BFF klonovi

Postoji sasvim logičan razlog zbog kojeg prijateljice nalikuju jedna na drugu


Dina Plevnik Hajduk
12.09.2017.17:55
Postoji sasvim logičan razlog zbog kojeg prijateljice nalikuju jedna na drugu
Profimedia

sažeto

"Sigurno niste sestre?", čule su brojne najbolje prijateljice


Dina Plevnik Hajduk
12.09.2017.17:55

Koliko ste samo parova prijateljica upoznali te pomislili da je riječ o sestrama?

Ponekad i cijelo društvo djevojaka zna izgledati gotovo identično, i ovdje nije riječ o percepciji ili sličnoj odjeći koju nose, govore stručnjaci.

Istraživanje objavljeno u "Society for Personality and Social Psychology" pokazuje da postoji više razloga zbog kojih neki ljudi izgledaju kao izgubljeni rođaci svojih najboljih prijatelja, a to se posebno primjećuje kad su u pitanju žene.

Jedan od važnih faktora je suosjećanje, odnosno ljudska potreba da se 'udružimo' s onima koji imaju slična razmišljanja poput nas, a ponekad i izgledaju kao i mi, premda mi sami to nismo u stanju vidjeti.

Zato nerijetko viđamo visoke djevojke u društvu s drugim djevojkama, dvije najbolje prijateljice s oblim stražnjicama i skromnijim prsnim košom, izrazito mršave djevojke u paru s mršavima. Ovakvo udruživanje ne mora biti pravilo, ali često se događa na nesvjesnoj razini.

Drugi važan čimbenik je dotjerivanje, odnosno izbor slične šminke, frizura i odjeće...što zbog sličnih trendova koji se sviđaju i nama i najboljoj prijateljici, što zbog želje za prihvaćanjem od strane društva.

Najzanimljiviji od svih je razlog zbog kojeg nam na najbolju prijateljicu počinju nalikovati i crte lica, a objasnio ga je portal Psychology Today.

"S vremenom, prijatelji bi mogli početi nalikovati jer koriste jednake facijalne ekspresije - puno mrštenja i smijanja na jednak način može dovesti do blagih promjena u izgledu lica".

Sada znate!

psihologija

izgled

prijateljice

društvo

BFF

Podijeli članak