Zašto mrzite svoje susjede?

Svatko od nas muči se s barem jednim bučnim, neurednim, nepristojnim...


Dolores Drvodelić
10.09.2017.14:00
Svatko od nas muči se s barem jednim bučnim, neurednim, nepristojnim...
Profimedia

sažeto

Od svih susjeda najdraži su nam oni koji će nam zaliti koju biljku dok smo na moru, a zauzvrat očekivati jedino vraćanje istom mjerom


Dolores Drvodelić
10.09.2017.14:00

Živjeli u stanu ili kući, u gradu ili na selu, na kopnu ili na moru, na brdu ili u nizini, negdje oko sebe morate imati barem jednog susjeda. Susjedi nam mogu biti najbolji saveznici, koji nam mogu olakšati suživot na ovoj planeti ili najgora noćna mora. Svi volimo one koji žive u prizemlju, a odmah pristanu na podizanje kredita za obnovu krovišta zgrade, kako vama na zadnjem katu kiša ne bi padala po glavama. Volimo i one od kojih možete posuditi kojih 200 grama šećera, za koje shvatite da vam nedostaju usred pravljenja kolača, kad ste već puni brašna. Cijenimo i one koji će bez dodatnih pitanja i loših namjera dvaput tjedno zaliti vaše cvijeće dok ste na putu, a zauzvrat očekivati jedino da ćete vi to napraviti za njih. No što je s onima s druge strane ljestvice?

Neuredni

Oni kramu skupljaju puno prije i puno poslije periodičnog odvoza glomaznog otpada, a uvijek vam se neki polomljeni stolac nađe na putu u zajedničkom dvorišnom prostoru kad se navečer vraćate kući s posla. Možda čak i nemaju puno stvari, no svakodnevno ostavljaju vreće pune smeća pokraj same kante, jer im je lijeno podići poklopac i ubaciti je unutra, omogućavajući vam tako divne miomirise i za najvećih ljetnih vrućina.

Nepristojni

Nepristojni susjedi su oni koje sretnete na hodnicima ili na blagajni kvartovske trgovine, koji će pogledati ravno kroz vas, bez pozdrava, pa čak i polupristojnog polunaklona glavom. Poslije će predstavniku stanara pričati kako ste vi neki čudni ljudi. Oni će vjerojatno pustiti i da ugazite u izmet njihova psa na prolazu do ulaznih vrata. Ili će vas poprskati kišom dok se budu strelovito uparkiravali ispred zgrade.

Zabadala

Balkanske nadzorne kamere, kako im tepa narod. Bake koje vječno stražare na prozorima, kako bi vidjele s kim ćete se vratiti kući. Ili one malo tajnovitije, čiju sjenu stalno vidite iza zavjese. U zabadala spadaju i oni koji vole slučajno otvoriti neku omotnicu koja nije uspjela završiti u vašem sandučiću ili preuzeti neki vaš paket dok ste na poslu. Znat će kad su vam roditelji zadnji put bili u posjetu, bolje nego vi sami, a sjetit će se i koliko ste praznih boca prošli tjedan iznijeli iz stana.

Partijaneri

Doći ćete kasno navečer iz popodnevne smjene i htjeti mirno utonuti u san, jer se morat probuditi već za šest sati i biti natrag na poslu. A-a. Ne, ne. Oni to nisu tako zamislili. Već u susjedstvu ćete čuti kako zvuče njihovi novi zvučnici i ovogodišnji hitovi. Kad se budete uspinjali uz stube, troje nepoznatih ljudi pitat će vas na kojem su katu gospodin i gospođa Bučni, a odjednom ćete uletjeti u oblak dima od cigareta. Opet imaju party. Od vašeg mirnog sna ništa, a oni će vas pozvati da im se pridružite kad ih u pola dva ujutro, u pidžami odete zamoliti da stišaju glazbu. Kad kažu "Naravno, hoćemo", čut ćete ih kad prasnu u smijeh nakon zatvaranja vrata.

Udomitelji životinja

Volimo životinje. Imamo ih u kućama i stanovima, no neki od nas, izgleda, vole ih više od drugih. Svako jutro budi vas lavež njihova tri psa i kreštanje dviju papigica. Mace im redovito skaču s balkona, a ponekad vam pokažu i neke nove vrste poput tvora ili patuljaste svinjice. Na fejsu stalno dijele njihove fotografije, a vi ste zahvalni na onim danima kad su slobodni i stignu se posvetiti neutraliziranju izazovnih mirisa koji tu i tamo dopiru do vas.

Koji su susjedi vama "omiljeni"? Podijelite vaša iskustva s nama!

život

susjedi

suživot

Podijeli članak