Obavezno štivo za plažu

Pet knjiga koje ćemo čitati ovog ljeta


100posto
03.07.2017.15:20
Pet knjiga koje ćemo čitati ovog ljeta
Profimedia

sažeto

Ne možemo zamisliti odlazak na plažu bez dobre knjige, a evo što ćemo čitati ovog ljeta


100posto
03.07.2017.15:20

Svi se veselimo moru i godišnjim odmorima, ali ponekad zaboravljamo na vrućinu. Iako bismo htjeli, u tih nekoliko tjedana, doživjeti što više, često nastupa stanje u kojem smo sposobni samo na kupanje, izležavanje i čitanje. A dobre knjige mogu nam ljeto učiniti nezaboravnim čak i sa sve četiri u zraku. Ovo su neki od najboljih naslova koje možete sa sobom ponijeti na plažu. Javite nam dojmove!

1. Luda – Chloe Esposito

U književnosti postoje razne priče o blizancima, ali niti jedna nije ovoliko smiješna i tragična – istovremeno. Alvie je crna ovca u obitelji. Neodgovorna, sarkastična i pomalo opasna. Beth je savršena od glave do pete, živi na Siciliji i ima prekrasnog muža. Prvo upoznajemo Alvie, koja je i narator priče, kroz njezine prilično urnebesne misli. Nakon što je sestra pozove kod sebe u Taorminu te je zamoli da zamjene identitete na jedan dan, roman poprima mračne tonove. Beth završi mrtva, a Alvie postaje problem gdje god da se pojavi. Jedini žanr u koji bismo mogli smjestiti ovu knjigu, da takav postoji, nosio bi naziv „potpuni kaos“. Apsolutni hit ljeta. (Stilus, 99,00 kn)

Stilus

2. Ako se ikada sretnemo – Kate Eberlen

Ljubavni roman o vezi dvoje ljudi koja je u rukama sudbine. Naš par junaka, Tess i Gus, gotovo se cijeli život mimoilazi. Tijekom jednog desetljeća oni, svaki u svom životu, proživljavaju razne traume i to na njima ostavlja duboki trag. Kao da nam autorica želi poručiti da ne možemo biti sretni bez svog para. Iz slučaja u slučaj, pratimo ih kako su si na dohvat ruke, ali te ruke nikako da se spoje. Njihovi samostalni životi ne vode nikuda – dok se jednoga dana istinski ne sretnu. (Znanje, 99,00 kn)

Znanje

3. Par iz susjedstva – Shari Lapena

Prošle smo godine imali prilike čitati puno krimića o raznim „djevojkama“. Ove su godine hit otmice i nestanci djece. Jezivo. Par susjeda pozove naše protagoniste, Anne i Marca, na večeru. Budući da im je dadilja taj dan otkazala suradnju, oni ostavljaju svoju malenu kćer samu. A što bi se moglo dogoditi, pa jako su blizu i ostavili su upaljen uređaj za praćenje bebe? No, po povratku shvaćaju da im je kći nestala i njihovi se životi počinju raspadati. Ovo je psihološki krimić te je u njemu snažno izražen element obiteljske drame. Žanr je u pravom uzletu, a „Par iz susjedstva“ jedno je od najboljih ostvarenja unutar njega. (Mozaik knjiga, 99,00 kn)

Mozaik

4. Trinaest razloga – Jay Asher

Kako bismo se podsjetili na neke od genijalnih ovogodišnjih serija, željeli smo uvrstiti knjigu „Sluškinjina priča“. Budući da te knjige nema u prodaji, drugi logičan izbor bio je „Trinaest razloga“. Ovaj nam roman vrlo zorno prikazuje skrivene strane života kojima žive današnji tinejdžeri. Umjesto da ih doživljavamo samo kao malo stariju djecu, autor nas potiče da si priznamo da su srednjoškolci itekako odrasli i, kao takvi, spremni na djela koja premašuju njihove godine. Priča je fenomenalno koncipirana i puna neočekivanih intriga. (Algoritam, 99,00 kn)

Algoritam

5. Ono što vidiš tek kada usporiš – Haemin Sunim

Vrijeme je za zasluženo usporavanje, a ova knjiga govori baš o tome. Osim romana, postoje i druge knjige koje djeluju kao tonik za dušu. Naslov korejskog učitelja zen-budizma, u svijetu je prava senzacija. Dosad je prodan u preko tri milijuna primjeraka što je za ovu tematiku apsolutno fenomenalno. A i knjiga je fenomenalna. Pisana u obliku kratkog eseja, iza kojeg slijede mudre misli u stihovima, gotovo je neiscrpna za čitanje. Na ovoliko malo stranica, reći toliko toga… Uzmite knjigu, nosite je sa sobom i zavirite u nju kad god imate vremena. Blagi glas ovog mudrog i suosjećajnog čovjeka odzvanjat će u vašim mislima i učiniti vaš život ljepšim. (Planetopija, 129,00 kn)

Planetopija

ljeto

knjiga

plaža

knjige

čitanje

obavezno štivo

newsletter

Prijavite se na Newsletter