Brže nije uvijek bolje

Sedam namirnica koje ne smiješ podgrijavati u mikrovalnoj


Dina Plevnik Hajduk
04.07.2017.09:55
Sedam namirnica koje ne smiješ podgrijavati u mikrovalnoj
Profimedia

sažeto

Kuhana jaja ne bi se smjela podgrijavati u mikrovalnoj pećnici jer će napraviti velik nered


Dina Plevnik Hajduk
04.07.2017.09:55

Svi znamo da u mikrovalnu pećnicu ne smijemo stavljati tanjure s pozlaćenim i metalnim rubovima, plastične posude i kartone u kojima dolazi kineska hrana, no znaš li koje se namirnice ne smiju na ovaj način podgrijavati?

Donosimo kratki vodič!

Tvrdo kuhana jaja

Kuhana jaja ne bi se smjela podgrijavati u mikrovalnoj pećnici jer će napraviti velik nered. Podgrijavanjem nastaje puno pare unutar ljuske koja nema gdje pobjeći pa bi jaje lako moglo eksplodirati, piše Reader's Digest.

Zamrznuto meso

Premda svaka mikrovalna ima mogućnost odleđivanja, ovo nije tako pametna ideja. Na tanjim dijelovima meso će se skuhati, na debljima ostati zaleđeno i tako ćeš sasvim dobar komad mesa pretvoriti u splačinu koju je dalje nemoguće obraditi.

Majčino mlijeko

Uz neravnomjerno zagrijavanje tekućine, tu je još jedan problem. Neki stručnjaci smatraju kako mikrovalna pećnica uništava neke proteine majčinog mlijeka pa je bolje zagrijati bočicu na klasičan način.

Grožđe (i grožđice)

Grožđe će eksplodirati, a grožđice se početi dimiti.

Hrana s puno umaka od rajčice

Talijanske umake obavezno prekrijte poklopcem koji smije ići u mikrovalnu jer vas samo nekoliko sekunda može dijeliti od 'crvene eksplozije' koju ćeš teško očistiti.

Riža

Riža se bez problema može podgrijati u pećnici ALI to možda nije pametna ideja. Naime, stručnjaci kažu da se baterije koje se u riži ubijaju kuhanjem ponovno nakupljaju ako ona dulje stoji na sobnoj temperaturi što podgrijavanje ne može uništiti. Tako da s podgrijanom rižom koja nije bila sačuvana na pravilan način, riskiramo povraćanje ili probavne smetnje.

Brokule

Ovo ukusno i hranjivo povrće sigurno si više puta podgrijala u mikrovalnoj pećnici, no 'Journal of the Science of Food and Agriculture' tvrdi da je to velika pogreška. Naime, obrađivanjem u mikrovalnoj pećnici gube se brojni nutrijenti iz brokula što nikako ne želiš postići, zar ne?

hrana

prehrana

mikrovalna pećnica

što ne podgrijavati

Podijeli članak