Iznenađujuća otkrića

Ovo su najprljavije točke u vašoj kupaoni, WC školjka je na posljednjem mjestu


100posto
30.11.2019.13:00
Ovo su najprljavije točke u vašoj kupaoni, WC školjka je na posljednjem mjestu
Profimedia

sažeto

Iako svi misle da je WC školjka najprljavije mjesto u kupaonici, ona je tek na posljenjem mjestu


100posto
30.11.2019.13:00

Ako mislite da je školjka za WC najprljavije mjesto u vašoj kupaonici, varate se. Ima mnogo prljavijih, baš zbog te pretpostavke, školjku se svako malo čisti, zalije nekim sredstvom i ispire, dok se druga mjesta ne peru tako često. Pa krenimo redom

Pod

Kupaonski pod sadrži najviše mikroba. Ne čisti se toliko kao školjka, a do njega dolaze iste bakterije, jer svako povlačenje vode iz kotlića te bakterije iz školjke rasprši u zrak.

Sve što je blizu vaše školjke pod istim je bakterijama, to se raspršivanje mikroba može malo smanjiti ako spustite poklopac na wc školjci.

Profimedia

Četkica za zube i čaša/držač za četkice

Nakon poda, vaše četkice za zube druga su najprljavija stvar u kupaonici. Na njoj se ne talože samo bakterije iz vaših usta tijekom pranja, nego ih skuplja od tamo gdje god je spustite. Tako prijenosnik bakterija može biti i umivaonik. Baš zato bi trebalo razviti običaj spuštanja poklopca na wc školjki prije puštanja vode.

Osim toga u paketu s četkicom, dolazi i čaša, odnosno držači u kojima odlažemo četkice. Često se u i na njima skupljaju ostaci paste, plijesni kao i svi mikrobi koje smo već spomenuli. Savjetuje se da se držač za četkice barem jednom mjesečno opere u perilici posuđa.

Slavina

Površina cijevi iz koje teče voda na umivaoniku sadrži 600 puta više mikroorganizama nego ručka na wc školjki.

Profimedia

Kvaka na vratima

Priznajte, kada ste posljednji put prebrisali kvaku od kupaone? Pogađate i na kvaki ima više bakterija nego na školjki. Češće ju dirate nego wc, zato je važno i češće prati ruke.

Ručnici

Koristimo ih kako bismo obrisali ruke poslije pranja, pitate se koliko onda mogu biti prljavi? Zapravo mogu biti vrlo prljavi. Tople i mokre ruke i čupavi ručnici u kojima se bakterije vole ugnijezditi odlična su kombinacija. Zato je preporuka da ručnike mijenjate svaki dan te da ih perete u vreloj vodi.

Spužva za kupanje

Ovo je logično, uvijek je mokar, nikad se ne stigne ni osušiti, ima mnogo rupa u koje se bakterije mogu zavući. Mrtve stanice, dlake i prljavština sve se to taloži na vašoj spužvi za tuširanje i idealno je mjesto za razvoj mnogobrojnih mikroba. Držite ih što dalje od tuša i mijenjajte barem svaka tri do četiri tjedna.

Profimedia

Pribor za brijanje

Bakterije s kože sa svakim brijanjem prelaze na brijač, a onda britvicu još ostavimo pored vode gdje počnu i hrđati. Potrudite s eda brijač osušite na zraku ili ga držite u ulju otpornom na razvoj plijesni.

WC školjka

Iako mora biti na ovom popisu, kao što smo rekli na posljednjem je mjestu. Čistija je nego mislimo, jer je najčešće peremo, to je naravno dobro i nastavite tako dalje.

wc

čistoća

prljavština

kupaonica

newsletter

Prijavite se na Newsletter