Dobre vijesti za buduće mame

Ovim vitaminom mogli bismo spriječiti spontane pobačaje, tvrde znanstvenici


Ines Madunić
12.08.2017.21:15
Ovim vitaminom mogli bismo spriječiti spontane pobačaje, tvrde znanstvenici
iStock

sažeto

Istim vitaminom mogli bi spriječiti i nastajanje urođenih mana kod beba


Ines Madunić
12.08.2017.21:15

Na istraživačkom institutu u Sydneyju znanstvenici su radili na otkrivanju gena koji uzrokuju spontane pobačaje te urođene mane kod novorođenčadi. Otkrili su da se radi o mutacijama dva gena zbog kojih se kod djece u majčinoj utrobi organi ne razvijaju kako bi trebali.

Fetusima nedostaje vitalna molekula zbog koje češće dolazi do nastanka urođenih mana, odnosno ne razvitka određenih organa ili dijelova tijela te spontanih pobačaja. Liječnici su zatim počeli s istraživanjem lijeka te nakon laboratorijskih pokusa shvatili da postoji jednostavan lijek - vitamin B3, odnosno nijacin.

"Korištenjem velikih doza ovog vitamina uspjeli smo potpuno zaobići genetske probleme kod laboratorijskih miševa. To je velika stvar. Rijetko kad se dogodi da u jednom istraživanju otkrijete uzrok problema te prevenciju", rekla je znanstvenica Sally Dunwoodie, glavna istraživačica.

Naravno, ta činjenica ne pomaže trudnicama danas niti ženama koje žele postati mame. Naime, količina B3 vitamina koja se koristila  u istraživanju bila bi deset puta veća nego preporučena za trudnice pa treba pričekati da liječnici još misle način na koji bi se prevenirali spontani pobačaji i urođene mane kod djece.

trudnoća

trudnica

vitamini

spontani pobačaj

Podijeli članak