Ne bacajte više špagete po zidu

Ovih 12 mitova o kuhanju tjestenine trebate zaboraviti što prije


Ines Madunić
16.07.2017.17:00
Ovih 12 mitova o kuhanju tjestenine trebate zaboraviti što prije
iStock

sažeto

Zaboravite ove mitove o kuhanju sočne paste


Ines Madunić
16.07.2017.17:00

Volite li pastu? Glupo pitanje, naravno da volite. Jednostavna jela s bezbroj mogućnosti koja su uglavnom jako brza gotova - što se ima ne voljeti oko tjestenine. Pa iako izgleda lako skuhati je, postoje neki trikovi koji će vam pomoći da bude još sočnija. Razotkrili smo mitove koji često okružuju to talijansko savršenstvo koji će vam pomoći u kuhanju tjestenine.

Mit 1: Baci špagete u zid - ako se zalijepe, skuhane su

Ljepljivost špageta i općenito tjestenine nema veze s tim je li skuhana. Za zid će se, zapravo, zalijepiti i skuhana i prijesna špageta. Razlog je škrob koji je ljepljiv. Da biste znali kad je pasta došla do savršenog al dente, za vrijeme kuhanja nekoliko puta je probajte.

Mit 2: Voda će brže prokuhati ako dodate sol

Upravo suprotno, sol će usporiti prokuhavanje vode. Uostalom, ona se ne dodaje zbog toga nego da začinite tjesteninu pa nemojte pretjerivati.

Mit 3: Ispiranje skuhane tjestenine vodom spriječit će lijepljenje

Ovo biste uglavnom trebali izbjegavati. Voda će isprati sav fini i hranjivi škrob s tjestenine i ona više neće biti svilenkasta. Postoje, naravno iznimke. Ako želite tjesteninu staviti u salatu, bilo bi bolje da je isperete jer će biti hladnija i "opuštenija". Također, ako dodajete tjesteninu drugim sastojcima koji se još kuhaju u tavi, također je možete isprati iz istog razloga kao i za salatu.

Mit 4: U vodu treba dodati maslinovo ili drugo ulje da se pasta ne lijepi

Jedini način na koji ćete spriječiti da se tjestenina ne zalijepi jedna za drugu i za lonac je da često miješate za vrijeme kuhanja. Također, ako dodate ulje umak se neće 'hvatati' za tjesteninu i klizit će s nje, što svakako ne želite.

Mit 5: Lomljenje paste ubrzat će proces kuhanja

Stvarno neće. Vrijeme kuhanja svake vrste paste ovisi o njezinoj debljini, ne o duljini. Možda će vam špagete stati u lonac odjednom ako ih prelomite, ali kuhat ćete ih jednako dugo kao i da su 'čitave'.

Mit 6: Za vrijeme kuhanja voda mora stalno ključati

To nije potrebno. Pustite vodu da prokuha i onda stavite tjesteninu te nakon dvije-tri minute smanjite vatru. Kuhajte na srednjoj jačini.

Mit 7: Nikad ne stavljajte poklopac dok kuhate tjesteninu

Tekstura se neće promijeniti ako stavite poklopac, ali vjerojatno će voda ponovno proključati pa će kipiti. Što se tiče same paste, njoj neće biti ništa od poklopca.

Mit 8: Listovi za lazanje trebaju biti do kraja skuhani kad ih slažete

Nema potrebe za ovim. Ako između listova paste za lazanje stavljate umak, voda iz njega će prokuhati tjesteninu u pećnici. Kako biste lakše slagali lazanje, dovoljno je natopiti listove tjestenine kako bi se opustili.

Mit 9: Nakon kuhanja tjestenina se mora do kraja iscijediti

Ovo je česta pogreška jer se pretpostavlja da će ostatak vode razvodniti umak. To zapravo nije točno. Uvijek zadržite barem malo vode u kojoj ste kuhali tjesteninu jer je ona također bogata škrobom. Dodajte je u umak jer će ona zapravo stvoriti finu teksturu i lakše povezati umak i pastu.

Mit 10: Od pola kile suhe paste dobit ćete pola kile skuhane paste

Zapravo, ovo ovisi o tome koju vrstu tjestenine koristite. Ako je površina veća, upit će i više vode te će težiti više, odnosno bit će je više kad ju skuhate. Ako morate nahraniti veću ekipu, preporuka su špageti.

Mit 11: Talijani jedu isključivo svježu pastu

Opet, ovisi o tome što žele jesti. Za neka jela svježa tjestenina je svakako imperativ, dok je za neka puno bolje uzeti suhu. Npr., ako kuhate lagani umak koji se bazira na mliječnim sastojcima, kao što je carbonara, uzmite svježu tjesteninu, a ako radite sočne umake od mesa bolja je suha. Izuzetak je pasta bolognese, koju uvijek Talijani rade sa svježom pastom.

Mit 12: Pasta se kuha jedino u zasoljenoj vodi

Probudite avanturista u sebi. Postoji puno recepata koji odstupaju od ove prakse, iako je ona najjednostavnija i najčešća. No, možda biste trebali probati špagete kuhane u vinu...

Dobar tek! 

savjeti

kuhanje

tjestenina

špageti

mitovi

pasta

Podijeli članak