DA ILI NE, ZNAMO DA NIJE LAKO

Pomiriti se s bivšim ili ne? Ovo su savjeti koji mogu pomoći kod odluke


Iris Hazler
21.09.2017.20:00
Pomiriti se s bivšim ili ne? Ovo su savjeti koji mogu pomoći kod odluke
iStock

sažeto

Vraćanje staroj ljubavi nakon prekida može biti primamljivo, ali sve ovisi o tome kakva je sama veza bila, baš kao i prekid


Iris Hazler
21.09.2017.20:00

Jedna od brojnih studija pokazuje kako je čak jedna trećina parova koji žive zajedno te jedna petina parova koji su u braku u jednom trenutku prekinula sa svojom polovicom. Iako postoje brojni primjeri parova koji su u jednom trenutku prekinuli, a zatim ponovno završili zajedno, to ne znači da svaki odnos može tako završiti. Stoga donosimo nekoliko  savjeta o čemu trebate dobro razmisliti prije nego se odlučite na ponovnu vezu s bivšim.

Saslušajte jedno drugo

Ovo je trenutak kada trebate razgovarati o tome zašto ste u prvom redu prekinuli i koji su bili razlozi. Ponekada je stvar samo u lošem tajmingu. Možda ste imali problema zbog prevelike količine posla, možda se netko od vas morao preseliti, a možda ste samo bili premladi i nespremni za ozbiljnu vezu. Ako je razlog vašeg prekida bilo psihičko ili fizičko zlostavljanje, nema mjesta za daljnji razgovor.

Odlučite jeste li spremni za oprost

Lako je zamisliti se ponovno u vezi u kojoj ste već bili, posebice jer vam je već ''poznati teren''. Ali ako ne možete prijeći preko povrijeđenosti, vaša veza neće moći napredovati, a jednako vrijedi i za drugu stranu. Uzmite vremena da skupa prođete kroz osjećaje koje imate, posebice ako je sam prekid bio popraćen ružnim riječima koje više ne možete povući.

Prihvatite međusobne razlike

Iako je možda prošlo nekoliko tjedana, mjeseci ili čak godina i oboje ste se promijenili, postoji velika mogućnost da ćete i dalje imati iste poteškoće ili razlike. Problem nije njihovo postojanje (nitko nije savršen), već to jeste li ih spremni prihvatiti i suočiti se s njima. Umjesto da se svađate, radije se mirno i staloženo fokusirajte na probleme koji su uzrokovali svađe te ih raspravite.

Odlučite jeste li oboje spremni na obvezivanje

Ako ste raspravili sve dosadašnje točke, vrijeme je da odlučite želite li nastaviti raditi na vašem odnosu. Samo zato što ste očistili zrak od starih problema ne znači da se neće pojaviti nove trzavice. Ako obje strane nisu spremne na ozbiljnu vezu i svojevrsno popravljanje starog odnosa, mala je vjerojatnost da ćete uspjeti. Razgovarajte o svojim mislima, osjećajima, željama, potrebama, ali i spremnosti za obnavljanje odnosa i same veze.

Dogovorite vlastita osnovna pravila

Već ste bili zajedno, znate (otprilike) kako funkcionirate i u samom startu dogovorite što ćete tolerirati, a što ne. Naravno, ovo sve ovisi od para do para, ali takav dogovor će samo olakšati i učiniti vezu boljom i kvalitetnijom.

Sretno!

ljubav

veza

odnosi

ljubavna veza

bivši

bivša

Podijeli članak