.

1. Bitno je hlađenje

Rajčice treba ohladiti, ali ne jako. To bi se najbolje opisalo kao temperaturu polja, idealna je nešto niža temperatura od sobne. Podrum ii vinski podrum savršeni su za čuvanje rajčica, ali budući da malo ljudi to ima, dovoljna je hladnija smočnica ili soba za ostavu. Preporučuje se izbjegavanje sunca.

Profimedia

2. Izbjegnite hladnjake, oni su prehladni

Ako ih stavite u hladnjak radite štetu okusu, teksturi pa čak i boji rajčice, tako što se zaustavlja aktivnost enzima.

Za one plodove koji nisu još potpuno zreli pohranjivanje u hladnjak znači da vjerojatno neće razviti puni, slasni okus. Za zrele rajčice, usporavanje aktivnosti enzima može umanjiti okus. Ako ipak odlučite da ćete ih držati u hladnjaku, sjetite se izvaditi ih nekoliko sati na sobnu temperaturu, prije rezanja.

3. Okrenite ih naopako

Ona strana rajčice gdje se nalazi peteljka, možemo ga nazvati 'ramena' je čvršća od osjetljivog dna ploda. Samo malo pritiska dovoljno je da se dno rajčice nagnječi ili raspukne. Prije nego to uopće shvatite počet će gnjiliti. Za bolje čuvanje okrenite svaku rajčicu 'naopako' i položite ju tamo da peteljkom bude okrenuta prema dolje. Ako se taj dio rajčice i nagnječi, nećete mnogo izgubiti. Također nemojte slagati rajčice jednu na drugu, od pritiska moguće je da počinju gnjiliti.

Profimedia

hrana

čuvanje namirnica

rajčice

newsletter

Prijavite se na Newsletter