Skriva se na najčudnijim mjestima

Pet namirnica za koje niste znali da sadrže gluten


Dina Plevnik Hajduk
13.09.2017.11:35
Pet namirnica za koje niste znali da sadrže gluten
Profimedia

sažeto

Pecivo je možda bez glutena, no što ste stavili u sendvič?


Dina Plevnik Hajduk
13.09.2017.11:35

U posljednjih nekoliko godina postalo je moderno izbjegavati gluten, što je jedna od najvećih zabluda vezanih za prehranu modernog čovjeka.

U širokom luku trebali bi ga izbjegavati ljudi koji su na gluten alergični, a oni koji smatraju da će njegovim izbacivanjem iz prehrane smršaviti ili jesti zdravije, trebali bi se malo bolje raspitati, poručuju stručnjaci.

Ponovimo gradivo; gluten je elastična bjelančevinasta tvar koja se nalazi u pšenici, brašnu, raži, ječmu, piru i zobi. Tijesto čini ljepljivim i daje mu elastičnost zbog čega je teško zamjenjiv u pekarskoj industriji.

Ako vam je doktor zaista dijagnosticirao intoleranciju na gluten, strogih pravila morat ćete se pridržavati, a kako bi vam olakšali borbu donosimo popis od pet namirnica koje sadrže gluten, premda se ne nalaze na listi "uobičajenih sumnjivaca".

1. ČIPS S OKUSIMA

Običan čips trebao bi biti 'čist' od glutena, ali vrste s okusom kiselog vrhnja, sira i roštilja, često su pune škroba.

2. SUHOMESNATI PROIZVODI

U mnogim narescima nalaze se sastojci koji se baziraju na pšenici. Posebno sumnjive trebale bi vam biti šunke s ukusnim glazurama.

3. UMAK OD SOJE

U sushiju možda nema glutena, ali u umaku u koji umačete svoje rolice ima, piše Women's Health.

4. ZAMJENE ZA MESO

Znate li što se zaista nalazi u vegetarijanskim pljeskavicama i okruglicama? Dobro pročitajte sastojke na etiketi, a u dvojbi - birajte tofu.

5. UKISELJENI KRASTAVCI

Gluten u krastavcima? Kako je to moguće?

Mnogi proizvođači u vodici u kojoj konzerviraju krastavce koriste i sladni ocat (na engleskom: malt vinegar), a on sadrži gluten.

prehrana

namirnice

gluten. hrana bez glutena

Podijeli članak