FETALNI ILI NA LEĐIMA?

Što vaša poza u spavanju govori o vašem zdravlju


Iris Hazler
01.11.2017.14:35
Što vaša poza u spavanju govori o vašem zdravlju
iStock

sažeto

Dobar san jedan je od najvažnijih čimbenika za zdravlje, a način na koji spavate govori puno toga 


Iris Hazler
01.11.2017.14:35

Vjerojatno znate koliko je bitno spavati osam do 10 sati svake noći, ali ono što možda ne znate je da vaša spavaća poza može biti jednako važna te vam može reći neke vrlo značajne stvari o vašem zdravlju i navikama.

Ako spavate na leđima

Prema nekim stručnjacima, spavanje na leđima je jedan od najboljih načina za opuštanje. Razlog tome je nesputana cirkulacija. Ali ako spavate na leđima i ne osjećate se dobro, moguće je kako imate takozvanu apneju u snu. Apneja u snu je potencijalno ozbiljan poremećaj spavanja u kojem disanje prestaje. Najlakše ju je prepoznati ako za vrijeme spavanja glasno hrčete te ako se osjećate umorno i izmoreno čak i nakon pune naspavanosti. pa stoga treba paziti na trošenje čitave noći na leđima.

Ako spavate na boku

Kod spavanja na boku, strana na kojoj ležite aktivira određenu hemisferu mozga. Tako desna strana može uzrokovati refluks kiseline, dok je lijeva povezana s noćnim morama. Nevezano uz stranu koju preferirate, od iznimne je važnosti uložiti u dobar i kvalitetan jastuk jer spavanje na strani može utjecati i na bolove u vratu popraćene glavoboljama.

Ako spavate u fetalnom položaju

Ako spavate kao beba, onda je to izvrsno, ali fetalni položaj može biti problematičan. Više od 40 posto stanovništva spava u ovakvoj pozi, a problem s fetalnim položajem je to što je cirkulacija usporena zbog zgrčenog položaja tijela.

Ako spavate na trbuhu

Poza koja je idealna za dojenčad, ali može biti problem za odrasle. Spavanje u ovoj pozi može smanjiti hrkanje, ali je nezdravo za kralježnicu i često može doći do grčenja ruku, posebice ako u snu stavite ruke ispod tijela.

zdravlje

bubble kviz

spavanje

san

poza u spavanju

apneja u snu

način spavanja

Podijeli članak