Madino ljeto bez parea

Ove godine ne znam koja tijela su in, trebam li biti mršava, srednja ili plus size? Stvorila sam emotivnu vezu s agresorom koji se zove Ideal Ljepote!


Mada Peršić
05.08.2019.10:55
Ove godine ne znam koja tijela su in, trebam li biti mršava, srednja ili plus size? Stvorila sam emotivnu vezu s agresorom koji se zove Ideal Ljepote!
Privatni album

sažeto

Mada Peršić u ovotjednoj kolumni bavi se slobodom koju bismo svi trebali imati na plaži


Mada Peršić
05.08.2019.10:55

Jeste li na plaži ovo ljeto? Na bazenu? Na rijeci? Skidate li se u badić? Imate li beach body? Imate li summer body? Jeste li vježbali naporno cijele godine da možete imati ljeto bez parea? Jeste li vježbali barem od siječnja? Jeste li odustali već u veljači? Ili ste bili dosljedni?

Koji tip tijela imate? Jeste li mršavi, srednji ili plus size? Jeste li tonirani? Koje je Vaše idealno tijelo? Znate li da definicija ideala podrazumijeva da ostane nedostižan? Opterećujete li se uopće? Jeste li muško, žensko, ili ste izvan te podjele? Predstavlja li Vam ljeto i ljetno skidanje veselje ili traumu? Volite li biti polugoli? S malo klora ili soli? Pijeska ili blata?

Privatni album

Evo, ja moram priznati da ništa nisam vježbala ove godine. Osim mjesec dana fizikalne terapije za koljeno. I mogu Vam reći da mi se nije nikakav problem skinuti u bikini i plesati u beach barovima i mrdati guzom koja čak i celulita ima.

Bila sam u životu svakakva, ali nikad me različitost od tjelesnog ideala nije sprječavala da se zabavljam. Iako, ipak sam bila svjesna kad sam bila blizu ideala, a kad sam se znatno odmaknula.

Jedna stvar se zanimljivo promijenila - 2019. godine uopće ne uspijevam identificirati tjelesni ideal. Koji oblik tijela je in? Čemu da se teži da budem moderna i privlačna i seksi? Je li bolje bit' mršava, mišićava, ili salasta? Je li bolje thigh gap ili jaka bedra i jaka guza? Je li bolje izgledati kao Gigi Hadid ili kao Ashley Graham? Ne zna se 2019. godine.

I to je super da se ne zna! Jer to konačno znači da su se praktično počele cijeniti različitosti. To praktično znači da se možda uskoro čak ni podsvjesno nećemo zamarati što ne pripadamo tjelesnom idealu, jer tjelesnog ideala će uskoro skroz nestati. Svako razdoblje je odgovor na prethodno, pa je tako ovo bezidealno razdoblje odgovor na prethodno razdoblje hiper mršavog i utegnutog ideala koje je zahtijevalo mnogo odricanja i izazivalo mnogo grižnje savjesti i osjećaja nedostatnosti i podbacivanja.

Znate li da je ove godine otkazana najspektakularnija revija, najpoznatija seksi krilata revija donjeg rublja? Moram priznati da sam u prvi tren bila tužna, jer volim gledati superseksi žene kako vrckasto hodaju pistom u donjem rublju i krilima. Kad sam se bolje informirala o razlozima otkazivanja revije, prestala sam biti tužna.

Privatni album

Razlozi se uglavnom tiču financijskih gubitaka zbog trenutne filozofije branda koja uključuje obilno retuširanje fotografija i angažiranje modela koji izgledaju tjelesno vrlo slično, savršeno mršavo i curvy, što je u suprotnosti s trenutnim pozitivnim trendovima u razmišljanju. U raskoraku je s promjenom paradigme koju je uzrokovao #metoo pokret.

Koncept ovog seksi krilatog branda donjeg rublja u okolnostima današnjice čini se passé. Čini se kao da zapravo ne služi osnaživanju žena nego zadovoljavanju muškaraca. Veliki skandal izbio je kada su iz uprave rekli da na njihovim revijama nema transrodnih žena, jer su njihove revije fantazija. Molim? - mislim ja i naljutim se kao i milijuni drugih koji su nakon te izjave bojkotirali brend.

Karlie Kloss, jedna od najpoznatijih anđelica, izašla je iz projekta, jer joj se više nije sviđalo kakvu poruku krilati tajnoviti brand odašilje. Glasine su i da su neki pjevači odbili suradnju.

Brendovi koji angažiraju i transrodne manekenke i manekenke "with disabilities", brendovi koji podržavaju prirodni izgled i raznovrsnost, koji imaju manekenke svih oblika, veličina i boja kože registriraju financijski porast u prodaji. To je vrlo ohrabrujući podatak i vrlo sam sretna što živim u ovom vremenu.

Priznajem da se bez ideala ljepote osjećam čudno, nemam se za što uhvatiti, nije mi određeno čemu trebam težiti, ali kad bolje razmislim i kad bolje osjetim - upravo tako se osjeća sloboda! Nije lako biti slobodan, ali jedino tome treba težiti, a ne kojekakvim kulturološki i industrijski nametnutim ljepotnim idealima.

Vidim zapravo da sam razvila stockholmski sindrom, stvorila sam emotivnu vezu s agresorom koji se zove Ideal Ljepote i na prvu mi je bilo žao što nisam više Idealov taoc.

A na drugu, treću i desetu sam sretna što smo se oslobodile. O lijepa, o draga, o slatka Slobodo! Uvijek je teško ići u nepoznato.

Privatni album

Ali, ovo nepoznato je odlično i uzbudljivo, sigurna sam! Snaći ćemo se mi odlično u nepoznatom, ako se budemo držale skupa.

Mi žene smo često same sebi najgori neprijatelji. Valjalo bi se odreći razmišljanja da kad jedna od nas pobjeđuje - drugoj nešto oduzima. Kad jedna pobjeđuje - pobjeđuje za sve nas!

A kad žene pobjeđuju - pobjeđuju i muškarci, jer i muškarci su sretni kad su žene zadovoljne, slobodne i samopouzdane. Često čujemo da muškarcima ništa nije toliko seksi kao samopouzdana žena.

Možemo postići svašta. Pa tako smo već postigli da je krilati anđeoski brand donjeg rublja jučer angažirao prvu transrodnu ženu. Zove se Valentina Sampaio i prekrasna je.

ljeto

Scena kolumna

Mada Peršić

ideal ljepote

newsletter

Prijavite se na Newsletter