Kokos srušen s trona

Stručnjaci tvrde da kokosovo ulje nije ništa zdravije od maslaca i goveđeg loja


Dina Plevnik Hajduk
17.06.2017.18:00
Stručnjaci tvrde da kokosovo ulje nije ništa zdravije od maslaca i goveđeg loja
Profimedia

sažeto

Kokosovo ulje prodaje se kao zdrava namirnica, no je li zaista toliko dobra za naše tijelo?


Dina Plevnik Hajduk
17.06.2017.18:00

O blagodatima ulja kokosa govori se stoljećima, a u posljednje vrijeme ovaj je proizvod dobio veliku medijsku pažnju zahvaljujući blogerima koji se bave prehranom i ljepotom, a koji ga hvale kao jedan od najzdravijih načina za unošenje masnoća u organizam.

Kokosovo ulje fantastično je za njegu kože i kose pa čak i za suočavanje sa zanokticama, no kad je prehrana u pitanju, zaista nije ništa posebno, pokazuju novi, iznenađujući podaci.

Kako prenosi BBC, AHA tvrdi da ne postoje znanstveni dokazi da je kokosovo ulje zdravije od životinjskih masti te da je sve samo dobar marketinški trik.

AHA, međutim tvrdi da za to nema znanstvenih dokaza, piše u petak BBC.

Životinjske masti ili loj obično se smatraju štetnima za zdravlje, dok se biljna ulja, poput maslinovog i suncokretovog, drže boljim opcijama.

Prema AHA-i, 82 posto masti u kokosu čine zasićene masne kiseline. To je više nego u maslacu (63 posto), goveđem loju (50 posto) i svinjskoj masti (39 posto).

Smatra se da kombinacija masnoća čini kokosovo ulje zdravim, piše HINA, no stručnjaci kažu da za to nema uvjerljivih dokaza.

Kako god bilo, dobro je izbjegavati zasićene masne kiseline pa je poželjno zamijeniti ih s manje zasićenim masnoćama, npr. maslinovim ili suncokretovim uljem.

zdrava prehrana

kokos

ulje

masnoće

Podijeli članak